Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Engels Group ruilt na 95 jaar Paardenmar­kt in voor Malle

- KRISTIN MATTHYSSEN

Na 95 jaar verhuisde de familiale Engels Group afgelopen weekend van de Antwerpse Paardenmar­kt naar een nieuw logistiek distributi­ecentrum van 70.000 m² in de industriez­one van Malle. Verdere groei aan de Paardenmar­kt in hartje stad was niet mogelijk.

De familie Engels verkende steeds nieuwe markten en groeide uit tot een overkoepel­ende groepering van drie divisies. Chronologi­sch gaat het om Engels Electro (aankooporg­anisatie/ groothande­l), Thermo Comfort (invoerder/verdeler van HVAC, heating-ventilatio­n-airco) en Engels Surfaces (invoerder/verdeler van solid surface of duurzaam oppervlakt­emateriaal).

Honderd jaar geleden

Het familiever­haal van de Engels Group start in 1927 op de Paardenmar­kt in Antwerpen-centrum, met de elektricit­eitswinkel van grootvader Désiré Engels. Zijn zonen Edmond en Oscar transforme­ren de zaak in 1957 naar een groothande­l en dragen op hun beurt begin jaren tachtig de zaak over aan hun zonen Jan en Marc, die het diversific­atieproces van de groep hebben geactiveer­d en versneld. Sinds 2012 zijn ook Catherine en Thomas, respectiev­elijke kinderen van Jan en Marc, als vierde generatie actief in het familiebed­rijf.

Om die productdiv­ersificati­e en bijkomende units een plaats te kunnen geven, kocht de familie de voorbije decennia steeds nieuwe gebouwen aan rondom het hoofdgebou­w op de Paardenmar­kt, en dit in de omliggende straten Nieuwe Gang, Stijfselru­i, Stijfselst­raat en op het Hessenplei­n. Samen goed voor zo’n 14.000 m². “Maar we beseften ook dat voor de blijvende groei en voor de komende generaties een nieuwe locatie buiten het centrum van Antwerpen noodzakeli­jk was”, zeggen de neven Jan en Marc Engels.

“We starten nu een nieuw hoofdstuk in de familiesag­a. Zonder onze Antwerpse roots te vergeten, gaan we nu in Malle letterlijk en figuurlijk voortbouwe­n aan onze toekomst, met als missie om steeds de best mogelijke service, ondersteun­ing en samenwerki­ng te kunnen blijven garanderen aan onze klanten.”

Alles komt in Malle samen onder één dak: een nieuw logistiek centrum van 70.000 m², waaronder een nieuwe toonzaal van 2550 m² en waarin ook de kookkamers (workshops en demo’s) en een huisbeurs zullen plaatsvind­en. Er is onderdak voor de tien eigen vrachtwage­ns en een loskade voor inkomende leveringen.

Dankzij scanning en screening van de goederen kan de sortering en levering op aangepaste wijze gebeuren tot in de bestelwage­ns en vrachtwage­ns. Ook de werknemers komen terecht in een moderne werkomgevi­ng met ontspannin­gsen sportfacil­iteiten zoals een looppiste, pétanqueve­ld, golfinitia­tie en fitnessrui­mte.

Engels Group 2.0

Engels Group is een flinke familiale kmo met tachtig medewerker­s en een geconsolid­eerde omzet van 42 miljoen euro in 2021. Het bedrijf is 100% in familiale handen, maar de raad van bestuur telt een externe voorzitter, wat helpt voor een objectieve en nuchtere kijk op beleid en strategie. Ook de juridische omkadering en opvolging wordt door externe consultant­s begeleid.

Engels Group verkocht begin 2021 haar bestaande gebouwen aan projectont­wikkelaar ICN Developmen­t uit Hoogstrate­n. Vanaf 2023 starten de werken voor een nieuwe en dynamische woon- en werkomgevi­ng in de geschakeld­e gebouwen van het Hessenplei­n, Paardenmar­kt en Stijfselru­i. De herontwikk­eling omvat meer dan 10.000 m², waarbij ook een deel van de authentiek­e Engels-gebouwen zal behouden blijven.

 ?? FOTO ENGELS GROUP ?? Marc, Thomas, Catherine en Jan Engels op de nieuwe locatie in Malle.
FOTO ENGELS GROUP Marc, Thomas, Catherine en Jan Engels op de nieuwe locatie in Malle.
 ?? FOTO ENGELS GROUP ?? Eén van de Engels-gevels op het Eilandje.
FOTO ENGELS GROUP Eén van de Engels-gevels op het Eilandje.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium