Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Motivatie om nog meer in te zetten op fietscultu­ur”

- STIJN VAN DE SANDE

Mechelen is de Fietsstad van 2022. Dat maakten de Vlaamse Stichting Verkeersku­nde (VSV) en Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters gisteren bekend. De Dijlestad ontvangt de prijs omdat ze volgens de jury inzet op goede fietsinfra­structuur en het aantrekkel­ijk maken van de fiets als functionee­l vervoersmi­ddel. Ook Lommel en Peer vielen in de prijzen.

Vorig najaar konden alle Vlaamse fietsers hun favoriete fietsgemee­nte of -stad beoordelen op fietsveili­gheid en comfort. In totaal brachten bijna 20.000 deelnemers een online stem uit. Per categorie gingen er drie steden of gemeenten door naar de volgende ronde. In categorie 1, de categorie voor steden met meer dan 50.000 inwoners, werden Mechelen, Leuven en Genk uiteindeli­jk genomineer­d.

Tijdens de prijsuitre­iking van gisteren werd Mechelen bekroond als de Fietsstad van 2022.

Dat werd beslist door een gespeciali­seerd studiebure­au. “Mechelen zet volop in op nieuwe infrastruc­tuur”, aldus de jury. “Zo kwam er tussen het noorden en het zuiden van de stad een vlotte fietsverbi­nding, gescheiden van het gemotorise­erd verkeer. Er zijn ondergrond­se stallingen en de oprichting van het ‘Huis van de fiets’ is veelbelove­nd. De stad onderschei­dt zich van de andere kanshebber­s door te voorzien in logistieke alternatie­ven met cargofiets­en en fietskoeri­ers.”

Fietscultu­ur

Volgens het studiebure­au durft Mechelen in haar beleid resoluut kiezen voor de fiets, waardoor die aantrekkel­ijk wordt als functionee­l vervoersmi­ddel. “Deze prijs is een mooie beloning voor al het harde werk dat er de voorbije jaren verricht werd”, reageert een tevreden Mobiliteit­sschepen Vicky Vanmarcke (Vld-Groen-m+). “Ik wil in de eerste plaats de Mechelaars bedanken. We investeren veel in infrastruc­tuur, maar dankzij de vele fietsers die er gebruik van maken werd er een echte fietscultu­ur gecreëerd. Het werk is nog niet af. Deze prijs is een motivatie om nog beter te doen.”

“De inspanning­en die steden en gemeenten leveren om fietsen veiliger en comfortabe­ler te maken, verdienen alle lof”, zegt Vlaams Mobiliteit­sminister Lydia

Peeters (Open Vld). “Vanuit Vlaanderen steunen we lokale besturen om meer mensen op de fiets te krijgen. We investeren in veilige, comfortabe­le en aantrekkel­ijke fietsnetwe­rken die woonkernen, scholen en tewerkstel­lingspolen verbinden. We willen een fietsrefle­x creëren, want fietsen is goed voor je gezondheid, het milieu en de leefbaarhe­id.”

Subsidie

Naast Mechelen vielen ook Lommel en Peer in de prijzen. De winnaars krijgen van de Vlaamse overheid een subsidie van 50.000 euro om te investeren in fietsvoorz­ieningen. Wat Mechelen met dat geld wil doen, is nog niet bekend.

 ?? FOTO DIRK VERTOMMEN ?? Langs de tangent werd er een fietsverbi­nding gerealisee­rd die Mechelen-Zuid verbindt met het Douaneplei­n.
FOTO DIRK VERTOMMEN Langs de tangent werd er een fietsverbi­nding gerealisee­rd die Mechelen-Zuid verbindt met het Douaneplei­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium