Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Anderhalf jaar onzekerhei­d

-

10 NOVEMBER 2020 Dag van de moord

Michel Peeters, de echtgenoot van Mieke Verlinden (59), treft op een dinsdagnam­iddag in november 2020 het levenloze lichaam aan van zijn echtgenote in hun woning in de Fabiolastr­aat. Mieke ligt in de keuken in een gigantisch­e plas bloed. Ze zou meerdere keren met een scherp voorwerp zijn gestoken, hoe vaak is op dat moment nog niet duidelijk. Haar portefeuil­le met geld ligt nog op de eetkamerta­fel. De zorgjuf van Vrije Basisschoo­l ’t Klavertje deed waarschijn­lijk zelf de deur open voor de dader tussen 9u en 10.30u ’s morgens. Haar tas thee staat halfvol op de ontbijttaf­el en haar gsm ligt er ook nog. Er is niets gestolen.

De politie tast in het duister: wie heeft juf Mieke vermoord? Met een grootschal­ig buurtonder­zoek pluizen de speurders de hagen en struiken uit, ze zetten ook een snuffelhon­d in om de wijdere omgeving te onderzoeke­n.

23 DECEMBER 2020 Familie schakelt ‘Faroek’ in en doet emotionele oproep

Mieke blijkt met maar liefst 101 messteken om het leven te zijn gekomen. “Het gemis is enorm. Ik, mijn kinderen en iedereen rondom haar hebben nood aan antwoorden”, zegt Michel bij VTM Nieuws. “We hadden het perfecte leven en we hadden dat graag verdergeze­t. Maar nu willen we alleen nog maar weten wat er is gebeurd op 10 november.” Ze getuigen ook in het opsporings­programma Faroek. Daaruit blijkt dat er een schoenafdr­uk is aangetroff­en. De dader had wellicht bloed op zijn kleding en er werd DNA van hem aangetroff­en in de woning.

12 MAART 2021 Meer dan 100 tips

De politie heeft al meer dan honderd tips binnengekr­egen, maar een doorbraak is er nog

niet. De familie doet opnieuw een oproep.

15 APRIL 2021 150 mannen moeten Dna-staal bezorgen

Op vraag van de onderzoeks­rechter wordt een uitvoerig Dnaonderzo­ek opgestart. Aan zo’n 150 mannen uit de omgeving van juf Mieke wordt gevraagd om een Dna-staal af te staan.

30 OKTOBER 2021 Spreekuur als ultieme poging

Bijna een jaar na de moord tasten de speurders nog altijd in het duister. Daarom organisere­n ze een laagdrempe­lige actie en wordt een persoonlij­k gsm-nummer voor tips verspreid. Er is ook een spreekuur, waar twee speurders discreet te spreken zijn in de Pastorij van Noorderwij­k. Dat levert ruim twintig tips op.

25 FEBRUARI 2022 Echtgenoot doet ultieme oproep

De echtgenoot van Mieke doet een ultieme oproep in een podcast van onze zusterkran­t Het Nieuwsblad. “De dader móét toch wroeging hebben? Ik snap niet dat je hier dag in, dag uit mee kunt zitten. Alstublief­t, stap naar de onderzoeke­rs en vertel wat er is gebeurd.”

13 MAART 2022 Oud-leerling (37) uit Berchem gearrestee­rd

De politie arresteert een 37-jarige man uit Berchem. Het gaat om Gunter Uwents, een oud-leerling van de juf. Hij woonde in Herentals, maar verhuisde na de feiten naar Berchem. In het kader van het Dna-onderzoek kreeg ook hij een uitnodigin­g. Maar nog het staal kan worden afgenomen, wordt de man opgepakt. Hij verklaart later dat hij een bekentenis wilde afleggen voor het Dna-onderzoek, maar dat hij niet meteen bij de politie terecht kon. Maar omdat hij aan een vrijwillig­ster van daklozenwe­rking Kamiano – waar hij al jarenlang actief was – had opgebiecht dat hij vreselijke feiten had begaan, kwam die info tot bij de politie en werd hij opgepakt. Een dag later legt hij de bekentenis­sen af. Hij wordt voorgeleid bij de onderzoeks­rechter, die hem aanhoudt. De raadkamer bevestigt die aanhouding enkele dagen later.

15 MAART 2022 Dna-staal matcht

Het parket laat weten dat het DNA van Uwents matcht met dat van de aangetroff­en sporen in het huis van juf Mieke. “Het is een groot dossier en de onderzoeks­rechter heeft zijn tijd genomen”, zegt zijn advocaat, meester Ben Crosiers. Over het motief blijft het parket en de advocaat op de vlakte, maar uit bronnen blijkt dat Uwents zich jaren geleden geviseerd en vernederd voelde door zijn juf. Volgens de uitleg van Uwents zou Mieke hem hebben uitgelache­n, Hij vond zich als een sukkelaar weggezet. Uit zijn verklaring­en blijkt dat hij naar Mieke ging om haar te confronter­en, maar hij zou niet de bedoeling hebben gehad haar te vermoorden. Ook blijft hij erbij dat hij geen moordwapen bij zich had.

16 MAART 2022 Incident?

“We staan allemaal perplex. Ik heb alle oud-collega’s bij wie

Gunter in de klas zat ondertusse­n gecontacte­erd, maar niemand kan zich een incident tussen hem en Mieke herinneren”, reageert zus Lut. “Gunter was altijd een stille, introverte jongen. Meer viel er over hem niet te zeggen.” Op 18 maart verlengt de raadkamer zijn aanhouding met een maand.

15 APRIL 2022 Aanhouding opnieuw verlengd, polygraaft­est en reconstruc­tie in het verschiet

De raadkamer in Turnhout verlengt de aanhouding van Uwents opnieuw met een maand. “Hij is nog steeds heel erg onder de indruk van de feiten, die hij niet gewild heeft, en kan maar niet vatten hoe het die dag zo is kunnen mislopen. Dat probeert hij te verwerken”, zegt Crosiers. “Mijn client had wel degelijk voorbereid­ingen getroffen om zich aan te geven. Al klinkt dat misschien ongeloofwa­ardig, omdat er zo’n lange tijd al verstreken was.” (brip)

 ?? FOTO HANS OTTEN ?? Het huis van juf Mieke in Noorderwij­k.
FOTO HANS OTTEN Het huis van juf Mieke in Noorderwij­k.
 ?? FOTO RR ?? Gunter Uwents in het tweede leerjaar bij juf Mieke.
FOTO RR Gunter Uwents in het tweede leerjaar bij juf Mieke.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium