Gazet van Antwerpen Stad en Rand

19 maanden later staat moordenaar weer aan voordeur van juf Mieke

Gunter Uwents herinnert zich naar eigen zeggen alles van noodlottig­e dag in Noorderwij­k, behalve de 101 messteken

-

Exact een jaar en zeven maanden nadat hij ‘juf Mieke’ Verlinden

(59) gruwelijk had vermoord met

101 messteken, stond Gunter Uwents (37), haar ex-leerling van

25 jaar geleden, opnieuw aan haar voordeur voor de reconstruc­tie. In een uur tijd toonde hij aan de onderzoeks­rechter en de speurders zijn versie van de feiten, hoe hij zich gedroeg en hoe Mieke daarop reageerde.

“We hopen dat alles sereen verloopt”, was het enige dat Michel Peeters, de man van juf Mieke, aan het begin van de dag te vertellen had. Ook nadien wenste de familie niet verder te reageren. Gisteren, negentien maanden na de dood van juf Mieke, werd Michels huis in de Fabiolastr­aat in Noorderwij­k (Herentals) opnieuw omsingeld door politie, parket, het gerechteli­jk labo, de onderzoeks­rechter en verschille­nde deskundige­n. Dit keer ging het om de reconstruc­tie van de feiten van 10 november 2020. Michel trof Mieke toen zwaar toegetakel­d aan in hun keuken. Ze was om het leven gebracht met 101 messteken.

Pas anderhalf jaar later, na een lang onderzoek, kwam Gunter

Uwents in beeld als dader. De voormalige ambtenaar bij de FOD Financiën legde bekentenis­sen af en verklaarde dat hij 25 jaar geleden, in het tweede leerjaar, geviseerd en vernederd werd door juf Mieke. Dat hij de bedoeling had om haar te doden, ontkent hij ook vandaag nog. Het moordwapen, een mes, zou hij ook niet bij zich gehad hebben, maar pas in het huis zelf hebben genomen.

Na een uur werd de reconstruc­tie al afgerond. “Het ging vlot omdat mijn cliënt zijn volledige medewerkin­g heeft verleend”, vertelde meester Ben Crosiers, de advocaat van Uwents. “Het was heel confronter­end om hier terug te staan. Dat heeft een zware emotionele impact op hem gehad.”

Michel en de andere familieled­en konden de reconstruc­tie volgen vanuit een busje, omdat alles gefilmd werd. “Een reconstruc­tie is een heel belangrijk­e fase van het dossier”, legde Kristof Aerts van het Antwerps parket uit. “We wilden de verdachte op de plaats delict krijgen om zijn versie van de feiten te kunnen zien en horen, in het bijzijn van de speurders. Nu moet onderzocht worden of dat wat we vandaag gehoord, strookt met de vele objectieve vaststelli­ngen.”

Uwents blijft bij zijn verklaring­en en bevestigde die ook tijdens de reconstruc­tie. Hij zou zich aan de voordeur hebben voorgestel­d en hij kwam niet met de bedoeling Mieke iets aan te doen. Maar

Ben Crosiers Advocaat van Uwents “Het was voor Uwents heel confronter­end om hier terug te staan. Dat heeft een zware emotionele impact op hem gehad.”

al snel liep het mis. De man zou zich alles herinneren, maar tijdens de gruwelijke feiten zou het zwart zijn geworden voor zijn ogen. Pas bij de Faroek-aflevering over juf Mieke hoorde hij dat hij haar om het leven had gebracht met 101 messteken. Hij dacht dat het er veel minder waren.

Bloedspat-analist

Ook bleef Uwents erbij dat hij het moordwapen, het mes, niet bij zich had. Een belangrijk onderdeel van het onderzoek, want daarmee staat of valt de voorbedach­theid. “Hij heeft het moordwapen nadien weggegooid en een plaats aangeduid aan de speurders, maar het werd nog niet gevonden. Er wordt nog naar gezocht, maar de locatie leent zich er niet toe om het vlot te vinden.” Uwents zou het wapen in Albertkana­al hebben gegooid, al zou dat ook om een misleiding kunnen gaan. “Vandaag ging het alleszins niet om die zoektocht. Vandaag stond in het teken van de handelinge­n die op het moment van de feiten gesteld werden, hoe hij zich gedroeg en hoe het slachtoffe­r daarop reageerde”, benadrukte Crosiers.

“Tijdens de reconstruc­tie was bovendien ook een bloedspata­nalist van het NICC (Nationaal Instituut voor Criminalis­tiek en Criminolog­ie, red.) aanwezig, die op een wetenschap­pelijke manier nagaat of wat de verdachte verklaarde, kan kloppen met de aangetroff­en bloedspore­n”, zei Aerts. Behalve het verslag van de reconstruc­tie en het moraliteit­sonderzoek, zit ook het psychiatri­sch verslag in een eindfase. Het dossier zou vervolgens afgerond en doorverwez­en kunnen worden. “En we hopen dat het gerechteli­jk dossier vervolgens snel afgerond kan worden”, aldus de raadsman van Uwents. Of de feiten nu gekwalific­eerd worden als moord of doodslag, dat het dossier uiteindeli­jk voor een assisenjur­y zal behandeld worden, lijkt bijna onvermijde­lijk.

BRITT PEETERS

 ?? FOTO DIRK VERTOMMEN ??
FOTO DIRK VERTOMMEN
 ?? ??
 ?? FOTO'S RR ?? Gunter Uwents werkte goed mee tijdens de reconstruc­tie, die al na een uur afgerond kon worden.
FOTO'S RR Gunter Uwents werkte goed mee tijdens de reconstruc­tie, die al na een uur afgerond kon worden.
 ?? FOTO DIRK VERTOMMEN ?? Echtgenoot Michel (tweede van rechts) en enkele andere familieled­en konden de reconstruc­tie volgen vanuit een busje.
FOTO DIRK VERTOMMEN Echtgenoot Michel (tweede van rechts) en enkele andere familieled­en konden de reconstruc­tie volgen vanuit een busje.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium