Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik ben blij dat ik me hier nuttig kan maken”

Oekraïense huishoudhu­lp Olha Vorozhka

-

Olha Vorozhko (33) werkt sinds half april twintig uur per week als huishoudhu­lp voor Plus Home Services. “Tot hiertoe werden mijn 3-jarige dochter Anna en ik opgevangen in een gastgezin in Kapelle-op-den-Bos. Maar nu ik een job heb, huur ik zelf een appartemen­t in Kalmthout”, zegt Olha.

Olha komt uit Lebedyn, een stadje in de regio Sumy, in het noordooste­n van Oekraïne. “Ik weet niet hoelang we in België zullen blijven”, zegt Olha. “In het begin wilde ik zo snel mogelijk terug naar Oekraïne. Mijn man, die lasser is, en mijn familie zijn daar nog. Maar hoe langer de oorlog duurt, hoe liever ik zou hebben dat mijn man naar hier kan komen dan omgekeerd. Hier zouden we een betere toekomst kunnen opbouwen dan in ons kapotgesch­oten moederland. We zouden dan bijvoorbee­ld in de zomer naar Oekraïne kunnen reizen om daar na de oorlog alles weer te helpen opbouwen. Hoe langer ik hier ben, hoe minder zeker ik ervan ben dat een snelle terugkeer naar Oekraïne de beste oplossing is.”

Eerste woordjes Nederlands

Olha was leerkracht in Oekraïne en heeft er de laatste jaren ook een succesvoll­e praktijk als nagelstyli­ste uitgebouwd. Toch heeft ze hier voor een job als poetshulp gekozen, omdat ze zo snel een inkomen kon verwerven.

“Veel mensen in België zoeken naar een poetshulp, dus ik ben blij dat ik die vraag kan vervullen en me hier nuttig kan maken”, zegt ze. “Ik zal wel mijn Engels moeten verbeteren en misschien Nederlands leren. Mijn kennis van Engels is relatief beperkt. Ik had nooit gedacht dat ik door een oorlog mijn land zou moeten ontvluchte­n en die taal zo hard nodig zou hebben. Maar ik kan me bij mijn klanten toch al een beetje uit de slag trekken. Ik heb mijn eerste woordjes Nederlands al geleerd, zoals ‘stofzuiger’, ‘emmer’ en ‘kindje’.”

Meer dan twintig uur per week werken, zit er voor Olha nu nog niet in. “De school is al rond halfvier gedaan en ik heb geen geld om Anna naar de opvang te sturen”, zegt ze. “En ze heeft natuurlijk ook mijn aandacht nodig. Deze hele situatie is op emotioneel vlak voor haar al moeilijk genoeg om te dragen. Ik heb ook veel van mijn tijd nodig om alle papieren in orde te brengen. Er komt een hele administra­tieve wirwar op me af, maar ik blijf positief. Er zijn veel mensen die ons willen helpen. Dat is hartverwar­mend. Ik ben daar zo enorm dankbaar voor.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium