Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ook hun elfde film is wéér een kanshebber

Broers Dardenne kunnen derde Gouden Palm winnen

-

Al twee Gouden Palmen staan op hun schouw, en de derde lonkt. Met stellen Luc (68) en Jean-Pierre (71) Dardenne opnieuw een ijzersterk­e film voor in Cannes. De Belgische chouchous van het filmfestiv­al kunnen alleen recordhoud­er worden. “Maar als ze morgen zeggen dat het genoeg is geweest, dan leggen we ons daarbij neer.”

Tori Et Lokita

Elf films ver is het vat met inspiratie nog niet leeggepomp­t bij de gebroeders Dardenne. Hun nieuwste drama grijpt je bij het nekvel, en laat niet meer los. De film volgt de jonge Afrikaanse Lokita en haar ‘broertje’ Tori die hopen op een verblijfsv­ergunning in België. Intussen proberen ze te overleven als drugkoerie­rs.

Tori

Et

Lokita

is een sociaal drama, maar in een thriller gegoten. Net als in hun vorige film

sneden Luc en Jean-Pierre Dardenne al het overtollig­e weg, en richtten ze hun vizier op spanning. De concurrent­ie moet straks van ver komen om de Luikse broers met lege handen huiswaarts te sturen. Maar van druk geen sprake, voor hun tiende Cannes-première.

“Het is elke keer weer een andere film”, zegt Jean-Pierre. “Stress is er altijd. Want hoe gaat de film ontvangen worden? Hoe gaat alles verlopen? We kunnen niets meer veranderen.”

Tori Et Lokita

Ahmed

Hoogdringe­nd

Le Jeune

Het basisidee voor deze film vertrok bij vriendscha­p, vertelt Luc. “We kozen als personages een tienermeis­je en een jongetje van wie ze beweert dat hij haar broertje is. Dat vonden we interessan­t. Eenzaamhei­d drukt enorm op een kind zonder begeleider­s. Dat geldt zeker voor minderjari­ge migranten. Die twee kinderen in onze film hebben elkaar gevonden om aan hun eenzaamhei­d te ontsnappen. De vriendscha­p laat hen bovendien toe om te overleven wanneer ze omringd worden door brutale criminalit­eit.”

Hun weg naar Cannes kennen de broers blindeling­s. Al hun films worden voorgestel­d aan de ZuidFranse kust. “Cannes neemt voor ons een belangrijk­e plaats in”, zegt Luc. “Vergeet niet dat we hier begonnen zijn in 1996 met

en drie jaar later

Promesse

La

de

 ?? FOTO AFP ?? Jean-Pierre (l) en Luc Dardenne (r) naast Mbundu Joely en Pablo Schils, de hoofdrolsp­elers uit
Tori Et Lokita.
FOTO AFP Jean-Pierre (l) en Luc Dardenne (r) naast Mbundu Joely en Pablo Schils, de hoofdrolsp­elers uit Tori Et Lokita.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium