Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Zelfs een deel van de metro is afgesloten”

Beverse die in Londen woont moet grote omweg maken om op werk te geraken

- (grvr)

Veel vlaggen, veel omleidinge­n en vooral (te) veel volk. Immer nuchtere Belgen die in Londen wonen tijdens de vierdaagse jubileumvi­ering van de Britse koningin Elisabeth, zouden soms liever heel even ergens anders zijn. “Ik kom alleen nog in de voormiddag buiten”, zegt Sophie, een vrouw uit Beveren die tien jaar in het Verenigd Koninkrijk woont en nauwelijks nog op haar werk geraakt. “Het is echt een crazy bedoening.”

Tentjes om in te overnachte­n, hordes journalist­en uit alle hoeken van de wereld, een triljoen Britse vlaggen, en mensen, veel te veel mensen. Het epicentrum van het Britse ‘Queen-size feest’ speelt zich af in Londen, in de buurt van Buckingham Palace en Green Park. En het moet lukken: daar moet Sophie, een Beverse die ook in Mechelen en Gent gewoond heeft, dagelijks langs om te werken als business developer.

Ze maakt deze dagen dus liever een rondje, en met een grote boog ook. Want al dat volk, dat vindt ze ook weer niet zo heel prettig. “Je wil daar deze dagen echt niet rondlopen”, zegt Sophie, die zelf buiten het centrum woont in de regio Groot-Londen. “Ik doe het ook voor mijn gezondheid. Het coronaviru­s is nog altijd niet helemaal weg. Om dan met tienduizen­den tegelijk naast elkaar te gaan staan, vind ik geen goed idee.”

“Vervelend”

Vanaf vrijdag komt Sophie alleen nog buiten in de voormiddag, en alleen als het echt moet. Na de middag wordt het te druk en blijft ze binnen. Tegelijk heeft ze toch maar een informatie­brochure gekocht als aandenken, met daarin het verhaal van Queen Elizabeth II en haar persoonlij­ke dankbrief naar de Britse bevolking. “I send my warm good wishes to you all.” Sophie heeft ook een

doos Britse aardbeien gekocht.

Toch een beetje (tweede) vaderlands­liefde.

“Ik ben nuchter en excited tegelijk”, zegt ze. “Excited omdat dit echt wel een once in a lifetimeev­enement is, omdat er al maanden naar is uitgekeken, en omdat het nu het moment is waarop de festivitei­ten plaatsvind­en. Dat is voor veel Britten een beetje unreal. Tegelijk ben ik nuchter omdat ik de dingen liever kleinschal­iger zie. Bovendien is het echt vervelend om langer onderweg te zijn tussen mijn werk en woonplaats, en elke dag door een horde mensen te moeten laveren. Zelfs een deel van de metro is afgesloten! Het is echt een crazy bedoening.”

Toch volgt ook Sophie alle evenemente­n op de voet, tot en met de Platinum Jubilee-optocht met Ed Sheeran als een van de artiesten die optreden. “Intussen is de parade in The Mall geweest, waar meestal ceremonies worden gehouden. De queen is ook al op het balkon verschenen, samen met andere royals. En vanavond (gisterenav­ond, red.) worden vuren aangestoke­n op verschille­nde plekken in het Verenigd Koninkrijk, en in de hoofdstede­n van de Commonweal­th-landen.”

Zelfs de suburbs en gewone dorpen in het Verenigd Koninkrijk organisere­n feestjes. Het Britse Koningshui­s vroeg zijn bevolking de afgelopen dagen om toch maar niet te overdrijve­n met de gekte.

Sophie van haar kant wil benadrukke­n dat er ook nog gematigde Britten rondlopen, daar over het Kanaal. “De meeste collega’s en vrienden zijn excited, maar zijn zeker geen superroyal­isten. Ze zijn vooral blij dat ze twee dagen extra verlof hebben gekregen. En dat vieren ze dan meestal in de pub.”

Gematigd Liverpool

Ook in Liverpool, de stad in het noordweste­n van Engeland, nemen ze die twee dagen vrij met plezier in ontvangst. “Het jubileum zelf leeft hier niet zo hard”, zegt Kristiaan D’Aout, senior lecturer aan de universite­it van Liverpool. “De meesten halen zelfs de schouders op. Ik woon aan de overkant van de Mersey, op de Linkeroeve­r van Liverpool, en alleen de lagere school is versierd met vlaggetjes. Ook in het centrum heb ik de voorbije week weinig gezien.”

Volgens de gastprofes­sor aan de UAntwerpen zijn ze in Liverpool sowieso minder fanatiek bezig met het koningshui­s. “De meeste mensen die ik ken, en dat kan ook aan mijn vriendenkr­ing liggen, zijn zelfs tegen. Liverpool is altijd een stad geweest met fabrieken en arbeiders die tegen het establishm­ent zijn. Zeker nu, met een Prins Andrew die zijn misbruikza­ak afkoopt met een paar miljoen, terwijl de gewone man de prijzen elke dag ziet stijgen, meer nog dan in België.”

Toch is er veel respect voor de koningin zelf, zegt Kristiaan D’Aout. “Elizabeth II heeft ook hier het aura van iets sprookjesa­chtig, iets mythisch en bijna bovenmense­lijk. Iemand die de job van koningin al zo lang doet, daar kom je niet aan. Maar ook dat zal wel veranderen als prins Charles op de troon komt, een gewone sterveling die al een scheve schaats gereden heeft en maar weinig charisma aan de dag legt.”

Kristiaan D’Aout

Senior lecturer aan de universite­it van Liverpool

“Elizabeth II heeft ook hier het aura van iets sprookjesa­chtig, iets mythisch en bijna bovenmense­lijk.”

 ?? FOTO RR ?? Sophie met haar doosje Britse aardbeien en een brochure over het leven van de Queen.
FOTO RR Sophie met haar doosje Britse aardbeien en een brochure over het leven van de Queen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium