Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Sinds corona zien we steeds meer huis-, tuinen keukentele­rs”

-

De drugsprobl­ematiek wordt veelal gelinkt aan de Antwerpse haven en de war on drugs in de metropool. Ondertusse­n wordt in de Kempen een ‘veldslag’ tegen drugs gevoerd. Sinds jaar en dag krijgen de gemeenten aan de Nederlands­e grens te maken met plantages en drugslabo’s, vaak in afgelegen boerderije­n. Ook de zeer schadelijk­e dumpingen van chemisch drugsafval zijn een plaag. Hoe is het met die veldslag gesteld? Worden de Noorderkem­pen nog altijd gebruikt en misbruikt door Nederlands­e sleutelfig­uren? En wat heeft corona veranderd? “Je vindt alles online. Ik kan zo tien websites opnoemen waar je een kweektent kunt kopen.”

“Mijn cliënt is een wereldvree­mde vrijgezel. Geef hem een kilo marihuana en hij geeft die aan zijn koeien. Hij is te goeder trouw”, een veelzeggen­de stukje uit het pleidooi van een advocaat van een landbouwer uit Minderhout (Hoogstrate­n) die in de rechtbank van Turnhout vervolgd werd voor drugsfeite­n.

In een van zijn schuren trof de politie een labo aan waar synthetisc­he drugs werden aangemaakt. August B. wist van niets, zei hij. Pas in 2021 werd er ook een Nederlande­r vervolgd voor de feiten. Hij zou de initiatief­nemer zijn geweest van de hele operatie. Het is een allesbehal­ve uitzonderl­ijk verhaal in de Kempense grensgemee­nten. Het Dismark-rapport van het Federaal Onderzoeks­programma Drugs stelde in 2019 vast dat Belgen op de grens meestal gebruikt en misbruikt worden door Nederlands­e sleutelfig­uren.

Boerderije­n waar drugs gekweekt of gekookt worden, loodsen die in vlammen opgaan, drugsafval dat langs de kant van de weg gedumpt wordt, het eerste crystal meth-lab van ons land in Wuustwezel en vorig jaar zelfs een cocaïnewas­serij in Arendonk: de stille Kempen zijn niet zo stil als het over drugsprodu­ctie gaat.

Sommige grensbewon­ers zijn wél goed op de hoogte van de drugswerel­d op hun grond: het speedlabo van varkensboe­r Frans Kokx en zijn familie uit Merksplas, dat in 2010 ontmanteld werd, kende waanzinnig­e proporties.

“Al zijn het meestal echte sukkelaars, de mensen die hun boerderij of loods door criminele organisati­es laten gebruiken. En het klopt: meestal weten ze echt van niets. Ze worden goed betaald door een of andere Nederlande­r en moeten zich voor de rest geen vragen stellen, ze moeten zich alleen maar inschrijve­n op het adres van de boerderij, loods of villa. Meestal zijn het mensen die met problemen of schulden zitten. Dan is dat wel heel aanlokkeli­jk”, vertelt Werner De Schepper.

Bij Politie Regio Turnhout (Turnhout, Oud-Turnhout, Baarle-Hertog, Vosselaar, Kasterlee, Beerse, Lille) leidt hij het drugsteam dat uit twintig mensen bestaat. De man komt ook in beeld als tactisch rechercheu­r in het Play4-programma

Klopjacht.

Apotheker op drugsbus

Volgens cijfers van het parket werden er in de hele provincie in 2020 meer plantages aangetroff­en dan in 2021, maar was het voor de drugslabo’s in

2021 andersom. “Maar wat verstaat men onder een plantage of een labo? Je hebt er die aangedreve­n worden door criminele organisati­es, maar je hebt ook de huis-, tuin- en keukenkwek­ers. Die komen steeds vaker voor, dankzij corona.”

“Toen de grenzen gesloten waren, geraakten dealers en gebruikers niet meer vlot in Nederland. De 450, de beruchte ‘drugsbus’ richting Tilburg, konden ze ook niet meer gebruiken. En dus zijn ze zelf maar aan de slag gegaan. Je vindt alles online. Ik kan zo al tien websites opnoemen waar je een kweektent kunt kopen en drie dagen later staat het kant-en-klaar voor je deur. Hetzelfde geldt voor drugslabo’s. Die zien er niet uit als geavanceer­de Janssen Pharmaceut­ica-laboratori­a, verre van zelfs. Je moet maar

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium