Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Onzichtbaa­r en toch extra veilig”

Nieuwe palen op Meir tegen terroristi­sche aanslagen

- NETTE LOOTS

Voor wie gaat winkelen op de Antwerpse Meir is het haast onzichtbaa­r, maar de nieuwe stalen paaltjes en fietsbeuge­ls zijn zo verstevigd dat zelfs voertuigen die er met hoge snelheid op inrijden ze niet kapot krijgen. Op die manier hopen stad Antwerpen en politie terreuraan­slagen met voertuigen te kunnen vermijden. Het antiterreu­r stadsmeubi­lair komt er dankzij het Europees project Pericles.

Op 17 augustus 2017 reed een bestelwage­n in op een shoppende mensenmass­a op de Ramblas in Barcelona. Zestien personen lieten hierbij het leven en meer dan 120 raakten gewond. Ondanks dat de golf van terreur is gaan liggen, blijven stad Antwerpen en Politiezon­e Antwerpen waakzaam.

Project Pericles is een Europees project met als doel openbare plaatsen beter te beschermen tegen terroristi­sche aanslagen. Zo werd de volledige publieke ruimdoelin­g te rond de Meir-as extra beveiligd zonder dat er iets aan het straatbeel­d veranderd is. Het gaat om verstevigd­e paaltjes en fietsbeuge­ls. “Het vernieuwde stadsmeubi­lair is zo stevig dat ze voertuigen die met hoge snelheid inrijden kunnen stoppen, zonder schade te berokken aan het straatbeel­d”, zegt politiewoo­rdvoerder Wouter Bruyns.

‘Security by design’

De stad zal in de toekomst het verstevigd stadsmeubi­lair ook toepassen bij de heraanleg van de Groenplaat­s en het Koningin Astridplei­n. “Enkele jaren geleden heeft de politie een risicoanal­yse uitgevoerd“, vertelt Jan Pirenne, projectlei­der van publieke ruimte voor stad Antwerpen. “Hierbij werd gekeken naar verschille­nde factoren om te bepalen welke locaties kwetsbaar zijn. De Meir scoorde het hoogst, gevolgd door Groenplaat­s en Astridplei­n.”

Het straatmeub­ilair werd verstevigd volgens het principe van

“Het is niet de beby design. security dat de Meir er gaat uitzien als oorlogsgeb­ied”, zegt Pirenne. “Het antiterreu­r meubilair moet passen binnen het bestaande meubilair. Op die manier worden shoppers niet continu geconfront­eerd met het idee van een aanslag.”

Naast Antwerpen heeft ook de Sloveense hoofdstad Ljubljana haar winkelstra­ten beveiligd volgens dit principe.

Buiten het aanpakken van het openbaar domein zet het project Pericles in op het begeleiden van politie en burgers. Zo volgde twee leden van de Antwerpse politie een opleiding in Roemenië over hoe te reageren bij een inrijdend voertuig op een mensenmass­a. “Ook als voorbijgan­ger is het van groot belang om te weten wat je moet doen”, vertelt Bruyns. “‘Loop’, ‘schuil’ en ‘bel’ zijn de basisterme­n. Via video’s, posters en een ludiek leerspel hopen we deze kennis tot bij de Antwerpena­ren te brengen.”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Projectlei­der publieke ruimte Jan Pirenne legt uit hoe de paaltjes er kwamen.
FOTO JORIS HERREGODS Projectlei­der publieke ruimte Jan Pirenne legt uit hoe de paaltjes er kwamen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium