Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik wist dat ik vroeg of laat het kasteel van Hingene zou gebruiken in de strip”.

Stripteken­aar Suske en Wiske put inspiratie uit eigen omgeving

- TOM VETS

Markies,

Stille Waters De Maffe

Luc Morjaeu

kig moet ik me niet ontfermen over de scenario’s. Daarvoor zorgt Peter Van Gucht. Ik opper af en toe wel een idee. Hoewel dit al nummer 363 is, blijven de personages van Vanderstee­n rijk genoeg om telkens een originele invalshoek te vinden.”

Het tekenen is een dagtaak. “We maken vijf albums per jaar, elke dag moet er minstens een halve pagina getekend zijn. Maar er komen nog zoveel extra opdrachten bij. Zo maken we met de studio nu 32 stripteken­ingen voor een boek over een escaperoom. Sommige kortverhal­en worden opnieuw uitgebrach­t en daarvoor moeten we een nieuwe cover tekenen. Ondertusse­n begonnen de voorbereid­ingen voor twee nieuwe verhalen. Waarvoor ik op voorhand een aantal ontwerpen van de gastperson­ages maak. Ik ben bezig aan de cover van

album 364. En ik ben bezig aan een album rond een thema dat volgend jaar veel weerklank zal krijgen, maar daarover mag ik niks vertellen. Ik heb zelfs voor het eerst een geheimhoud­ingscontra­ct moeten tekenen. Ik sta dus met die figuren op en ga ermee slapen.”

De tekeningen worden gewoon thuis gemaakt. “Wij zitten al lang niet meer in Studio Vanderstee­n in Kalmthout. Iedereen woont ver uit elkaar. We zouden elke dag uren kwijt zijn in de file. Eigenlijk is dit een eenzaam beroep, maar ik maakte daar nooit een probleem. Tekenen is leuk, maar tegelijk is het ook spannend. Elke ochtend zit je voor een wit blad en moet je het maar zien af te krijgen.”

Luc is 62, maar denkt nog niet aan stoppen. “De Studio draait goed en kan ook nà mij perfect verder gaan. Ik heb twee assistente­n die veel jonger zijn. Eén van hen heeft al veel ervaring opgedaan. Vanderstee­n sprak altijd de wens uit om zijn reeks te laten verderzett­en. De toekomst is verzekerd.”

Krijger,

De Gulden

 ?? FOTO JULIE PUTSEYS ?? Tekenaar Luc Morjaeu zet kasteel d’Ursel centraal in album 363.
FOTO JULIE PUTSEYS Tekenaar Luc Morjaeu zet kasteel d’Ursel centraal in album 363.
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ?? FOTO RR ?? Paviljoen De Notelaer duikt al op de eerste bladzijde van de strip op.
FOTO RR Paviljoen De Notelaer duikt al op de eerste bladzijde van de strip op.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium