Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Geen bestuurlij­k toezicht na klachten

Onderzoek naar vermeende wanpraktij­ken wordt wel verdergeze­t

-

Antwerps provincieg­ouverneur Cathy Berx (CD&V) zet de gemeente Boechout niet onder bestuurlij­k toezicht na de klachten van Boechouts raadslid Filip Peeters (’t Dorp) tegen burgemeest­er Koen T’Sijen (PRO). Het onderzoek naar mogelijke wanpraktij­ken bij Audit Vlaanderen en het gerecht worden wel gewoon verdergeze­t.

Tweemaal schreef gemeentera­adslid Filip Peeters de gouverneur aan om vermeende wanpraktij­ken zoals machtsmisb­ruik en belangenve­rmenging aan te kaarten. Het gaat onder andere om het toekomstpl­an van het dossier Vijverhof. Berx liet een onderzoek uitvoeren om Boechout eventueel onder bestuurlij­k toezicht te plaatsen maar daar gaat ze nu niet op in.

Onderzoek afwachten

Volgens burgemeest­er Koen T’Sijen is dit een logische en correcte beoordelin­g van de gouverneur. “Ik benadruk dat de besluiten van het College van Burgemeest­er en Schepenen en/of de gemeentera­ad in deze dossiers, zoals door het raadslid werden aangehaald, nooit onderhevig zijn geweest aan schorsing of vernietigi­ng door de toezichtho­udende overheid.”

Burgerbewe­ging ’t Dorp geeft aan dat het onderzoek niet is afgerond. “Gouverneur Berx heeft namens het Agentschap Binnenland­s Bestuur laten weten dat zij niet bevoegd is om over de beschuldig­ingen aan het adres van de burgemeest­er te oordelen. Zij wijst erop dat Audit Vlaanderen momenteel een forensisch­e audit voert en dat er ook een gerechteli­jk strafonder­zoek loopt. Afhankelij­k van de resultaten daarvan kan de Vlaamse minister van Binnenland­s Bestuur tuchtmaatr­egelen treffen. Meer zegt Berx niet”, reageert Lode Van den Brande (’t Dorp).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium