Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Felice moet ons aan prijzen helpen”

Recordkamp­ioen rekent erop dat meer succes zal boeken dan Kompany

- JÜRGEN GERIL

Anderlecht en Union bekvechten nog over de afkoopsom, maar eerstgenoe­mde club stelde met Felice Mazzu (56) wel al officieel haar nieuwe coach voor. De trainer tekende een contract van onbepaalde duur en moet paars-wit eindelijk weer naar trofeeën leiden. Een enorme uitdaging, maar Mazzu begint op 20 juni vol vertrouwen aan zijn taak. “Ik wil deze club terugbreng­en naar de plaats waar ze thuishoort.”

De komst van Felice Mazzu hing al dagen in de lucht. Vrijdag ging hij met het Anderlecht-bestuur eten in het Hasseltse restaurant Ogst en de voorbije dagen kampeerden er fotografen aan het oefencompl­ex in Neerpede. Toch wist paars-wit de kiekjesjag­ers te verrassen. Mazzu kwam zijn contract van onbepaalde duur tekenen in het Lotto Park. Hij arriveerde er in een modieus kostuum, kreeg er een paars-witte sjaal rond zijn hals en droomde er al een klein beetje weg. “Ik ben zeer fier en vereerd dat ik coach van Anderlecht word”, zei hij. “Deze club geeft mij een kans die ik niet mocht laten voorbijgaa­n. Op mijn 56ste heb ik zeer veel zin in een nieuwe uitdaging. Ik wil deze club terugbreng­en naar de plaats waar ze thuishoort.”

Het was nochtans geen makkelijke beslissing. Mazzu werd vicekampio­en met Union en mocht met die club naar de voorrondes van de Champions League. In het Dudenpark deden ze een grote financiële inspanning om de trainer alsnog aan

It’s

Mazzu-time. boord te houden, maar Anderlecht liet zich ook niet kennen. Het voorstel en de status van de recordkamp­ioen trokken Mazzu aan. “Ik zal de twee unieke seizoenen bij Union nooit vergeten. Ik wil er de spelers, de staf en de directie bedanken voor de kans die ze me gaven om het project uit te werken, maar het is ook een eer om het embleem van Anderlecht te mogen dragen.”

De druk zal wel groot zijn. Mazzu mag dan wel ‘Coach van het Jaar’ zijn, bij Anderlecht moet hij Vincent Kompany opvolgen. Het clubicoon werd door de aanhang aanbeden, terwijl de fans Mazzu zien als een trainer die vanuit de omschakeli­ng speelt. Met Union versloeg hij paars-wit het voorbije seizoen vier keer, waardoor het Anderlecht-bestuur onder de indruk raakte. “We moeten een nieuwe dimensie toevoegen aan ons voetbal”, sprak CEO Peter Verbeke. “Felice kan ons dat brengen met zijn focus op groepsdyna­miek, agressieve pressing en aanvallend­e transitie. Hij zal beschikken over een kern met spelintell­igentie en voetballen­d vermogen.”

Ook de trainer zelf beseft dat hij bij Anderlecht dominanter zal moeten voetballen dan eerder bij Union en Charleroi – twee clubs die hij helemaal naar zijn hand zette. “Ik zal verder werken op de fundamente­n van een project dat past bij de visie van de club en de verwachtin­gen van de fans. Het wordt mijn taak om de voetbalide­ntiteit en de stijl van het huis te koppelen aan resultaten, alsook om jonge spelers te integreren en verder te ontwikkele­n.”

Lange termijn

Mazzu tekende een contract van onbepaalde duur. Dat is een signaal dat paars-wit graag op lange termijn wil werken met de trainer, ook al is zo een verbinteni­s makkelijke­r opzegbaar langs beide kanten. Hoewel Anderlecht nog steeds niet rijk is, moet het zijn nieuwe trainer nu vooral enkele versterkin­gen bieden. Daarbij zijn twee spitsen prioritair. Hier en daar circuleert ook de naam van Union-middenveld­er Casper Nielsen, maar die kan alleen maar een optie worden als Cullen en Olsson vertrekken.

Voorzitter Wouter Vandenhaut­e is sowieso overtuigd dat Mazzu goed werk zal leveren. “Anderlecht komt van ver terug, maar heeft zich de voorbije seizoenen wel telkens bij de beste vier geplaatst”, verklaarde Vandenhaut­e. “De rangen binnen de club zijn opnieuw gesloten rond een sterk management, gesteund door stabiele aandeelhou­ders. De volgende stap is opnieuw prijzen pakken en Felice Mazzu gaat ons daarbij helpen. Hij is een vakman en een uitstekend­e peoplemana­ger. Net als wij brandt hij van ambitie om van Anderlecht opnieuw de nummer één van België te maken.”

Staf samenstell­en

Mazzu vertrekt nu op vakantie met zijn vader. Ook voor hem weigerde hij voorstelle­n uit het buitenland. Op 20 juni beginnen dan de trainingen bij Anderlecht, de eerste tests volgen al een maand later: de competitie­start op 23 juli en de Europese voorrondes in de Conference League op 4 augustus. Hij moet te allen prijze een Europese uitschakel­ing vermijden en tussendoor moet hij de sceptische supporters voor zich winnen met zijn spelconcep­t en zijn discours. Al mag hij zichzelf ook niet verloochen­en, zoals hij dat bij Genk heeft gedaan. “Ik kijk ernaar uit om de spelers en de fans te ontmoeten”, besloot Mazzu. En wie weet staat hij weldra te dansen voor de tribunes van het Astridpark, zoals hij dat bij Union deed, en roept hij naar zijn spelers:

Ondertusse­n maakt Anderlecht verder werk van zijn technische staf. Het is al duidelijk dat Mazzu Samba Diawara van Charleroi als rechterhan­d wil. Daarnaast zal hij ook keeperstra­iner Laurent Deraedt, videoanali­st Sandro Salamone en

Thibaut Meyer meenemen van bij Union. Anderlecht moet dan wel afscheid nemen van een legertje Kompany-getrouwen. De enige die misschien aan boord blijft, is de Nederlands­e assistent Willem Weijs. Er zal worden uitgezocht of hij compatibel is met Mazzu. coach

“Deux jours de congé!” physical

“Net als wij brandt hij van ambitie om van Anderlecht weer de nummer één van België te maken.”

Wouter Vandenhaut­e

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium