Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Die oude aquareldoo­s bracht me terug bij wat me echt drijft”

Stedenbouw­kundige grijpt terug naar oude passie en opent eigen art studio

- JAN AUMAN

Na haar succesvoll­e pop-up op de site van Axel Vervoordt heeft Julie Loeckx nu haar eigen art studio geopend in centrum ’s-Gravenweze­l, waar ze ook woont. “Het is meer dan mijn eigen atelier en galerij. Ze biedt ook ruimte aan objecten van topdesigne­rs. Rode draad: alles wat hier staat of hangt is met passie en ambachtsli­efde gemaakt”, aldus de excentriek­e kunstenare­s, die in een niet zo ver verleden nog leidinggev­end ambtenaar Stedenbouw was bij de stad Antwerpen.

De zin voor vormgeving en creëren zit Julie Loeckx in het bloed. Al van kinds af is ze gefascinee­rd door architectu­ur, patronen en structuren, interieurv­ormgeving en kunst. Ze doctoreerd­e in ‘stedenbouw’. Die kennis bracht haar bij de stad Antwerpen waar ze doorgroeid­e van pleinontwe­rper tot urban projectman­ager en vervolgens diensthoof­d werd van de ontwerpers van het openbaar domein. Onder meer het Frans Halsplein en de Ossenmarkt dragen haar stempel. Na een ommetje in de vastgoedwe­reld, het grootbreng­en van drie kinderen, is Loeckx nu opnieuw aanbeland bij haar eerste grote liefde: de schilderku­nst.

“Op een zondag ontdekte ik een oude aquareldoo­s uit mijn academieti­jd”, vertelt ze over haar recente comeback. Onder meer de portretten van celebritie­s als Anouk Matton, Freya Poppe, Dagny Ros Asmundsdot­tir en Alexia Van der Meijden kregen lovende kritieken. Een jaar geleden besloot Julie voluit te gaan voor een leven als kunstenare­s. Na een aantal exposities in Knokke, Hasselt, Brussel en Madrid werd ze zelfs gevraagd door een galerij in New York. Een eigen studio is de volgende stap.

Een kunstenare­s die haar doeken zelf verkoopt en daarvoor zelfs een ‘showroom’ opent. Je ziet het niet vaak, maar voor Julie Loeckx is het iets organisch. Loeckx mag als kunstenare­s dan ongewoon, zelfs een tikkeltje excentriek zijn. Tegelijk is ze ondernemer in hart en nieren. Zelf verklaart ze die schijnbare tegenstell­ing door haar opvoeding.

Beau monde

“Grootmoede­r heeft destijds een privéschoo­l uit de grond gestampt. De beau monde - tot zelfs leden van de koninklijk­e familie toe - stuurde er zijn kinderen naartoe. Gedurende mijn jeugd, die ik doorbracht in Leuven, ging ik vaak logeren in hun kasteel, dat ook dienstdeed als school en internaat. Ik leerde er etiquette, netwerk, présence en zakendoen. Van mijn ouders, die hippies waren, kreeg ik dan weer een vrije opvoeding. Zij stuurden me naar een Freinetsch­ool.”

De aquarelsch­ilderijen van Julie Loeckx lijken uit een modemagazi­ne te zijn geknipt. Goed voor een explosie van kleur. Doordringe­nde blikken verraden uiteenlope­nde emoties. Het is een amalgaam aan stijlen en toch die ene herkenbare signatuur. Kleur, mode en patronen zijn een terugkeren­d thema.

Soulmates

Tijdens haar pop-up in één van de lofts van de Kanaalsite van Axel Vervoordt in Wijnegem rijpte het idee voor een permanente plek om tentoon te stellen. “Ik wilde er van meet af aan andere designers bij betrekken, met dingen die mij inspireren.”

Je vindt in ’s-Gravenweze­l designstuk­s van Bie Baert, bekend van het tv-programma

en werken van nationale en internatio­nale toppers als JP Demeyer, Koen Van Guijze, Luca Beel, Saskia Dekkers, Luc de Maeght, Ana Maria Gomez, Objekti, Gio Schiano, Iris Lucia, Leif!, Lamps by Jacqueline en vele anderen. Wie goed zoekt, vindt ook kleurrijke, antieke objecten zoals een aantal van de originele en begeerde vazen van Charles Catteau voor Boch Frères. van mensen

Stukken

Leuk detail: de vitrine werd ingericht als ‘release window’.

“Ik was in Cannes en liep per toeval langs een etalage van Hermès. Die wordt steeds zo mooi ingericht, als een decor, en toen ontstond het idee om hetzelfde te doen in mijn galerij. De

wordt ingericht als een mini decor waarin het laatste schilderij hangt met objecten die window release in het geheel passen.”

En goed om te weten: alles is te koop. “Toch is het geen winkel. Want ik ben niet elke dag open en moet ook nog de tijd hebben om te creëren.”

Julie Loeckx, Inspo & art studio/gallery Kerkstraat 3a in ‘s-Gravenweze­l

i

 ?? FOTO'S SYLVIE MICHELE PHOTOGRAPH­Y ?? Julie Loeckx bij een van haar portretten.
FOTO'S SYLVIE MICHELE PHOTOGRAPH­Y Julie Loeckx bij een van haar portretten.
 ?? ?? Loeckx’ werk in een uitgekiend interieur vol designstuk­ken.
Loeckx’ werk in een uitgekiend interieur vol designstuk­ken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium