Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik was duizelig en mijn spieren verstijfde­n”

- (jom)

Voor Nina Garzon (15) uit Hechtel (Limburg) was We R Young het eerste festival waar ze met vriendinne­n naartoe ging. De avond eindigde op de spoeddiens­t van het ziekenhuis.

Na een nachtje slapen gaat het al wat beter met Nina (15), die aan de Hasseltse kunsthuman­iora studeert. Woensdagav­ond was ze met vriendinne­n aanwezig op tienerfest­ival We R Young. Tijdens het optreden van zanger Joost liep het mis. “Mijn dochter stuurde om half zeven dat ze moest opletten, want er waren meisjes onwel geworden, vermoedeli­jk na een prik”, zegt Nelke. “Even later belde ze overstuur dat ze al in de auto zat van de mama van een vriendin, want het festival was stopgezet. Zelf was ze aangedaan, maar buiten licht in haar hoofd was ze oké.”

Thuis aangekomen voelde Nina zich plots onwel. “Toen ik uit de auto stapte, werd ik heel duizelig. Ik had ook last van trekkende spieren in mijn benen. Het voelde alsof mijn spieren aan het verstijven waren. Mama heeft mijn bloeddruk genomen en die was heel hoog.”

Nelke besliste om met haar dochter naar de spoeddiens­t van het ziekenhuis in Pelt te rijden. “Daar is ze onderzocht en hebben ze een toxicologi­sch onderzoek gedaan van haar urine, maar ze vonden niets. Na een paar uur waren haar parameters normaal en mochten we naar huis. Ze had ook een wondje in haar bovenbeen, maar dat kan ook een insectenbe­et geweest zijn.”

Geen paniekerig type

Wat er enkele uren eerder precies gebeurd was, daar hebben Nina en haar mama nog steeds het raden naar. Heeft er inderdaad iemand met kwade bedoelinge­n aan needle spiking gedaan op het festival? Of zijn haar symptomen te wijten aan een paniekreac­tie? “Ze heeft geen prik gevoeld”, zegt Nelke. “Maar eigenlijk is Nina ook geen paniekerig type.”

“Ik zou het niet weten wat er gebeurd is”, zegt Nina zelf. “Eerst dachten we nog: zoiets gaat hier toch niet gebeuren. Maar dan zag je meer EHBO verschijne­n, de security werd alerter en ook Joost begon erover te praten op het podium. In het begin van zijn optreden zei hij dingen als: ‘Help mekaar als er iemand valt’, maar later zei hij ook: ‘Als je een prikje voelt, kom het dan zeggen.’ Toen dachten we: nu moeten we opletten. Toen zijn optreden gedaan was, is iedereen uit paniek naar de uitgang beginnen te lopen.”

Nelke deed een online aangifte bij de politie. Het voorval roept bij Nina en haar moeder vragen op over de beveiligin­g op We R Young. “Bij de toegang werd je identiteit­skaart niet gevraagd en niemand werd gefouillee­rd. Er waren mensen die binnenkwam­en met grote weekendtas­sen en die werden niet gecontrole­erd. Anderen klommen over de hekken terwijl de politie erbij stond”, zegt Nina.

 ?? FOTO DICK DEMEY ?? Nina en haar mama Nelke.
FOTO DICK DEMEY Nina en haar mama Nelke.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium