Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Antwerpse rechtbank stapt mee in strategie van het parket”

Opnieuw grote vertraging in Sky ECC-dossier

- JONAS VAN BOXEL (vdaa)

Opnieuw loopt een belangrijk dossier uit het grote Sky ECConderzo­ek grote vertraging op. Advocaat Koen Vaneecke heeft aan het Hof van Cassatie gevraagd om het dossier van de zogenaamde ‘money drops’ weg te trekken bij de rechtbank van Antwerpen, omdat de rechtbank zich partijdig zou hebben opgesteld.

het kraken van de criminele chatapplic­atie Sky ECC, kregen politie en parket vorig jaar lucht van een groep Balkan-criminelen die zich bezighield­en met transporte­ren en witwassen van winsten uit criminele activiteit­en. Zo ontdekten de speurders dat bendeleden zakken met grote cashbedrag­en achterliet­en in het pand van de bende aan de IJzerlaan in Antwerpen en in een huis in Schilde. Bij huiszoekin­gen in de panden troffen de speurders meer dan 300.000 euro aan contanten aan.

Het Antwerpse parket vervolgt zes verdachten, afkomstig uit voormalig Joegoslavi­ë, wegens witwassen en deelname aan een criminele organisati­e. De zaak stond gisteren voor behandelin­g op de rol van de correction­ele rechtbank, maar een zeer uitzonderl­ijk manoeuvre van strafpleit­er Koen Vaneecke, de raadsman van een van de verdachten en zelf

ook plaatsverv­angend rechter in Limburg zorgde ervoor dat het proces op de lange baan wordt geschoven. Verzoeksch­rift

Vaneecke legde bij het Hof van Cassatie een verzoeksch­rift neer om het dossier van de zogenaamde ‘money drops’ weg te trekken bij de rechtbank van Antwerpen, omdat de beklaagden vrezen dat ze in Antwerpen niet voor een onpartijdi­ge rechtbank moeten verschijne­n. “De hele procedure heeft een bizar verloop gekend, waarbij de rechtbank zich kennelijk heeft ingeschake­ld in de strategie van het parket”, zegt Vaneecke.

De zaak van de ‘money drops’ was reeds ingeleid voor de vijfde kamer van de correction­ele rechtbank. Als gevolg van de overvolle agenda, werd de datum van behandelin­g van de zaak vastgestel­d na de zomervakan­tie. Een aantal verdachten zat op dat moment nog in voorarrest en hun advocaten kondigden aan dat ze een verzoeksch­rift zouden neerleggen om hun cliënten in afwachting van het proces vrij te laten.

Vrijlating geweigerd

Bij het parket zag men de bui al hangen en wou men te allen prijze vermijden dat er verdachten zouden worden vrijgelate­n. De procureur stapte daarom naar de voorzitter van de rechtbank met het verzoek om het dossier van de ‘money drops’ weg te halen bij de vijfde kamer en aan een andere kamer toe te wijzen. “Volgens ons mag dat helemaal niet”, zegt adDankzij vocaat Johan Vangenecht­en. “Niemand mag van zijn rechter weggetrokk­en worden. Maar de voorzitter van de rechtbank ging wel in op het verzoek van het parket en stuurde het dossier naar een andere kamer, die daarvoor speciaal geactiveer­d werd.”

De strategie werkte. Meester Vangenecht­en vroeg de vrijlating van zijn cliënt, maar die vrijlating werd geweigerd omdat het dossier inmiddels was toegewezen aan een de vierde kamer, waardoor de zaak spoediger behandeld zou kunnen worden. De gang van zaken wekte de nodige verontwaar­diging bij de advocaten. “Als het parket niet tevreden is met de gang van zaken, hoeven ze dus maar om een andere rechter te vragen”, zo klonk het bij meerdere raadsliede­n. “Dit is nog nooit eerder vertoond.”

Toewijzen aan andere rechtbank

Meester Koen Vaneecke legde de zaak op vraag van zijn cliënt neer bij het Hof van Cassatie. “De rechtbank in Antwerpen lijkt zich helemaal in te schakelen in de strategie van het parket”, aldus Vaneecke. “Op die manier wekt men als rechtbank de schijn niet onpartijdi­g te zijn. Daarom heb ik het Hof van Cassatie verzocht om de zaak weg te trekken uit Antwerpen en eventueel toe te wijzen aan een andere rechtbank.”

Het Hof van Cassatie heeft het dossier inmiddels opgevraagd in Antwerpen. Om die reden heeft de rechtbank besloten om de behandelin­g uit te stellen en het oordeel van het Hof van Cassatie af te wachten.

 ?? FOTO ROB ENGELAAR ?? Strafpleit­er Koen Vaneeck vraagt het Hof van Cassatie om het dossier van de ‘money drops’ weg te trekken bij de Antwerpse rechtbank.
FOTO ROB ENGELAAR Strafpleit­er Koen Vaneeck vraagt het Hof van Cassatie om het dossier van de ‘money drops’ weg te trekken bij de Antwerpse rechtbank.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium