Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Union dreigt met rechter

- JÜRGEN GERIL, PIETER-JAN CALCOEN

Felice Mazzu (56) is voorgestel­d als de nieuwe coach van Anderlecht. Al zit het er wel bovenarms op tussen paars-wit en Union. Er was geen akkoord op clubniveau en in het Dudenpark wordt beweerd dat Mazzu de wet van ’78 gebruikte om zijn contract te verbreken. Anderlecht betwist dat, maar Union zet er toch zijn advocaten op. Intussen zou Mazzu gewoon zijn opzeg doen. Ongezien.

Een coach wordt niet beschouwd als een betaald sportbeoef­enaar, maar wel als een gewone werknemer. Anderlecht bood daarom aan om Union iets meer te betalen dan de wettelijke opzegvergo­eding. Dat vond Union veel te weinig en dus deed het een tegenvoors­tel, dat paars-wit dan weer exuberant vond.

Hierop ontstond een juridische discussie en kwam het niet tot een akkoord op clubniveau. Daarop liet Mazzu weten dat hij zijn contract bij Union zelf opzegde om naar Anderlecht te kunnen. Bij Union stonden ze op hun achterste poten. “Felice Mazzu liet ons weten zijn contract op te zeggen bij de wet van 3 juli 1978 en zijn opzeg te geven”, klonk het in een persberich­t. “Er was geen akkoord met Anderlecht. De club is verbijster­d door deze manier van handelen. We bekijken nu welke juridische stappen we kunnen zetten.”

Die boodschap zorgde voor commotie bij Anderlecht. “Er is constructi­ef overlegd over een meer dan faire afkoopsom, maar dat leidde niet tot een akkoord. In afwachting heeft Felice Mazzu zoals elke gewone werknemer zijn opzeg gegeven. Dit heeft totaal niets te maken met een speler die de wet van ’78 gebruikt om zijn club te verlaten zonder een transferso­m te betalen.”

Het zal volgens Union niet volstaan dat Anderlecht de opzegvergo­eding betaalt in plaats van Mazzu. De club claimt dat een trainer juridisch verplicht is dat bedrag zelf op te hoesten. In theorie kan Anderlecht die som gewoon aan Mazzu geven, maar dan moet het de trainer bruto veel meer betalen dan wanneer ze het rechtstree­ks op de rekening van Union stort. Het kan nu dus tot een rechtszaak komen, maar dat manoeuvre zal de overgang van Mazzu niet tegenhoude­n. Zoals het er nu naar uitziet, zal de trainer zelfs zijn opzeg bij Union doen. Althans een aantal weken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium