Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zeldzame zwarte reebok aangereden

Prachtig wild dier kon na korte revalidati­e weer alleen verder

-

Medewerker­s van Wilde Dieren in Nood/VOC Kapellen/Brasschaat konden maandag een zwarte reebok vrijlaten in de regio Zoersel. Het zeldzaam dier werd er in het weekend aangereden langs de E34, maar kon na wat pijnstilli­ng en een korte revalidati­e weer naar de vrije natuur.

De reebok sukkelde even met zijn rug, maar had geen breuken en was na wat pijnstille­rs snel weer op de poot. De knapperd sprong bij zijn vrijlating bedachtzaa­m weg en keek nog één keer indringend achteruit naar zijn redders voor hij in het struikgewa­s verdween.

Stroper

Wilde Dieren in Nood/VOC Kapellen/Brasschaat houdt de exacte locatie geheim. Normaal vallen zwarte reeën minder op, maar je weet nooit of een stroper dit uniek exemplaar aan zijn trofeeenka­st wil toevoegen. Wilde Dieren in Nood/VOC Kapellen/Brasschaat kreeg al eerder met zwarte reeën te maken, al blijven het zeldzame verschijni­ngen.

Vorige zomer wist een wandelaar op de dijk in Niel ook al een gitzwarte reebok te fotografer­en tussen de dijk en Niels Broek.

Het gaat niet om een andere soort dan onze roodkleuri­ge ree, maar om een kleurafwij­king die ook wel melanisme wordt genoemd. “Het zwart gen is niet dominant”, zegt Jim Casaer, reeënkenne­r bij het INBO (Instituut voor Natuur- en Bosonderzo­ek). “Het klopt dus niet dat er almaar meer zwarte reeën bijkomen in Vlaanderen. We weten dat er wat zwarte reeën zitten in bijvoorbee­ld de regio Puurs. Ook OstFriesla­nd,

een streek in het uiterste noordweste­n van de Duitse deelstaat Nedersakse­n, grenzend aan de Waddenzee in het noorden en aan de Nederlands­e provincie Groningen in het westen, staat bekend om de zwarte reeën.”

Volgens Casaer kan een donkerdere pigmenteri­ng bij bijna alle diersoorte­n voorkomen. “We zien het ook soms bij damherten of wilde konijnen.”

 ?? FOTO VOC KAPELLEN/BRASSCHAAT ?? Deze knapperd kon na een korte revalidati­e weer in de natuur worden uitgezet.
FOTO VOC KAPELLEN/BRASSCHAAT Deze knapperd kon na een korte revalidati­e weer in de natuur worden uitgezet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium