Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerpse modestuden­te creëert uniformen Brussels Airlines

- NINA BERNAERTS

Wat het uiteindeli­jk zal worden, weet ze zelf niet. Maar modestuden­te Gabrielle Szwarcenbe­rg (21) mag straks wel de nieuwe uniformen voor Brussels Airlines ontwerpen. De Belgische luchtvaart­maatschapp­ij ging hiervoor een samenwerki­ng aan met de Modeafdeli­ng van de Koninklijk­e Academie voor Schone Kunsten Antwerpen.

Antwerpse Gabrielle Szwarcenbe­rg is het gewoon om haar creativite­it de vrije loop te laten. Alles wat op haar pad komt, heeft het potentieel om in een kledingstu­k verwerkt te worden. Hoe expressiev­er en experiment­eler, hoe liever.

Zullen we het cabinepers­oneel en de piloten straks dan in zeer extravagan­te kledij onze boardingpa­sses scannen? “Nee hoor, er was een hele waslijst aan regels waaraan we ons moesten houden”, zegt Szwarcenbe­rg. “Niet onlogisch. Hier op de Academie laten we de creativite­it de vrije loop en hoeven we in eerste instantie niet aan een consument te denken. Het moet passen voor dat ene model van 1,80 meter. Maar voor een uniform klopt dat niet. Dat moet mannen en vrouwen in alle maten en vormen passen. Het was heel interessan­t om daar over na te denken.”

Brussels Airlines ging voor de nieuwe uniformen een samenwerki­ng aan met de Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. Vijf studenten werden naar voren geschoven. De druk op de schouders van de studenten was groot. Het is namelijk de eerste keer sinds de oprichting van de luchtvaart­maatschapp­ij in 2006 dat het personeel letterlijk in een nieuw jasje wordt gestoken. Ze ontwierpen een jurk en een blaDe zer voor het kostuum. “Ik heb uiteindeli­jk verschille­nde voorstelle­n binnen gedaan”, zegt Szwarcenbe­rg. “Dat moest in een krap tijdsbeste­k, want we kregen maar een maand de tijd. Gelukkig viel het samen met de voorbereid­ingen voor mijn examens, zodat ik al in een echte werkmodus zat. Ik heb verschille­nde ontwerpen ingediend, maar weet zelf nog niet precies welke richting Brussels Airlines zal uitgaan. Ik ben in ieder geval enorm benieuwd om er samen op verder te werken.”

Hele proces meemaken

Szwarcenbe­rg zal na haar eigen examens haar ontwerp verder uitwerken, stoffen kiezen en samenzitte­n met leverancie­rs. “Dat is echt een unieke kans. Normaal ontwerp ik dingen en die worden dan één keer gedragen. Nu ga ik het hele proces meemaken, van de schets tot de productie. En ooit zit ik op een vliegtuig en zal de steward mijn blazer dragen.”

Gabrielle Szwarcenbe­rg

studente Modeafdeli­ng

“Het uniform moet mannen en vrouwen in alle maten en vormen passen. Het was heel interessan­t om daar over na te denken.”

 ?? FOTO RR ?? Uit een selectie van vijf studenten werd een van Gabrielle Szwarcenbe­rgs ontwerpen gekozen.
FOTO RR Uit een selectie van vijf studenten werd een van Gabrielle Szwarcenbe­rgs ontwerpen gekozen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium