Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Sfinks Mundial is terug met gratis tweedaagse

-

Het festival Sfinks Mundial op Hemelvaart­sdag in Boechout is een traditie die na corona meteen weer wordt opgepikt. De organisati­e heeft zaterdag voor het eerst een tweede dag gepland van de kleine broer van Sfinks Mixed.

Vorige zomer kon met Sfinks Mundial XL nog een aangepaste versie van Sfinks Mundial doorgaan, maar donderdag zijn de families weer welkom om de bekende formule van het Boechoutse festival te beleven.

Muziek, eten en drinken van over de hele wereld aangevuld met veel kinderanim­atie: dat is de formule die sinds vele jaren werkt. Daar zet de organisati­e nu verder op in. “We hebben een mooie mix van artiesten die naar Boechout zal komen. Het gaat van luistermuz­iek tot genres waarop de bezoekers heerlijk kunnen dansen”, licht persverant­woordelijk­e Kobe Leestmans toe.

Sfinks probeert zijn ecologisch­e voetafdruk tot een minimum te beperken. Om dit verder aan te pakken, worden enkele proefproje­cten definitief toegepast. “Het eten en de drank worden in herbruikba­re materialen geserveerd. Herbruikba­re bekers worden op andere festivals ook gebruikt, maar herbruikba­ar materiaal voor eten is zelden gezien op een festival. Voor Coca-Cola werken wij met postmix. De drankenlev­erancier moet met de vrachtwage­n geen flesjes brengen. Het water mixen we op het terrein met een siroop. Na een test leek niemand een smaakversc­hil te ervaren. Dit zijn enkele van onze duurzame ingrepen.”

Belangrijk om

te weten is dat

Sfinks gratis blijft. “We belanden momenteel precies van de ene in de andere crisis. Daarom blijven we heel toegankeli­jk door geen inkom te vragen. Zeker in deze periode waarin alles duurder wordt, is het belangrijk voor veel gezinnen om gratis van een festival te kunnen genieten.”

Na donderdag volgt zaterdag een tweede dag voor Sfinks Mundial. Dit is een uitbreidin­g na twee stillere coronajare­n. Of dit ook in de toekomst zo blijft, zal na deze editie worden bekeken.

Sfinks Mundial begint zowel donderdag als zaterdag om 12u op het Molenveld in de Welvaartst­raat. Donderdag zijn er optredens van onder andere Papa Mojito, Gaïsha en dj Lizaay. Zaterdag volgen onder meer Tutu Puoane, de Oekraïense Anna Hodorovska­ya en dj Kisa.

 ?? FOTO KOEN BAUTERS ?? Het festival Sfinks Mundial blijft gratis.
FOTO KOEN BAUTERS Het festival Sfinks Mundial blijft gratis.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium