Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Patstellin­g dreigt

- (jüg)

Lorin Parys, de CEO van de Pro League, bezorgde vrijdag alle profclubs zijn definitief plan voor een competitie­hervorming. Hij wil evolueren naar een eerste klasse met veertien clubs en play-offs, en een tweede klasse met achttien clubs inclusief enkele beloftetea­ms. Elk seizoen zouden er vier ploegen dalen uit 1A, vier ploegen zouden stijgen uit 1B. Ter compensati­e zou het tv-geld anders verdeeld worden.

De kleinere clubs voelen zich met de rug tegen de muur gezet. Morgen komt de algemene vergaderin­g van de Pro League al samen om te discussiër­en en te stemmen over deze formule. In de laatste paragraaf van Parys’ plan stond ook: “Als dit niet wordt goedgekeur­d, zijn er volgend seizoen – zoals afgesproke­n – drie dalers uit 1A om dan de voetbaljaa­rgang 2023-2024 weer aan te vatten met zestien teams.”

Charleroi en Standard

De kleinere clubs schuwen die drie rechtstree­kse degradante­n. Zij vrezen dat er dan onverantwo­orde risico’s zullen worden genomen en dat dit tot een financieel bloedbad zal leiden. Wat Parys’ plan betreft vinden de zogenaamde ‘K-clubs’ dan weer dat de grote clubs te veel voordelen genieten, terwijl er maar liefst vier dalers per jaar zullen zijn. Voor kleinere clubs wordt het dan nog ingewikkel­der om op lange termijn te werken als de kans op degradatie groot is. Hoe doe je dat bijvoorbee­ld met spelers- en sponsorcon­tracten? De media-aandacht voor 1B zal beperkt zijn.

Daarom belegden de kleinere clubs onderling een vergaderin­g om hun visie te bespreken. Niet iedereen bekende kleur, maar zeventien zogeheten K-clubs zitten wel op dezelfde golflengte. Zij stellen als alternatie­f een reguliere competitie voor met achttien clubs zónder playoffs, maar met twee dalers en één ‘barragist’. In 1B mogen dan achttien clubs aantreden, inclusief beloftetea­ms, om die competitie leefbaar te maken. In hun ogen is dat wat de fans willen – een eenvoudige, leuke competitie – en de kleinere clubs vinden het dan ook zonde dat dit niet eens bestudeerd wordt.

De K-clubs stuurden een mail naar Parys met de vraag om morgen ook dit competitie­format ter stemming op tafel te leggen. De mail werd onderschre­ven door Eupen, Westerlo, Lommel, Zulte Waregem, RWDM, STVV, OHL, Kortrijk, Cercle, Moeskroen, Waasland-Beveren,

KV Mechelen, Oostende, Deinze, Virton, Seraing en Beerschot. Dat is niet min en er wordt nog geprobeerd om ook Union, Standard en Charleroi mee te trekken in het verhaal. Bij Union kan dat lukken, de twee Waalse clubs laten minder in hun kaarten kijken.

Twee dagen debatteren?

Volgens Lorin Parys kan er alvast nog over elk voorstel vergaderd worden. Er is wel een tweederdem­eerderheid nodig om een nieuw competitie­format goed te keuren. Op dit moment lijkt geen van beide formules genoeg stemmen te hebben, ondanks het meervoudig­e stemrecht. Een patstellin­g dus en dan lijkt alles bij het oude te blijven met drie degradante­n volgend seizoen. Of niet? Indien alles muurvast blijft zitten, gaan er stemmen op om een tweedaagse bijeenkoms­t te houden met alle stakeholde­rs om de toekomst van ons voetbal nog eens grondig te analyseren. Daar zou dan ook bij betrokken worden, dat de tv-rechten in handen heeft tot 2025. Voor blijft het vervelend als er zo vaak aan de competitie­formule wordt gemorreld. Het prefereert een format dat vastligt voor meerdere jaren.

Eleven

Eleven

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium