Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Hoe ‘Loemp’ kun je zijn”

Gepikeerde Frank Geudens (Vooruit) stormt café Daniel’s binnen en beledigt cafébazin

- JAN STASSIJNS

Marcella van Varsseveld van café Daniel’s op het Wim Saerensple­in in Deurne kan nog altijd niet goed vatten wat haar dinsdagavo­nd is overkomen. Ze kreeg onverwacht bezoek van een gepikeerde Frank Geudens (Vooruit). De voormalige districtsb­urgemeeste­r van Deurne, nu voorzitter van districtsr­aad, kwam het café binnen en slingerde een hoop verwensing­en naar het hoofd van Marcella: “Hoe kun je zijn: loemp dan loemp.” (Geudens,

Open persoon

loemp”, red.) loemper

Geudens reageerde op wat er zich maandagavo­nd had afgespeeld op de Antwerpse gemeentera­ad. Marcella overhandig­de er een petitie aan Antwerps burgemeest­er Bart De Wever (N-VA), geflankeer­d door enkele raadsleden van Vlaams Belang. Met de petitie, die 415 handtekeni­ngen telt, wilde Marcella de burgemeest­er vragen om de overlast op het Wim Saerensple­in aan te pakken.

“Hij komt hier binnen en zegt dat hij niet gediend is dat ik zonder zijn medeweten die petitie ben gaan afgeven”, vertelt Marcella. “Hij zei ons als een Vlaams Belang-café te klasseren en dat we niets meer van hem of van Tjerk Sekeris (N-VA, districtsb­urgemeeste­r, red.)

moeten verwachten. Daarna roept hij me nog na: ‘hoe kun je zijn:

Dan heb ik hem uit mijn café gezet. Ik ben in shock, mijn klanten ook.”

Marcella zegt nog dat ze op uitnodigin­g van Vlaams Belang de petitie is gaan afgeven. “Ik ken niets van politiek”, zegt ze. “Ik kies geen partij.”

loemp loemper dan loemp’.

Frank Geudens zelf ontkent het voorval niet. “Wat ze deed, is

reageert hij. “De afspraak was om de situatie op het Wim Saerensple­in sereen te behandelen, zonder de boel op te jutten of sensatie op te zoeken. En dan gaat ze met Vlaams Belang een petitie afgeven… Ik wil iedereen betrek

Frank Geudens

ken om de problemen op het plein aan te pakken, ook Vlaams Belang, maar dan moeten ze wel serieus zijn tegenover mij. Ik heb misschien iets te snel gezegd dat ze was, maar ik ben nu eenmaal een heel open persoon.”

Districtsb­urgemeeste­r Tjerk Sekeris (N-VA) distantiee­rt zich van de uitspraken van zijn coalitiepa­rtner. “Ik zit verveeld met de situatie”, zegt hij. “Ik wil met iedereen blijven. Frank doet dat op zijn Franks. Hij heeft een temperamen­t en is over de schreef gegaan. Maar ik ben burgemeest­er van heel Deurne, ook van de zaakvoerst­er en klanten van café Daniel’s.” loemp on speaking terms

Situatie is geëscaleer­d

Op de Antwerpse gemeentera­ad ging burgemeest­er Bart De Wever (N-VA) dieper in op de maatregele­n die al genomen zijn op het plein. Dat deed hij op vragen van Sam Van Rooy (Vlaams Belang) die waarschuwd­e voor “het islamitisc­h tuig dat de autochtone bevolking aanvalt.” Ook Karen Maes (Groen) kwam tussen en pleitte om met de jongeren in gesprek te gaan, buurtwerke­rs in te zetten en niet alleen repressief maar ook preventief op te treden.

De Wever: “De situatie is duidelijk geëscaleer­d. Het gaat over conflictzo­ekende partijen die elkaar aanzuigen. Intussen is er wel permanent toezicht. Sinds 1 april zijn er 1429 manuren geïnvestee­rd in acties en toezicht op het plein en de omgeving. Negen personen zijn al in verband gebracht met feiten op het plein. Er wordt ook systematis­ch geïdentifi­ceerd: 48 wonen in Deurne, vier elders in de stad en zes buiten de stad. Vaak minderjari­gen en mensen van allochtone origine. Al 35 van hen zijn thuis opgezocht en is gekeken naar de ouderlijke controle.”

Voorzitter van districtsr­aad

“De afspraak was om de situatie op het Wim Saerensple­in sereen te behandelen, zonder de boel op te jutten of sensatie op te zoeken. En dan gaat ze met Vlaams Belang een petitie afgeven…”

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Marcella Van Varsseveld overhandig­de maandagavo­nd een petitie aan burgemeest­er Bart De Wever (N-VA), geflankeer­d door enkele raadsleden van Vlaams Belang. Met de petitie wilde Marcella de burgemeest­er vragen om de overlast op het Wim Saerensple­in aan te pakken.
FOTO PATRICK DE ROO Marcella Van Varsseveld overhandig­de maandagavo­nd een petitie aan burgemeest­er Bart De Wever (N-VA), geflankeer­d door enkele raadsleden van Vlaams Belang. Met de petitie wilde Marcella de burgemeest­er vragen om de overlast op het Wim Saerensple­in aan te pakken.
 ?? FOTO WALTER SAENEN ??
FOTO WALTER SAENEN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium