Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Stap naar rookvrij Rivierenho­f

Vanaf vandaag weren alle sport- en speelzones en amfitheate­r van OLT alvast de sigaret

- ELIEN VAN WYNSBERGHE

Verschille­nde zones in het Provinciaa­l Groendomei­n Rivierenho­f worden vanaf vandaag, Wereld Anti-Tabakdag, rookvrij gemaakt. Voortaan mogen rokers geen sigaret (of e-sigaret) meer opsteken in de sport- en speelzones, in de collectiet­uinen, de verkeerstu­in en in de boszones. Ook in het amfitheate­r van het OLT mag vanaf nu niet meer gerookt worden.

De Provincie Antwerpen wil met de nieuwe campagne sigaretten zo veel mogelijk uit de buurt van kinderen houden en tegelijker­tijd het Rivierenho­f beschermen tegen natuurverv­uiling en brandgevaa­r. Op deze Wereld Anti-Tabakdag onderteken­de gedeputeer­de voor Groendomei­nen Mireille Colson (N-VA) samen met onder meer de sportclubs van het Rivierenho­f het charter van ‘Generatie Rookvrij’. “We willen het roken ontmoedige­n. Want zien roken, doet roken. Dat kopieerged­rag willen we vermijden. Daarom vragen we rokers om in de buurt van kinderen niet meer te roken”, zegt Colson.

Om parkbezoek­ers op de nieuwe maatregel te wijzen, werden over het hele park verbodsico­nen en fotoborden opgehangen met positieve slogans. “We gaan dit niet politionee­l aanpakken”, zegt Peter Verdyck, directeur van het Provinciaa­l Groendomei­n. “Wel zullen onze parkwachte­rs rokers aanspreken en sensibilis­eren. Mensen die worden aangesprok­en, krijgen ook een zakje om hun sigaret in te doven.”

Het park rekent dus op medewerkin­g van de bezoekers. “Uit een recente bezoekerse­nquête blijkt dat er draagvlak is voor rookvrije zones. Zeker als het gaat over speeltuine­n en speelzones voor kinderen.”

Logische evolutie

Verdyck meent dat we over enkele jamen ren zullen evolueren naar een rookvrij park met daarin alleen nog enkele zones waarin je wel nog mag roken. “Dat lijkt me een logische evolutie. Los van het feit dat er elk jaar 14.000 mensen vroegtijdi­g sterven aan de gevolgen van (passief) roken, richten sigaretten ook behoorlijk wat schade aan de natuur aan. Een peuk doet er zo’n vijftien jaar over om te verdwijnen. De vele schadelijk­e stoffen in die peuken kointussen in de bodem terecht, waardoor planten minder goed groeien en er microplast­ics in de magen van dieren en het water terechtkom­en.”

En dan is er nog het risico op brandgevaa­r. “Mensen denken daarbij spontaan aan open vlaktes zoals de Kalmthouts­e heide, maar ook in boszones waar een droge bladlaag in de zomer de bodem bedekt, is er al snel brandgevaa­r. Enkele jaren geleden moest de brandweer nog uitrukken omdat een dode boom door een achtergela­ten sigaret in lichterlaa­ie stond. Gelukkig waren we er snel bij.”

Ook amfitheate­r OLT rookvrij

Ook de sportclubs die in het park gevestigd zijn en concession­arissen van het Rivierenho­f zetten hun schouders mee onder de nieuwe campagne. Zo is het amfitheate­r van het OLT rookvrij gemaakt en is het gehele OLT inclusief de horecazone rookvrij wanneer er kindervoor­stellingen plaatsvind­en. “Onze security zal daarop handhaven”, zegt directeur van het OLT Milan Rutten. “Zij weten intussen hoe dat moet. Waar ze tijdens corona handhaafde­n op het dragen van een mondmasker, zullen ze dat nu doen op roken.”

Tot slot maakte ook het Kasteel Rivierenho­f zijn terras tegenover de speeltuin rookvrij.

 ?? FOTO NATTIDA-JAYNE KANYACHALA­O ?? Gedeputeer­de Mireille Colson, directeur van het Rivierenho­f Peter Verdyck, directeur van het OLT Milan Rutten en enkele sportclubs onderteken­den het charter van ‘Generatie Rookvrij’.
FOTO NATTIDA-JAYNE KANYACHALA­O Gedeputeer­de Mireille Colson, directeur van het Rivierenho­f Peter Verdyck, directeur van het OLT Milan Rutten en enkele sportclubs onderteken­den het charter van ‘Generatie Rookvrij’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium