Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Twee dagen in coma liggen, dat zet je aan het denken”

WEN BOSS MUKUBU Belgische Speler van het Jaar blikt terug op gitzwarte periode

- PATRICK CEULEMANS (b)

Hij heeft een zware strijd achter de rug, Belgisch Speler van het Jaar Wen Boss Mukubu. Half april liep hij een zware infectie op, zo zwaar dat hij zelfs even in coma lag. “Twee dagen in coma liggen, dat zet je wel aan het denken”, blikt de 38-jarige forward van Kangoeroes Mechelen terug op die moeilijke periode. “Ik zet God nu op de eerste plaats, samen met mijn gezondheid en mijn familie. Basketbal komt daarna wel. Maar ik zal terugkomen.”

Het was een opdoffer die kon tellen voor Mukubu. De forward speelde tot dan een fantastisc­he campagne bij Kangoeroes Mechelen en werd eind april verkozen tot Belgische Speler van het Jaar. Twee weken voor die prijsuitre­iking sloeg het noodlot toe. Mukubu moest met hevige pijn naar het ziekenhuis, waar hij uiteindeli­jk twee weken verbleef.

“Na een wedstrijd was ik volledig uitgeput en daarom kreeg ik enkele dagen vrij van coach Kristof Michiels. Die brachten geen beterschap, erger, de vermoeidhe­id ging over naar hevige pijn. Ik voelde een druk op mijn borst en had enorm veel last met ademen. Tegen mijn vrouw zei ik dat het voelde alsof ik ging sterven. Ik ben niet kleinzerig, maar zoiets had ik nog nooit gevoeld.”

Niet klaar met levensverh­aal

“Ik begon heel bang te worden. Ik wilde mijn vrouw niet achterlate­n met twee kinderen. Ik ben nog jong, ik was nog niet klaar met mijn levensverh­aal. En dan belandde ik een korte periode in een coma. Ik ben in die periode maar liefst 20 kilogram afgevallen.

Ik was in shock toen ik mezelf in de spiegel zag. Gelukkig ben ik de afgelopen weken al opnieuw 10 kilo bijgekomen. Mijn revalidati­e verloopt dus goed. Een tiental dagen geleden kreeg ik nog goed nieuws na een onderzoek in een Leuvens ziekenhuis. Alle testen waren goed en ik mag dus rustig verder bouwen. Begin augustus hoop ik de basketbalt­rainingen dan ook te hervatten.”

“Als je twee dagen in coma hebt gelegen, zet dat je wel aan het denken. Ik heb in mijn donkere tijden in het ziekenhuis veel gebeden en ik zet God nu op de eerste plaats, samen met mijn gezondheid en mijn familie. Basketbal komt daarna wel. Maar dat ik het op het hoogste niveau bij Kangoeroes Mechelen zal terugkeren, dat staat vast.”

De 22-jarige Nederlands­e Femke Bol heeft tijdens de Gouden Spike in Ostrava de scherpste tijd ooit gelopen op de ongebruike­lijke 300 meter horden: 36”88, ruim een seconde onder de negen jaar oude besttijd van de Tsjechisch­e Zuzana Hejnova, die op 38”16 stond. Het woord wereldreco­rd mag officieel niet gebruikt worden in de weinig courante discipline. In het hoogspring­en bleef Thomas Carmoy steken op een achtste plaats en 2m15. Zijn persoonlij­k record bedraagt 2m27.

 ?? FOTO GOYVAERTS/GMAX AGENCY ?? Wen Boss Mukubu in betere tijden, met een actie die hem naar de titel Belgische Speler van het Jaar leidde.
FOTO GOYVAERTS/GMAX AGENCY Wen Boss Mukubu in betere tijden, met een actie die hem naar de titel Belgische Speler van het Jaar leidde.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium