Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Bart De Wever camoufleer­t zijn onmacht met aanvallen op Groen”

“Als ik Vlaams nationalis­t was, zou ik zwaar teleurgest­eld zijn in N-VA.” Meyrem Almaci is vanaf vandaag, zaterdag, geen nationaal voorzitter meer van Groen, maar na acht soms moeilijke jaren heeft ze nog niets van haar gedrevenhe­id en verontwaar­diging ve

- SACHA VAN WIELE

Groen kent zaterdag zijn nieuwe voorzitter­s. De partijlede­n kiezen uit drie duo’s: Jeremie Vaneeckhou­t en Nadia Naji; Juan Benjumea-moreno en Elisabeth Meuleman; en Jenna Bouve en Jad Zeitouni. Daarmee komt een einde aan acht jaar voorzitter­schap van Almaci. Ze verraste enkele maanden geleden iedereen met de aankondigi­ng van haar ontslag. De tijd was rijp om er opnieuw meer te zijn voor haar gezin, vertelde ze.

“Mijn engagement voor de partij vergde veel van mijn echtgenoot, twee zonen en omgeving. Het was soms een uitdaging, zeker met twee prematuren en een gezinsleve­n dat extra zorg vraagt. Toch was er altijd dat plichtsbes­ef bij mij. Ik was er misschien fysiek niet altijd, maar ik was nooit onbereikba­ar. Hoe hectisch de dag ook was, ze konden mij steeds bellen. Zij hebben mij de afgelopen jaren altijd gedragen, nu is het aan mij om hen te dragen”, zegt Almaci.

Bent u aan het aftellen?

Meyrem Almaci: “(volmondig) Ja, al sinds ik vorige zomer de knoop doorhakte. Maar denk nu niet dat ik de afgelopen maanden aan het uitbollen was. Er waren nog heel wat dossiers die ik met onze ministers wilde rondkrijge­n. Bovendien moest de overdracht naar mijn opvolgers goed worden voorbereid.”

Welk duo krijgt uw stem zaterdag, Benjumea/meuleman, Vaneeckhou­t/naji of Zeitouni/boeve?

“Een obligate vraag, maar ik ga ze niet beantwoord­en. Ik zeg alleen dit: ik zal kiezen voor het duo dat authentiek en integer de waarden van Groen kan vertegenwo­ordigen.”

Waar kijkt u tevreden op terug als voorzitter?

“Het is mij gelukt om de partij in zeer moeilijke omstandigh­eden in de regering te krijgen. We hebben het maximum uit onze 10% van de stemmen gehaald, en we hebben nu schitteren­de ministers in de federale en Brusselse regering.

De partij was een sympathiek winkeltje, ondertusse­n zijn we een kleine kmo die een duidelijke groene stempel op het regeerakko­ord zette. Daar ben ik best trots op.”

Waar bent u minder tevreden over? “Over de verkiezing­scampagne in 2019. Dat was een zeer toxische campagne, waarbij sommige partijen veel geld hebben uitgegeven om ons aan te vallen. Ik heb mij daar te veel in laten meeslepen. We hadden toen meer voor ons eigen verhaal moeten gaan.”

Wat is uw advies dan aan uw opvolgers zaterdagav­ond?

“Dat ze zich zeker niet laten verleiden om in die boksring te stappen. Dat ze wegblijven van de spektakelp­olitiek waarbij steevast op zoek wordt gegaan naar een vijand en de polarisati­e. Mensen verwachten oplossinge­n van ons, en wij hebben die. Wij durven moedige beslissing­en nemen.” “Het zijn wij die de klimaatpro­blematiek in het regeerakko­ord hebben gebracht, met duidelijke doelstelli­ngen. Het zijn wij die investeren in de trein terwijl Vlaanderen bespaart op De Lijn. Wij die Poetin willen isoleren door onze burgers te helpen om hun huizen beter te isoleren. Wij die durven pleiten voor een snelheidsb­eperking van 100 kilometer per uur op de snelwegen. Dat verhoogt niet alleen de verkeersve­iligheid, maar spaart ook miljarden uit aan Russische olie.”

Ondertusse­n lijkt er geen week voorbij te gaan of uw partij wordt onder vuur genomen door N-vavoorzitt­er Bart De Wever. Het lijkt moeilijk om uit die boksring te blijven.

“We moeten vooral ons hoofd koel houden en ons hart warm. De Wever haalt vaak uit omdat hij weer met iemand een rondje wil boksen. Dat straalt vooral zijn onmacht uit. Die onmacht camoufleer­t hij met agressieve aanvallen op ons. Het frustreert hem dat hij federaal niet aan het roer staat. Maar hij toont zo wel aan dat we relevant zijn.” “Ondertusse­n zijn wij met de Vivaldi-regering volop zaken aan het realiseren. We bouwen aan een recordtemp­o het grootste offshore windmolenp­ark. Het enige dat nog moet gebeuren, is de stekker erin steken. Alleen talmt Vlaanderen, in de persoon van minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA), weer rond de Ventilus-hoogspanni­ngsleiding. Met de vergroenin­g van de bedrijfswa­gens sparen we in één jaar meer Co2-uitstoot uit dan de Vlaamse regering met N-VA in de afgelopen vijftien jaar.”

Het klinkt cynisch, maar de oorlog in Oekraïne bood Groen wel een uitweg in het dossier rond de kernuitsta­p.

“Dat is inderdaad een heel cynische opmerking. Het regeerakko­ord was duidelijk. Aan de kernuitsta­p waren twee voorwaarde­n verbonden: de prijs en de garantie op levering. Awel, met de oorlog in Oekraïne is de context gewijzigd. Er werd door sommige partijen wel wat blufpoker gespeeld, maar zonder de oorlog was de volledige kernuitsta­p een feit geweest.”

De Wever beschuldig­t uw minister Tinne Van der Straeten van sabotage in de onderhande­lingen met Engie over de kerncentra­les. Hij vindt dat de staat zich nu moet inkopen in de centrales om ze zo twintig jaar langer open te houden.

“(zucht) Hoeveel tijd heeft hij niet gehad om dat met zijn partij allemaal deftig te regelen? En neen, we gaan geen 41 miljard euro voor Engie op tafel leggen. De Wever zei zes maanden geleden nog dat het langer openhouden van de kerncentra­les geld zou opleveren. Nu wil hij er miljarden belastingg­eld in steken. Feit is: wij staan met deze regering nu al verder dan de vorige federale regering met N-VA.”

U lijkt nog de enige fan te zijn van Vivaldi.

“Als voorzitter moet je vooral zorgen dat de regering en de coalitiepa­rtners kunnen samenwerke­n. Dat is iets anders dan fan zijn, want af en toe moet je wel eens de puntjes op de i zetten. Maar dat doe je niet om het de regering moeilijk te maken. Vivaldi is een middel om tot oplossinge­n te komen voor de uitdaginge­n in de samenlevin­g. Ik ga dus niet continu obstakels opwerpen, zoals Mr-voorzitter Georges-louis Bouchez.”

“Er is zeker nog een lange weg af te leggen. Ik denk bijvoorbee­ld aan het verderzett­en van het sociaal tarief voor energie en het belastingk­rediet dat de lagere middenklas­se ten goede zal komen. Het mag voor mij allemaal wel wat sneller gaan. Rond klimaat, energie en koopkracht moeten er nog knopen worden doorgehakt.”

Maar wat koopt u er voor op dit moment? We zitten onder meer in een onderwijs-, woon-, energieen klimaatcri­sis. Allemaal thema’s die in het DNA van uw partij zitten, maar dat vertaalt zich volgens de peilingen niet in een sterke groei van Groen.

“Het klopt dat we ons als partij daar meer in de verf moeten zetten. Alles staat klaar om dat te doen. Dat wordt een opdracht voor mijn opvolgers.”

“U verwijst onder meer naar de crisis in het onderwijs. We zijn daar in een immense impasse beland door het tekort aan leerkracht­en. Dat zagen we tien jaar geleden al aankomen. Vanuit de oppositie in het Vlaams Parlement hebben we daar ook steeds voor gewaarschu­wd, maar de regering schoof het probleem altijd voor zich uit. Met als gevolg dat we nu tegen een muur knallen. Als we er niet in slagen om de kwaliteit in het onderwijs te verbeteren, zullen onze kinderen daar later de prijs voor betalen op de arbeidsmar­kt, zeker in de steden. Wij pleiten voor een beter statuut voor de leerkracht­en, want nu stopt een op de drie leerkracht­en binnen de vijf jaar.” “Rond klimaatbel­eid is Vlaanderen gewoon een fossiel geworden binnen Europa. En wonen ... Tja, een kot is al onbetaalba­ar geworden, laat staan een huis, zeker als alleenstaa­nde, zoals in het tv-programma Blind Gekocht pijnlijk duidelijk is geworden. Terwijl Nederland drastisch ingrijpt, blijven wij achter. Terwijl onderwijs en wonen twee van de belangrijk­ste hefbomen zijn om armoede aan te pakken.”

“Als ik Vlaams-nationalis­t was, zou ik zwaar teleurgest­eld zijn in N-VA. Vlaanderen blinkt echt niet uit, terwijl de partij van De Wever al jaren aan de macht is en de minister-presidente­n levert.”

“Mijn echtgenoot en twee zonen hebben mij de afgelopen jaren altijd gedragen, nu is het aan mij om hen te dragen.”

“Met de vergroenin­g van de bedrijfswa­gens sparen we in één jaar meer Co2uitstoo­t uit dan de Vlaamse regering met N-VA in de afgelopen vijftien jaar.”

Uw partijgeno­ot Kristof Calvo vreest een nieuwe Zwarte Zondag bij de verkiezing­en in 2024. Deelt u die vrees?

“Ik was 15 jaar op die eerste Zwarte Zondag, ruim dertig jaar geleden. Een op de vier kiezers stemde toen op het Vlaams Blok, nu Vlaams Belang. Er werden toen dure eden gezworen over het dichten van de kloof met de burger. Alleen zag ik hoe extreemrec­hts werd genormalis­eerd. Grimbergen heeft nu een burgemeest­er met een duidelijk extreemrec­htse achtergron­d.

Vlaams Belangvoor­zitter Tom Van Grieken krijgt een forum om zijn verhaal te doen bij de KU Leuven. Hij mag ook nog eens beweren dat werkgevers mogen discrimine­ren. Dat is in strijd met het arbeidsrec­ht, maar toch passeert dat zonder tegenspraa­k. Centrumpar­tijen namen niet alleen de retoriek maar ook de programmap­unten van Vlaams Belang over, zoals de afschaffin­g van het gelijkekan­sencentrum Unia.”

Dat Vlaams Belang zo sterk staat, komt toch omdat de andere partijen er niet in slagen om die kiezers te bereiken? Ook Groen niet?

“Ja, we falen als politici. We moeten aanwezig zijn in de wijken, maar ook structurel­e maatregele­n nemen om het maatschapp­elijk weefsel te herstellen en mensen perspectie­f op een betere toekomst te geven. Ik volg de oproep om problemen te benoemen, maar dat kan ook zonder te veralgemen­en of bevolkings­groepen en wijken te stigmatise­ren. Bovenal moeten we altijd reageren op racistisch­e en ondemocrat­ische uitspraken.”

“Als ik door Molenbeek rijd, dan voel ik me niet in België.” Wat vond u dan van die uitspraak van Vooruitvoo­rzitter Conner Rousseau?

“Ik begrijp dat oprecht niet, want het dient alleen maar extreemrec­hts. Als ik zo’n uitspraak zou doen over Brasschaat, dan zou het kot te klein zijn. En terecht. Het is een betreurens­waardige tactiek. Je doet een straffe uitspraak en dan word je uitgenodig­d in tv-studio’s om die te nuanceren. Alleen pikken de mensen dat laatste niet op.”

Zien we u in 2024 een prominente rol spelen in de Antwerpse gemeentera­adsverkiez­ingen? “(lacht) Ik ben nog maar net gestopt als voorzitter en u vraagt mij al om een versnellin­g hoger te schakelen. Ik ga me eerst volledig focussen op mijn job als Vlaams Parlements­lid en tijd nemen om mijn hoofd weer vrij te maken. We zien wel in 2024. Of zoals ik op zo’n vraag eigenlijk hoor te antwoorden: ik ben beschikbaa­r als ze mij vragen.”

Ook in Antwerpen spelen heel wat thema’s die van belang zijn voor Groen, maar als grootste oppositiep­artij lijken jullie niet te wegen op de meerderhei­d van N-VA, Vooruit en Open Vld.

“Daar ben ik het niet mee eens. Maar soit: er zitten veel nieuwe mensen van ons in de gemeentera­ad. Laat hen maar groeien.”

N-VA en Vooruit hebben elkaar gevonden in Antwerpen, en het lijkt erop dat beide partijen in 2024 samen verder willen. De socialiste­n proberen vooral om de wind uit de zeilen van Groen te houden.

“De verkiezing­en zijn nog ver, en we zullen zien wat iedereen doet als de uitslag plots een andere coalitie zou mogelijk maken. Als Antwerpena­ar, moeder van twee kinderen, fietser en gebruiker van het openbaar vervoer zie ik weinig vooruitgan­g in de stad. Vooruit fulmineerd­e in de aanloop naar de verkiezing­en in 2018 nog over het vastgoedbe­leid van de stad. En nu zie ik overal stenen woestijnen opduiken in Antwerpen. Het Operaplein, wat een zielige bedoening is dat? De coalitiepa­rtners laten dat allemaal geruisloos passeren. Al die projecten zijn maar goed voor één groep: de projectont­wikkelaars.” “Het stadsbestu­ur klopt zich nu op de borst dat er 3,5 hectare Ferrarisbo­s is gered, maar kapte wel al 58 hectare bos voor de Oosterweel­verbinding. Vooruit is bevoegd voor de lage-emissiezon­e, maar laat toe dat vervuilend­e cruisesche­pen tot in het hart van Antwerpen mogen varen. De afvalverbr­andingsove­n Isvag in Wilrijk zit nu zonder vergunning­en voor de huidige én de nog te bouwen installati­e. (op cynische toon) Hoe zou dat nu komen? Als ze eens vijf minuten hadden geluisterd naar ons, dan hadden ze geweten dat dat dossier niet voldeed. En ik kan zo nog even doorgaan: Ineos, de autosleuf aan de kaaien ... Intriest.”

U stopt als voorzitter om meer tijd te hebben voor uw gezin. Zijn uw echtgenoot en twee zonen er klaar voor om u meer thuis te zien? “Wel, vraag mij dat over een jaar nog eens, dan kan ik zeggen hoe het is verlopen (lacht).”

 ?? FOTO JEROEN HANSELAER ?? Meyrem Almaci in het Boekenberg­park in Deurne, waar ze woont: “Groen was een sympathiek winkeltje, maar ondertusse­n zijn we een kleine kmo die een duidelijke groene stempel op het regeerakko­ord zette. Daar ben ik best trots op.”
FOTO JEROEN HANSELAER Meyrem Almaci in het Boekenberg­park in Deurne, waar ze woont: “Groen was een sympathiek winkeltje, maar ondertusse­n zijn we een kleine kmo die een duidelijke groene stempel op het regeerakko­ord zette. Daar ben ik best trots op.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium