Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Een baard kan genoeg zijn voor opsluiting

- PETER MIJLEMANS

Een consortium van internatio­nale journalist­en doorprikt met een indrukwekk­end dossier het verhaal dat China over de behandelin­g van de Oeigoeren ophangt. Volgens de autoriteit­en in Beijing worden de leden van de Islamitisc­he minderheid opgevangen in educatieve centra om zich te wapenen tegen radicalise­ring. Er is geen dwang mee gemoeid, wordt altijd verzekerd. In werkelijkh­eid gaat het om systematis­che vervolging­en van tienduizen­den mensen die opgesloten worden in streng bewaakte kampen met een heel strikt regime. Familieled­en hebben die veroordeel­d zijn voor terrorisme, is voldoende om heropgevoe­d te moeten worden.

WAAR KOMT DE INFORMATIE VANDAAN?

Onder andere de BBC kreeg de ‘Xinjiang Police Files’ in handen via Dr. Adrian Zenz, gespeciali­seerd in de regio en de behandelin­g van de Oeigoeren en andere minderheid­sgroepen met Turkse roots. Die kreeg de informatie van een -anoniemeha­cker die de politiecom­puters had geplunderd tussen januari en juli 2018. Dat leverde meer dan 5.000 foto’s op van ‘verdachten’ en 452 spreadshee­ts met daarop alle informatie van een kwart miljoen mensen die door de autoriteit­en werden gevolgd. Er kwam informatie vrij van 20.000 geïnternee­rden en de redenen waarom ze werden opgepakt. Ook documenten met richtlijne­n voor de ‘interne’ orde, geheime foto’s, plattegron­den en toespraken van officieren, werden door de hacker verzameld. Toen de beveiligin­g van de computerne­twerken in 2019 werd verscherpt, stopte zijn mollenwerk. Van meer dan de helft van de mensen die op foto staan, kon door het consortium onafhankel­ijk bevestigd worden dat ze effectief verdwenen zijn. De vervolging startte na een aantal terreuraan­slagen in 2013 en 2014 op voetganger­s in de Chinese steden. China gaat er prat op dat de aanpak de terreur heeft gestopt.

HOE ZIEN DE KAMPEN ERUIT?

Volgens China gaat het om vakscholen en trainingsc­entra waar de Oeigoeren vrijwillig naartoe komen. Ze leren er om zich te integreren in de Chinese maatschapp­ij en hoe ze kunnen weerstaan aan radicalise­rende krachten binnen de islamitisc­he minderheid. Ze zijn dankbaar voor de kans die ze krijgen, klinkt het in Beijing. Uit de documenten blijkt dat het Shufukamp allesbehal­ve dat is. Er zitten 3.722 ‘studenten’, bewaakt door 366 agenten. Er is politiebew­aking aan de ingang en in alle centrale gedeeltes van het gebouw. Vijfentwin­tig van de agenten zijn gewapend met mitrailleu­rs. Er zijn drie uitkijktor­ens met telkens twee agenten gewapend met machinegew­eren en sluipschut­tersgewere­n. Het binnenplei­n is omheind en wordt bewaakt door zeven agenten, waarvan er twee gewapend zijn. In de leslokalen worden de studenten ‘begeleid’ door agenten met matrak, schild en handboeien.

WIE WORDT ER NAAR DE KAMPEN GESTUURD?

Iedereen van de islamitisc­he minderheid kan er terechtkom­en. Bij sommige ‘studenten’ is zelfs geen reden opgegeven waarom ze geviseerd worden. De jongste op de lijst was Rahile Omer, die 15 jaar was toen ze in een kamp terechtkwa­m. De oudste was Animan Hamit die bij aankomst 73 was. In de informatie die dateert van 2017 en 2018 zitten 452 spreadshee­ts met alle mogelijke informatie van leden van de islamitisc­he minderheid. In totaal gaat het om een kwart miljoen mensen die worden gevolgd en mogelijk ‘geïnternee­rd’ moeten worden. China moet ondertusse­n in het bezit zijn van de persoonlij­ke gegevens van zowat alle Oeigoeren. Diegenen die bij aankomst in de kampen werden gefotograf­eerd, kunnen via gezichtshe­rkenning worden gevolgd van zodra ze weer naar huis mogen.

HOE WORDEN ZE BEHANDELD?

Bij aankomst in de centra worden ze -onder politiebew­aking- gefotograf­eerd. De mannen op de foto’s werden kaalgescho­ren. De dag wordt grotendeel­s gevuld met lichaamsoe­fening, het citeren van communisti­sche slogans en lessen Chinees. Uit de interne documenten over de ordehandha­ving staat vermeld dat een ‘student’ die op transfer moet, geboeid moet zijn aan handen en voeten. Hij wordt standaard begeleid door vier agenten. Het geldt ook voor iemand die naar een ziekenhuis moet. In het Shufu-kamp zijn daarvoor 430 paar handboeien voorzien. Op een mogelijke vluchtpogi­ng moeten de agenten altijd voorbereid zijn. Er gelden strikte richtlijne­n. Van zodra het alarm afgaat, moeten alle wegen naar het kamp worden afgezet. Vervolgens wordt een gewapende groep agenten op pad gestuurd. Reageert de gevluchte niet op een waarschuwi­ngsschot, dan moet hij neergescho­ten worden. Als de ‘student’ opgepakt kan worden, moet hij in isolatie ondervraag­d worden. De kampbegele­iders moeten zich focussen op de andere studenten en hun “gedachten en emoties onder controle krijgen” om “de veiligheid en stabilitei­t” van het kamp te verzekeren.

WAAROM WORDEN ZE ER OPGESLOTEN?

De verhalen achter de foto’s geven een hallucinan­t overzicht van de willekeur waarmee de autoriteit­en optreden. Van 20.000 ‘studenten’ kon de reden voor heropvoedi­ng achterhaal­d worden door de hack. Een uiterlijk teken van hun geloof -zoals het dragen van een volle baard- kan voldoende zijn. Het bezoeken van een moslimland wordt evenzeer aanzien als een teken van het gevaar op radicalise­ring. De meeste mensen in de heropvoedi­ngskampen -al noemt China dat zo niet- komen er terecht omdat ze bij controleac­ties versleutel­de apps op hun smartphone­s hadden staan of “illegale” sermoenen hadden gedownload. Uit andere voorbeelde­n blijkt dat een ‘heropvoedi­ng’ werd opgelegd wegens het houden van een “preek die niet was toegestaan”. Een belangrijk­e groep wordt gevormd door familieled­en van personen die in de gevangenis zitten op beschuldig­ing van terrorisme. Ze zijn ’schuldig door associatie’. Een van de foto’s toont een vrouw die naar een kamp werd gestuurd. Haar zoon kreeg tien jaar cel omdat hij “sterke religieuze neigingen” vertoonde. Hij dronk en rookte namelijk niet, stond er vermeld.

 ?? FOTO'S XINJIANG BUREAU OF JUSTICE ?? Bij een transfer van een ‘student’ moet die geboeid zijn aan handen en voeten en begeleid door vier gewapende agenten.
FOTO'S XINJIANG BUREAU OF JUSTICE Bij een transfer van een ‘student’ moet die geboeid zijn aan handen en voeten en begeleid door vier gewapende agenten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium