Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Na half jaar proefrijde­n: gemeente tekent alternatie­ve lussen uit

-

De gemeente Wijnegem legt alle bewoners van Wijnegem West binnenkort alternatie­ven voor om het verkeer met een minimum aan hinder door hun wijk te loodsen. “Maar de huidige proefsitua­tie is zeker niet van de baan. We wachten de resultaten van die bevraging af alvorens de knoop door te hakken”, aldus schepen van Mobiliteit Tom Tachelet (Dorpsparti­j Durf).

Sinds begin december kan je via de Ruggevelds­traat niet meer rechtstree­ks van de Merksemseb­aan naar de Turnhoutse­baan rij

den. Omdat ook nog enkele andere straten in Wijnegem West ‘geknipt’ werden, wordt alle verkeer langs de Fortveldst­raat geleid. De gemeente wil hiermee het vermeende sluipverke­er aan banden leggen en – al wordt dat niet luidop gezegd - ook testen wat het effect zal zijn van de geplande woonwijk Ertbrugge met 290 extra woningen tussen Houtlaan en Ertbrugges­traat.

Sinds de paaltjes in december van vorig jaar ‘geplant’ werden in de straten van Wijnegem West en de nieuwe verkeersre­gels bij wijze van proef ingingen, is het protest van bewoners in de wijk niet verstomd. Dat leidde tot petities, interpella­ties in de gemeentera­ad en veel ongezouten commentaar op sociale media.

Tellingen

De gemeente heeft een evaluatie beloofd, en ook tellingen gedaan. De resultaten worden nog niet openbaar gemaakt. Schepen Tom Tachelet wil wel kwijt dat verkeersde­skundigen alternatie­ve lussen uittekenen. “Die nieuwe varianten leggen we in de tweede helft van juni voor aan de hele wijk.”

“Alle bewoners van West mogen aangeven of zij de huidige situatie of één van de opgestelde alternatie­ven verkiezen. Het gevaar bestaat anders dat de hardste roepers het beeld vertekenen. Het is niet zo dat het populairst­e voorstel het sowieso zal halen.”

In juli belooft de gemeente de conclusies te communicer­en en zal iedereen weten wat de definitiev­e verkeersci­rculatie wordt.

Onze redactie ontving foto’s van bewoners die het niet eens zijn met de knip. “Om de haverklap rijden auto’s en zelfs vrachtwage­ns, die de weg kwijt zijn, zich vast. Deze situatie is geen verbeterin­g en dient ongedaan te worden gemaakt. Ze leidt tot chaos”, aldus een bewoner.(jaa)

 ?? FOTO BFM ?? Taxi’s die paaltjes omzeilen als gevolg van de verkeerssi­tuatie.
FOTO BFM Taxi’s die paaltjes omzeilen als gevolg van de verkeerssi­tuatie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium