Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Franse keuken, met Japanse flair”

Weer samenwerki­ng tussen Sergio Herman en modefamili­e Dheedene

-

Blueness Antwerp, het tweede restaurant van sterrenche­f Sergio Herman en de Antwerpse modefamili­e Luc, Miguel en Gregory Dheedene, is dinsdag geopend aan de Lange Gasthuisst­raat. Het nieuwe restaurant ligt naast Le Pristine, van dezelfde eigenaars, dat nog maar een jaar open is. Bij die opening dacht Luc Dheedene er al aan om de ruimte, toen nog Verso Café, een nieuwe start te geven.

Blueness is een Frans restaurant met Japanse flair dat Sergio Herman ook in Cadzand heeft geopend. Het is geen exacte kopie, want in beide restaurant­s zwaaien andere chefs de plak.

In Antwerpen staan twee vrouwen aan het roer. In de keuken vind je Jaclyn Kong, die twaalf jaar geleden inging op een uitnodigin­g van Sergio Herman. “Ik had haar aparte zaken zien doen. Ze had dat onnavolgba­re dat anderen niet hebben.”

Jaclyn werkte in Oud Sluis, volgde naar The Jane, Pure C en Blueness Cadzand. “Nu is ze zover dat ze zelfstandi­g een restaurant als Blueness Antwerp kan runnen”, prijst Sergio.

In de zaal leidt een andere oudgediend­e de dans, Dorine Van den Eynde. Ook zij werkte in Oud Sluis, de laatste maanden voor de sluiting van het familieres­taurant van de Hermans. Na de opstart van The Jane ging ze in Kopenhagen werken tot Sergio haar terughaald­e.

Thuiskomen

De dames zelf kijken er alvast naar uit en vergelijke­n toch even met Cadzand. “In Cadzand ga je voor de vibe, de beslotenhe­id achter gordijnen, een echt Japanse sfeer”, zegt Jaclyn. “In Antwerpen beland je in een heel open restaurant, waar je graag familie en vrienden terugziet. De menu’s in beide restaurant­s verschille­n, wat normaal is. Natuurlijk blijven we van klassieker­s af zoals Langoustin­e met bloemkool of Matcha Dame Blanche. Maar in de suggesties met seizoenspr­oducten kan ik mijn gang gaan.”

Ook Dorine wilde graag starten in Antwerpen. “Ik was blij dat Sergio

Gregory Dheedene

me terughaald­e uit Kopenhagen. Het voelt als thuiskomen. Als Lommelse heb ik Antwerpen ook altijd al mijn tweede thuis gevonden.”

Breed smaakpalle­t

Chef Sergio Herman wil nog wel meegeven dat hij Blueness naar een hoger niveau heeft getild. “De basis blijft de betere Franse keuken, maar Blueness was te veel een eigen leven gaan leiden, te veel Japans en te ingewikkel­d. Mensen begrepen het niet meer. Daarom bracht ik er weer een eigen stijl in: Franse keuken met een Japanse inslag. Daarin kan ik in Antwerpen verder gaan dan in Cadzand. De mensen staan er hier meer voor open, hebben naar mijn gevoel een breder smaakpalet. Dat komt omdat ze al die andere restaurant­s gewend zijn. Zeker hier in deze buurt met zijn kwalitatie­f hoogstaand­e restaurant­s in Botanic Sanctuary.”

“Ik ben tevreden met een volwaardig restaurant bij onze conceptwin­kel Verso”, zegt Luc Dheedene. “In beide huizen, zowel in het restaurant als in de winkel, staan en een goed gevoel voorop.”

De voorbije week werd het restaurant volop getest. Elke dag werd het menu aan kritische blikken onderworpe­n. “Dan bleef toch overeind dat veel van onze gasten het gevoel hadden dat ze in hun eigen living zaten”, vertelt Gregory Dheedene. “Juist dat wilden we nastreven. De open keuken – een van de realisatie­s van het architecte­nteam Space uit Kopenhagen – symbolisee­rt de

Medezaakvo­erder

“In de testweek bleef overeind dat veel van onze gasten het gevoel hadden dat ze in hun eigen living zaten. Juist dat wilden we nastreven.”

hospitalit­y transparan­tie en geeft meer beleving.”

Juist dat personeel – of het gedeelte dat wordt gezocht – zorgt voor kopbrekens. “Noodgedwon­gen starten we met een vaste menukaart”, legt Sergio Herman uit. “Als we met deze bezetting ook à la carte zouden werken, dan verbrand ik de equipe. Het is op deze manier starten of minstens een dag minder open zijn.”

Woensdag zal dus een viergangen­lunchmenu klaar staan, naast het vijfgangen­menu

voor lunch en diner. “Als we volledig à la carte kunnen werken, dan wordt ook de bar ten volle benut. Want wat is er mooier dan een aperootje aan de bar of (140 euro) (95 euro)

een interessan­t vieruurtje, glaasje champagne en een vraagt Sergio zich af.

ieen hapje?”,

www.blueness.com, Lange Gasthuisst­raat 11, 2000 Antwerpen, open dinsdag tot en met zaterdag voor lunch (12u-13.30u) en diner (18.30u20.30u)

 ?? ?? Deze dames leiden de dans in restaurant Blueness Antwerp: Dorine Van den Eynde en Jaclyn Kong.
Deze dames leiden de dans in restaurant Blueness Antwerp: Dorine Van den Eynde en Jaclyn Kong.
 ?? FOTO'S VICTORIANO MORENO ?? Miguel, Luc en Gregory Dheedene.
FOTO'S VICTORIANO MORENO Miguel, Luc en Gregory Dheedene.
 ?? ?? Het oude bankgebouw waarin Blueness huist.
Het oude bankgebouw waarin Blueness huist.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium