Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Jan Van Dyke speelt ‘show van z’n leven’: alsof hij niet 72 maar 27 is

De show van m’n leven

- GUY VAN VLIET

Internatio­nale successen in Parijs en Monte Carlo, legendaris­che acts en onvergetel­ijke typetjes: Jan Van Dyke heeft het allemaal op z’n cv staan. Hoe uitzonderl­ijk dat is, toont de Antwerpse komiek in in theater Elckerlyc.

Bij de samenstell­ing van zijn programma kon Jan Van Dyke (72) niet anders dan rekening houden met zijn publiek. Dat verkneukel­de zich al op voorhand om de legendaris­che strandstoe­l nog een keer te zien. Van die strandstoe­l is meteen een rode draad in de voorstelli­ng gemaakt, en dat blijkt een goede zet. Nog zo’n onvermijde­lijke publieksli­eveling: het betere handenwerk in Mexico. En in een show van zijn leven moet ook Tommeke nog eens opdraven, uiteraard de foutste dingen eerst zeggend.

Vakmanscha­p

Tegen de tijd dat die toppers aan bod komen, eten de toeschouwe­rs al lang uit de hand van Jan Van Dyke. De ene keer bekken trekkend, dan weer met heerlijk typetjes als meneer Janssens of de compleet chaotische Trapps: de komiek rijgt de acts energiek aan elkaar. Het lachen is niet van de lucht.

wie dacht dat alles retro zou zijn, wordt verrast door het handige gebruik van beelden. En de komiek gaat zowaar zelfs aan het skypen. “Vroeger is nu niet meer. Alles is veranderd”, klinkt het bij het begin van de show. Dat klopt: shows als deze worden niet meer gemaakt. Het moet vandaag allemaal een pak sneller. Het jubiMaar leumprogra­mma van Jan Van Dyke ademt de sfeer waar mensen vroeger zo van genoten.

Tegelijk etaleert Van Dyke zijn vakmanscha­p. Hij kent zijn sterke punten en speelt die optimaal uit. Zijn timing is onnavolgba­ar en de 72-jarige wervelt door zijn drie uur durende show alsof hij 27 is.

Hij weet zich ook te omringen met de juiste mensen. De Lou Roman Band is erbij, uiteraard. Goele De Raedt, Kobe Van Herwegen en Patrick Onzia laten Van Dyke scoren, maar dankzij hun veelzijdig­heid pakken ze ook hun eigen momenten. Sofie Verbruggen zorgt muzikaal voor een stijlvolle versterkin­g van de show.

De herkenbaar­heid is groot, maar er zijn ook onverwacht­e intieme momenten, waarop de artiest even in zijn ziel laat kijken. Heel passend, want Jan Van Dyke brengt de hele voorstelli­ng bezield, alsof hij de show van zijn leven speelt.

iDe show van m’n leven, tot en met zondag 12 juni Info: www.elckerlyc.be

 ?? FOTO STEVEN HENDRIX ?? Jan Van Dyke toont in zijn jubileumpr­ogramma dat hij van alle komische markten thuis is.
FOTO STEVEN HENDRIX Jan Van Dyke toont in zijn jubileumpr­ogramma dat hij van alle komische markten thuis is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium