Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Er is een recessie op komst, maarhet alternatie­f is nog erger”

- (fem)

Nu de Europese Centrale Bank (ECB) de rente verhoogt en zo de strijd aanbindt met de torenhoge inflatie, verwachten veel economen dat onze economie kopje-onder gaat. “Ja, een recessie is nu het meest waarschijn­lijke scenario”, zegt Bart Van Craeynest, hoofdecono­om bij Voka. Waarom doet de ECB dit dan? Omdat woekerende prijsstijg­ingen economisch een ravage aanrichten, zoals in de jaren zeventig.

“Er breken nieuwe tijden aan. Ik moet mijn studenten nu iets uitleggen dat ze nog nooit hebben

meegemaakt”, zegt Ivan Van de Cloot van denktank Itinera. Nu de rente voor het eerst in elf jaar weer stijgt en geld lenen niet meer gratis is, wordt economisch alles anders. De grote oorzaak van dit alles is de steigerend­e inflatie die maar niet onder controle raakt. De ECB, waarvan de hoofdopdra­cht net is om die klein te houden, liefst rond de 2%, dacht lange tijd dat het allemaal maar tijdelijk zou zijn. Maar kijk, de prijzen blijven maar stijgen. ECB-topvrouw Christine Lagarde moest gisteren de schattinge­n voor een zoveelste keer bijstellen, en kon niet anders dan ingrijpen.

De kleine verhoging van de rente met 0,25% is maar een eerste kleine stap, maar in september volgt wellicht al een grotere, met 0,5%. En het zal niet de laatste zijn. Door geld (lenen) duurder te maken, moet de economie afkoelen. Mensen gaan dan minder consumeren en bedrijven minder investeren. En dat remt de inflatie af. Dat is toch de theorie.

Alleen zit de economie door de oorlog in Oekraïne, de tekorten aan tal van producten en de inflatie nu al in slechte papieren. De eerste drie maanden van dit jaar was er nog een lichte groei van 0,5%, maar volgens de Nationale

Bank valt die in het tweede kwartaal volledig stil. De motor nog meer afremmen, duwt de economie dan toch volledig kopje-onder? “Dat is inderdaad het meest waarschijn­lijke scenario”, zegt Van Craeynest. Hij wordt daarin bijgetrede­n door Paul De Grauwe, professor aan de London School of Economics. “Een recessie is inderdaad een risico. De economie groeit nu al niet meer. En door een hogere rente zal de conjunctuu­r nog verder verzwakken.”

Inflatiemo­nster

Dat de ECB en de meeste economen nog liever de economie saboteren dan de prijsstijg­ingen te laten ontsporen, heeft een simpele reden. Eenmaal het inflatiemo­nster te sterk wordt, kan het ongeloofli­jk veel schade aanrichten. “Wie zijn geschieden­is kent, weet dat het enorm veel ellende kan opleveren. In de jaren zeventig heeft het decenniala­ng massawerkl­oosheid opgeleverd en de arbeidsmar­kt kapotgemaa­kt”, zegt Van de Cloot. En ook volgens De Grauwe en Van Craeynest kan het jarenlang voor miserie zorgen. “Indien de inflatie de hele economie overwoeker­t en voor een prijsspira­al zorgt, is het nog moeilijk tegen te houden. In de jaren zeventig is er te lang gewacht met maatregele­n, met een diepe recessie tot gevolg. Later waren dan veel drastische­re ingrepen nodig”, weet De Grauwe.

Of het monster ook echt zal worden getemd, is echter niet zeker. “We staan voor een onzekere periode, want ook de ECB tast in het duister. Het is dansen op een slappe koord. Het inflatiesp­ook moet worden verjaagd, maar zonder de economie te diep te duwen. Een moeilijk evenwicht”, zegt Van Craeynest. Sommige economen stellen dat de ECB veel te laat ingrijpt. Het wordt dus nog een tijdje bang afwachten.

 ?? FOTO DBA ?? Professor Paul De Grauwe: “De economie groeit nu al niet meer. En door een hogere rente zal de conjunctuu­r nog verder verzwakken.”
FOTO DBA Professor Paul De Grauwe: “De economie groeit nu al niet meer. En door een hogere rente zal de conjunctuu­r nog verder verzwakken.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium