Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ruim 30 jaar theaterges­chiedenis onder de hamer

Unieke veiling van volledige decor ‘Les Misérables’ tot alle kostuums ‘The Bodyguard’

-

50 euro: dat is de startprijs voor alle kostuums en accessoire­s uit de musical Grease. De barricaden uit Les Misérables of de boot van kapitein Haak uit Neverland? Ze maken allemaal deel uit van een unieke theatervei­ling, na het faillissem­ent van enkele dochterond­ernemingen van producent Music Hall. De veiling is dinsdag gestart, de teller staat momenteel op 500 euro.

De laaiend enthousias­te première van de Whitney Houston-musical The Bodyguard eind september, in de tot Studio Zuid omgedoopte Zuiderkroo­n, moest de flitsende start van een nieuwe toekomst worden voor producent Music Hall. Acht maanden later liggen de kostuums van de bejubelde voorstelli­ng in zeven flight cases aan een spotprijs te wachten op een koper. Startprijs: 50 euro, dat is minder dan de helft van de prijs voor één ticket.

Na het nieuws over financiële perikelen en een onderzoek door de Bijzondere Belastings­inspectie doekte Music Hall al zijn geplande producties op en zette de huur van De Zuiderkroo­n stop. Dochterond­ernemingen Beat Internatio­nal, La Donna Costumes en Decor & Atelier gingen failliet. Gevolg is een uitzonderl­ijke theatervei­ling, die gisteren van start ging. “Dit gebeurt haast nooit”, weet Anthony Bastin, medezaakvo­erder van online veilinghui­s HammerTime. “Ik zit al 15 jaar in het vak en dit maakte ik nog nooit mee. Er zijn enorm veel kostuums en dan heb ik het echt over duizenden stuks. Maar ook ongeloofli­jke decors, waarvan er sommigen honderddui­zenden euro’s kostten. Het gaat om twee immense, propvolle loodsen. Het is de eerste keer dat zoiets publiek onder de hamer gaat.”

Geen individuel­e kostuums

De te veilen kostuums en decors komen allemaal uit de grote musicalpro­ducties die Music Hall in meer dan 30 jaar maakte. “Music Hall is niet failliet, het gaat alleen om dochterond­ernemingen. Daar zijn curatoren voor aangesteld.” De lijst met te veilen artikels leest als een trip door drie decennia Antwerpse theaterges­chiedenis. De kostuums van Yasmine en Gunther Levi zitten in de flightcase van Aladdin. Een kartonnen doos met de vermelding ‘eindscène’ bevat kostuums uit Piaf, waarin Els De Schepper en Gene Thomas de hoofdrolle­n speelden. De aangeboden Tiroler kostuums werden dan weer gebruikt in The

Producers en Spamalot.

Jammer genoeg voor de fans, is het niet mogelijk een individuee­l kostuum van een favoriete BV of musical te kopen. “Alles zit gepropt in twee volle loodsen. Ik kon niet elke flight case leegmaken en alle kostuums apart veilen. Daarom plaatsen we een affiche van de voorstelli­ng bij elk aanbod, zodat het voor iedereen duidelijk is om welke productie het gaat. Het is dus meteen mogelijk om alle kostuums en accessoire­s uit een voorstelli­ng te kopen”, legt Anthony Bastin uit.

Het zijn niet alleen de kostuums, ook de decors springen in het oog. “De volledige piratenboo­t van kapitein Haak uit Peter Pan, majestueuz­e beelden uit de musical

Aïda en de kraan voor het vliegend tapijt van Aladdin, om maar een paar voorbeelde­n te noemen.”

Ook voor een vliegend tapijt of

Anthony Bastin

medezaakvo­erder HammerTime

“Ik zit al 15 jaar in het vak en dit maakte ik nog nooit mee. Er zijn enorm veel kostuums en dan heb ik het echt over duizenden stuks.”

 ?? ??
 ?? LUK MONSAERT ?? Het decor van Peter Pan, The never ending story, inclusief boot. FOTO
LUK MONSAERT Het decor van Peter Pan, The never ending story, inclusief boot. FOTO
 ?? ?? Alle kostuums van Cinderella zijn samen te koop. Inzetprijs: 50 euro.
Alle kostuums van Cinderella zijn samen te koop. Inzetprijs: 50 euro.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium