Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We zijn de dagelijkse pesterijen kotsbeu”

Scholieren slaan uitbaters Nielse supermarkt in elkaar

- NETTE LOOTS

“Dit hebben we in acht jaar nog nooit meegemaakt”, zegt uitbater Peter (52) van de Carrefour in Niel wanneer hij vrijdagmid­dag vier politiecom­bi’s voor zijn winkel ziet staan. Het toezicht komt er nadat de uitbater samen met zijn vrouw en zoon in elkaar zijn geslagen door een groepje leerlingen van het GO! Technisch Atheneum Den Biezerd. Al jaren wordt de winkel door de jongeren geterroris­eerd, maar nooit eerder liep het zo uit de hand.

Rond 12.30u kwamen de bewuste leerlingen boodschapp­en doen in de Carrefour market op tien minuten wandelen van hun school. Een dagelijks fenomeen vertelt uitbaatste­r Nadja (48). “Een groep van een dertigtal leerlingen terrorisee­rt de winkel al langer. Ze eten worstenbro­odjes op in de winkel nog voor ze die betaald hebben, openen drankblikj­es, moffelen voor onze ogen spullen in hun rugzak en beledigen het personeel.”

Donderdag liep het voor het eerst stevig uit de hand. “Ik had een vermoeden dat ze opnieuw aan het stelen waren”, gaat Nadja verder. “Ik ging achter de kassa staan en vroeg de winkeliers in het algemeen of ze bij het verlaten van de zaak de inhoud van hun tassen zouden willen tonen aan de kassierste­r. Dat had ik blijkbaar niet mogen zeggen.”

Een van de jongeren gooide een vuilbak en een winkelkar richting Nadja. De scholier begon te schelden en spuwde in haar gezicht. De situatie mondde uit in een vechtparti­j. “Ik was de parking opgelopen, maar werd gevolgd door een groepje. Ze trokken me op de grond en begonnen me te stampen en te slaan.”

Slagen en verwonding­en

Haar zoon Wouter (23) zag op de camerabeel­den wat er gebeurde en schoot zijn moeder te hulp. Ook hij kreeg verschille­nde slagen in het gezicht. Mede-uitbater Peter (52) was op dat moment de camion mee aan het uitladen. “Ik hoorde kabaal. Toen ik op de parking kwam zag ik hoe ze mijn vrouw en zoon in elkaar sloegen”, zegt Peter. “Een groepje toeschouwe­rs filmde alles met hun gsm’s. Ook ik kreeg enkele slagen en stampen te verduren.” De politie van PZ Rupel greep in bij het incident en stelde een proces-verbaal op voor wederzijds­e slagen en verwonding­en. De drie uitbaters werden naar het ziekenhuis gebracht.

Naast een hersenschu­dding, blutsen en builen, heeft Nadja ook een gebroken pink. Wouter heeft een gebroken neus en zijn lip moest worden genaaid. Het is niet de eerste keer dat de politie moest tussenkome­n.

Joris Van Camp

Woordvoerd­er Politiezon­e Rupel

“De laatste jaren kregen we een handvol meldingen van de uitbaters over de groep scholieren, nooit zo ernstig als nu”, zegt Joris Van Camp, woordvoerd­er van Politiezon­e Rupel.

In 2014 namen Peter en Nadja de supermarkt als zelfstandi­gen over. “Onze zoon heeft autisme”, vertellen ze. “Hij is intellectu­eel wel sterk, maar zal nooit zelfstandi­g kunnen wonen en werken. Voor hem hebben we de winkel overgenome­n, om hem een werkplek aan te bieden waar hij zich veilig voelt, maar dat zal nooit meer zo zijn.”

Al acht jaar lang wordt de winkel geteisterd door een groep leerlingen van het GO! Technisch Atheneum Den Biezerd. Van zodra de middagbel luidt, trekken de jongeren naar de Carrefour om eten en drank te halen. “In de voormiddag is het altijd zeer rustig en aangenaam winkelen, maar om 12.30u slaat de sfeer om”, zegt Peter. “Ze gaan tekeer alsof ze in een speeltuin zijn.”

Tientallen klachten

De situatie heeft zware gevolgen voor de winkel. Heel wat personeels­leden zijn opgestapt en ook projecten met mindervali­den werknemers werden stopgezet. Tientallen klachten voor diefstal, geweld en vals geld hebben de uitbaters tegen de jongeren ingediend, maar telkens weer werden ze geseponeer­d wegens te weinig bewijs.

“De wijkagent kwam af en toe rond 12u een kijkje nemen”, vertelt Peter. “Nog voor de jongeren aankwamen was hij alweer weg. Op een bepaald moment heeft hij zelfs gezegd dat we hem voor diefstal onder de 250 euro niet meer moesten bellen.” De politie is hiervan niet op de hoogte. “Als dit inderdaad het geval is, moeten de uitbaters dit melden zodat wij dit intern kunnen onderzoeke­n.”

De uitbaters voelen zich machteloos en in de steek gelaten door de politie en het

rechtssyst­eem. “Het is erg dat er eerst gewonden moeten vallen voor de politie ingrijpt. Met vier combi’s hebben ze hier vrijdagmid­dag voor de winkel de wacht gehouden, maar hoe lang gaat dat duren?” De politie vraagt de uitbaters melding te blijven maken van strafbare feiten in de winkel. “We doen ons best een oogje in het zeil te houden, maar we kunnen onmogelijk constant aanwezig zijn. We moeten echter een volledige zone kunnen bedienen”, zegt Van Camp.

De communicat­iedienst van het KTA laat weten dat ze op de hoogte zijn van het incident en dat ze alle medewerkin­g aan de politie zullen verlenen. Ze hebben echter geen weet van recente voorvallen. “De jongens en meisjes die gisteren bij het incident aanwezig waren, mogen tijdens de middagpauz­e de school niet meer verlaten. Voor de rest wachten wij de resultaten van het onderzoek af.”

“We doen ons best, maar kunnen niet constant aanwezig zijn.”

 ?? FOTO FRANK BOELENS ?? Uitbaatste­r Nadja werd door de scholieren gestampt en geslagen.
FOTO FRANK BOELENS Uitbaatste­r Nadja werd door de scholieren gestampt en geslagen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium