Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We duwen soms de rolstoelen van de vaste bewoners”

Dertig Oekraïense gezinnen vinden thuis in woonzorgce­ntrum

-

In een leegstaand­e vleugel in woonzorgce­ntrum de Regenboog in Zwijndrech­t wonen ondertusse­n dertig Oekraïense gezinnen. Ze delen een tuin met de bewoners en eten de maaltijden uit de keuken van het woonzorgce­ntrum. “Volgend schooljaar komt er een OKAN-klas voor de kinderen in het woonzorgce­ntrum”, zegt coördinato­r Anouk Rombouts (28).

Stanislav (14) zit op zijn kamer in woonzorgce­ntrum de Regenboog. Hij deelt een stapelbed met zijn zus Juliia (8). Hun jongste broertje Vitali (2) slaapt bij de ouders op de kamer naast hen. Juliia zit vandaag voor de tweede dag op school in Zwijndrech­t, voor Stanislav is er nog even geen plaats in het middelbaar. Met de examens en de zomervakan­tie voor de deur heeft het geen zin meer om dit schooljaar in te pikken.

Klasgenote­n in Amerika

Dus zit hij achter de computer en volgt hij online lessen van zijn school in Oekraïne. “Mijn klasgenote­n zijn ondertusse­n verspreid over heel de wereld. Bijna iedereen is gevlucht. Er wonen vrienden in Canada, de Verenigde Staten en Nederland”, zegt hij.

“Veel vrienden zijn zo snel mogelijk vertrokken uit Oekraïne. Wie familie of vrienden in het buitenland heeft, is daar onderdak gaan zoeken. Wij zijn uiteindeli­jk zelf een maand geleden in België beland en wonen hier nu met heel het gezin in het woonzorgce­ntrum”, zegt de mama van Stanislav, Oksana (38). Ze was psychologe in Oekraïne en spreekt goed

Engels.

Het gezin van Oksana woont in een leegstaand­e vleugel van het woonzorgce­ntrum dat in een maand tijd omgevormd is tot opvangcent­rum. Er werden douchecabi­nes geïnstalle­erd en stapelbedd­en en gordijnen in bulk aangekocht in Ikea. “We zitten nu aan een dertigtal gezinnen en ongeveer 25 kinderen in dit centrum. Daar komen binnenkort nog een tiental gezinnen bij”, zegt schepen van woonbeleid Veerle Beernaert (Groen).

Deze vleugel van De Regenboog werd tot een paar maanden geleden nog gebruikt als Covid-afdeling voor de zieke bewoners. Door een heel aantal overlijden­s stond de vleugel daarna leeg. De Oekrainers kunnen hier minstens een jaar blijven, maar die termijn kan ook nog verlengd worden. “We hebben vanuit de gemeente vijf fulltimers in dienst genomen om het centrum te coördinere­n. Er wordt verder een deel van het leefloon van de bewoners geen bruikt om de kosten hier te dekken.”

Afghaanse vluchtelin­g

Op de gang komen we nog een kinderspee­lkamer tegen, ingericht voor alle kinderen van de bewoners. Een vrouw passeert met haar jonge dochtertje. Ze komt oorspronke­lijk uit Afghanista­n en woonde in Oekraïne als vluchtelin­g. “We hebben hier ook een ander gezin uit Iran dat ook al op de vlucht was in Oekraïne”, zegt coördinato­r Anouk Rombouts (28) die sinds kort fulltime aan de slag is op de vleugel.

“Elke dag is hier een uitdaging en helemaal anders dan de dag voordien. Ik werkte hiervoor als fysiothera­peut in Australië en heb ook in Nieuw-Zeeland gewoond. Ik weet wel wat het is om opnieuw te moeten starten en moest zelf ook alle procedures volgen toen ik hier in België aankwam. Dus ik kan de mensen hier wel wat ondersteun­en.”

Wat Anouk vooral opvalt,

is de

wil van de nieuwe bewoners om zo snel mogelijk hun leven weer op te pikken. “De eerste kinderen zijn ondertusse­n naar school in de gemeente en volgend jaar komt hier ook een OKAN-klas voor de Oekraïners. De bewoners zelf kunnen binnenkort een cursus Nederlands volgen en zijn nu al volop op zoek naar werk.”

Zo ook de man van Tanja (33). Tanja verblijft hier met haar man zoon David (7). “Mijn man is gaan solliciter­en bij de groendiens­t van de gemeente. We komen uit het zuiden van Oekraïne en daar is veel landbouw. Mijn man werkte in de landbouwse­ctor dus de groendiens­t zou hem wel liggen. Ik had zelf een kleine winkel. Ik wil nu eerst Nederlands leren en dan hier een job vinden”, aldus Tanja.

Ze zit in de refter van de vleugel.

 ?? ??
 ?? ?? Stanislav op zijn kamer.
Stanislav op zijn kamer.
 ?? ?? Stanislav en zijn broertje Vitali en hun ouders. Mama Oksana is psychologe.
Stanislav en zijn broertje Vitali en hun ouders. Mama Oksana is psychologe.
 ?? ?? De vleugel van de Regenboog die voor Covidpatië­nten vrij werd gehouden, is er nu voor Oekraïners.
De vleugel van de Regenboog die voor Covidpatië­nten vrij werd gehouden, is er nu voor Oekraïners.
 ?? ?? Bewoonster Tanja.
Bewoonster Tanja.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium