Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Campagne ‘koop lokaal’ levert nostalgisc­he foto’s op

Winnares brengt marktgebeu­ren van tientallen jaren geleden opnieuw tot leven

- Erik Vandewalle

Gaby Linders (79) gaat al zo goed als haar hele leven naar de wekelijkse markt op de Botermarkt in Zandvliet. Zij vindt dat in al die decennia de typische sfeer amper is veranderd. Ze is nu een van de winnaars van de campagne die kopen op de markt wil stimuleren. Haar winst levert meteen ook prachtige oude foto’s op.

De Vlaamse provincies organiseer­den de ‘Maand van de Markt’, waarbij ze de wekelijkse markt

extra in de kijker zetten. Op die manier wilden de provincies mensen aanzetten om vooral lokaal te kopen. Ook de vrijdagmar­kt in Zandvliet nam deel aan deze actie. Ook hier maakten klanten kans op een prijs. In totaal kwamen achtentach­tig ingevulde exemplaren binnen. Lieven Andries, Annick Pittaars, Willy Cornelisse­ns en Gaby Linders zijn de prijsbeest­en. Ze wonnen een caddy met het logo van de stad Antwerpen en een verrassing­spakket van het polderdist­rict, met daarin onder andere een fietskaart Havenland, een poncho en een fietsherst­elset.

Winnares Gaby Linders is al heel

Bezitster oude foto’s

‘‘De sfeer is niet anders dan zestig of zeventig jaar geleden.’’

haar leven vaste klant op de vrijdagmar­kt. Om dat aan te tonen verraste ze de districtss­chepen met enkele oude foto’s van het marktgebeu­ren op de Botermarkt. “Op een van de foto’s sta ik zelf. Ik schat dat ik toen negentien jaar was. Op alle foto’s kan je zien dat er toen veel meer marktkrame­rs waren”, zegt Gaby. “Je kan moeilijk zeggen dat Zandvliet een grote wekelijkse markt heeft. Nu komen er elke vrijdag een zevental marktkrame­rs. Er zijn nu wel veel minder kramen, maar de sfeer is niet anders dan zestig of zeventig jaar geleden. Hier kom je niet alleen om te kopen. Maar ook om mensen te ontmoeten, de laatste nieuwtjes te horen en om gewoon een praatje te maken met wie je tegenkomt. Dat sociale contact is voor mij nog altijd erg belangrijk. Daarom blijf ik elke week mijn inkopen doen op de markt”, besluit Gaby Linders.

 ?? FOTO JEAN HENDRICKX ?? De Zandvliets­e markt in de jaren zestig van de vorige eeuw. Toen gezellig, nu nog steeds.
FOTO JEAN HENDRICKX De Zandvliets­e markt in de jaren zestig van de vorige eeuw. Toen gezellig, nu nog steeds.
 ?? FOTO KOEN FASSEUR ?? Gaby Linders diepte oude marktfoto’s op.
FOTO KOEN FASSEUR Gaby Linders diepte oude marktfoto’s op.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium