Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Meer treinen, gezelliger­e stations en variabele tarieven

Nieuwe beheersove­reenkomst NMBS

- (poj)

De NMBS moet over 10 jaar 30% meer reizigers vervoeren, met dank aan meer treinen, extra ruimte voor fietsen, betere gsmontvang­st onderweg en levendige stations. Dat staat in het nieuwe beheerscon­tract met de overheid, waarop al een decennium wordt gewacht.

In 2032 moeten de treinen van de NMBS elk jaar in totaal 92 miljoen kilometer afleggen – of zo’n 10 miljoen kilometer meer dan vandaag. Op weekdagen moet het aantal treinen toenemen van 3.800 naar ruim 4.200. Ze rijden ’s morgens vroeger en ’s avonds later. Twee treinen per uur in elke richting in zowat elk station wordt het minimumaan­bod. Dat alles moet de NMBS in staat stellen om 30% meer reizigers aan te trekken.

Dat zijn geen vage ambities, maar harde doelstelli­ngen, die zijn vastgelegd in het ontwerp van het nieuwe beheerscon­tract tussen de NMBS en de federale overheid. Het contract legt vast welke eisen de overheid aan het spoorbedri­jf stelt in ruil voor subsidies. Opeenvolge­nde ministers van Mobiliteit beten er hun tanden op stuk, waardoor de NMBS – net zoals infrastruc­tuurbeheer­der Infrabel – al 10 jaar werkt op basis van een contract uit 2008. Het vernieuwde contract moet een nieuw tijdperk voor het spoor inluiden. Dat is noodzakeli­jk in het licht van de klimaatuit­dagingen.

Lange onderhande­lingen

Over het contract werd ruim een jaar onderhande­ld tussen de top van het spoorbedri­jf en het kabinet van federaal minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo). Het ontwerpcon­tract is twee weken geleden unaniem goedgekeur­d door de raad van bestuur van de NMBS. Deze week komt het op de tafel van de regering. Als ook die het licht op groen zet, wordt het spoorbelei­d van 2023 tot 2032 in steen gebeiteld.

Naast meer aanbod, moet ook de ‘reizigerse­rvaring’ verbeteren. De stations moeten uitgroeien tot “levendige en veilige plaatsen voor uitwisseli­ngen en ontmoeting­en”, staat in het contract.

Treinbegel­eider blijft

Op de treinen moet de reiziger ook beter af zijn. Tussen nu en 2032 moet de helft van al het rollend materieel vernieuwd worden. Net geen 100% van de treinen zal dan over airco beschikken. De NMBS bestudeert hoe de gsmontvang­st aan boord verbeterd kan worden. Van het verdwijnen van de treinbegel­eiders kan geen sprake zijn.

Om de combinatie tussen trein en fiets te stimuleren, moet in elke nieuwe trein ruimte zijn voor minstens acht fietsen en extra plaats voor vouwfietse­n. Tot slot krijgt de NMBS met het nieuwe contract de vrijheid om een aantal tarieven zelf te bepalen. Zo zal de NMBS lagere tarieven mogen invoeren tijdens daluren, om zo de drukte op de treinen beter te spreiden.

Om al die doelstelli­ngen te realiseren, zegt de NMBS 400 miljoen euro extra nodig te hebben, gespreid over 10 jaar. Dat zou de omvang van het investerin­gsplan voor de komende 10 jaar op 8,6 miljard euro brengen. De onderhande­lingen daarover lopen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium