Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bij een op de tien fietsongev­allen rijden fietsers tegen elkaar

- DIRK HENDRIKX

In de eerste drie maanden van dit jaar waren er op Vlaamse wegen 1.873 letselonge­vallen met fietsers. 10% daarvan gebeurde tussen fietsers onderling, zegt de Antwerpse advocaat Marc Peeters. En dat loopt niet altijd goed af. Zo was er vorige week in Ranst een 73-jarige fietser die bij een inhaalmano­euvre in aanraking kwam met wielertoer­isten, zwaar viel en later overleed aan zijn verwonding­en.

Het stuur van de 73-jarige Urbain Segers uit Oelegem (Ranst) zou volgens de eerste berichten zijn aangetikt door een van de vijftien wielertoer­isten die hem voorbijsta­ken op het jaagpad aan het Albertkana­al. Hij viel, raakte gewond aan het achterhoof­d en overleed een week later in het ziekenhuis. Hij laat een vrouw, een zoon en een kleindocht­er na. Zijn zoon Ben zegt in Het Laatste Nieuws dat hij de fietsers niets kwalijk neemt. “Ik hoop alleen dat ze de waarheid vertellen en niet alles zomaar in de schoenen van mijn vader schuiven.” Wat die waarheid is, wordt door het parket onderzocht. “Het is mogelijk dat de wielertoer­isten te snel reden. Sneller dus dan dertig kilometer per uur, de limiet op een jaagpad”, zegt de Antwerpse advocaat Marc Peeters, gespeciali­seerd in fietsrecht. “De kans is groot dat het parket dat nog kan achterhale­n door te kijken naar de fietscompu­ters en naar sportapps zoals Strava, die veel wielertoer­isten gebruiken en die aangeven hoe snel de fietser reed op elk tijdstip.”

Familiale verzekerin­g

Te snel rijden is een overtredin­g, maar dat wil niet zeggen dat de verzekerin­g dan niet meer tussenkomt. “Een familiale verzekerin­g geeft ook dan nog dekking. Veel wielertoer­isten zijn ook lid van de Vlaamse Wielrijder­sbond en die heeft voor al zijn leden een verzekerin­g.”

Wel hebben volgens de advocaat heel wat mensen geen familiale of specifieke fietsverze­kering. “Meer dan je denkt. Soms zijn de kinderen het huis uit en vinden ze het niet meer nodig. Terwijl het een heel nuttige verzekerin­g is voor een fietser.” Wielertoer­isten moeten ook zoals elke weggebruik­er zorgvuldig zijn bij het inhalen. En het parket kan nagaan wie er wie heeft aangetikt en hoe dat kwam. “Was er een obstakel? Een bruuske beweging? Ze moeten alle concrete omstandigh­eden uitpluizen.” De nabestaand­en zouden een klacht kunnen indienen en een schadeverg­oeding, of smartengel­d,

Marc Peeters

Gespeciali­seerd in fietsrecht (inzet)

De pilotenvak­bonden van Brussels Airlines hebben een gezamenlij­ke stakingsaa­nzegging ingediend in het kader van het sociale conflict met de directie van de luchtvaart­maatschapp­ij. Een datum voor een staking is er nog niet. “En de directie kan ze nog voorkomen”, zegt Bbtkvakbon­dsman Olivier Van Camp.

De afgelopen dagen werd een enquête gehouden onder de piloten, waaruit blijkt dat 90% van de ondervraag­den voor een staking was, vertelt Didier Lebbe, permanent secretaris van de Christenun­ie. Aan de kant van het cabinepers­oneel is een soortgelij­k onderzoek gestart onder stewards en stewardess­en, na het mislukvori­ge week zwaar ten val na een aanrijding door wielertoer­isten. Hij

vragen. “Dan kan het een zaak worden voor de politierec­htbank. Als een vergoeding wordt toegekend, is dat normaal nog altijd op kosten van de verzekeraa­r, als die er is.”

Dodelijke ongevallen als dat van Urbain Segers komt gelukkig zeer zelden voor. “Maar een aanrijding tussen fietsers onderling is bij tien op de honderd letselonge­vallen het probleem”, zegt Marc Peeters. “65% van de letselonge­vallen zijn enkelvoudi­g, zoals een fietser die ten val komt. Bij een kwart zijn er voertuigen betrokken.”

Handhaving

Ongevallen leiden geregeld tot conflicten die tot voor de politierec­hter worden uitgevocht­en. “Hoe is het met de bewijslast als ze mekaar tegensprek­en? Wat als de verzekeraa­rs er onderling niet ken van de bemiddelin­gsbijeenko­mst afgelopen dinsdag.

Zowel bij de piloten als bij het cabinepers­oneel heerst er ontevreden­heid over de werkdruk. De gestegen vraag naar vliegreize­n zet druk op de arbeidsorg­anisatie, menen zij. De piloten zijn ook ontevreden dat de directie hun cafetariap­lan, een budget voor extralegal­e voordelen, niet wil indexeren.

Langer dan één dag

Als er een staking komt, zou die eind juni of begin juli kunnen plaatsvind­en. “Op 15 juni wordt de datum bekendgema­akt”, zegt Bbtk-vakbondsma­n Olivier Van Camp. Dan wordt ook duidelijk of het cabinepers­oneel de actie

uitgeraken?” Niet zelden doet de advocaat daarbij ook zelf een plaatsonde­rzoek. “Elk element is belangrijk.”

De Fietsersbo­nd pleit ervoor om meer aan snelheidsh­andhaving te doen op jaagpaden. “Er wordt vaak sneller gereden dan dertig kilometer per uur”, zegt woordvoerd­er Wies Callens. “Aan hoffelijkh­eid ontbreekt het ook vaak.” Graag zou de bond ook weten hoeveel ongevallen precies gebeuren. “Als er alleen schaafwond­en zijn, wordt dat niet geregistre­erd. We weten dat dus niet.” Wat we wel weten is dat het aantal letselonge­vallen al jaren op hetzelfde, hoge niveau blijft. “Het enige lichtpunt is dat het aantal ook niet stijgt, ook al wordt er meer gefietst sinds corona en door de elektrisch­e fiets.”

“Als een schadeverg­oeding wordt toegekend, is dat normaal op kosten van de verzekeraa­r, als die er is.”

steunt. De staking zal waarschijn­lijk niet beperkt blijven tot één dag. “De bonden zullen wel goed communicer­en, zodat de reizigers hun voorzorgen kunnen nemen”, belooft Van Camp, die zegt dat de directie de staking nog kan voorkomen. “Maar een dovemansge­sprek heeft geen zin meer. De vakbonden hebben op de verzoening­svergaderi­ng dinsdag voorstelle­n gedaan.” Zo willen ze in een ‘nood-cao’ afspraken maken over de zomerperio­de. De aankondigi­ng van de directie dat ze 148 vluchten wil schrappen, volstaat dan ook niet voor de bonden. “We hebben dat niet gevraagd. Dat is ook niet genoeg op een totaal van 12.400 vluchten in twee maanden.”

 ?? FOTO'S KMA, RR ?? Op het jaagpad van Oelegem kwam de 73jarige fietser Urbain Segers overleed eerder deze week aan zijn verwonding­en.
FOTO'S KMA, RR Op het jaagpad van Oelegem kwam de 73jarige fietser Urbain Segers overleed eerder deze week aan zijn verwonding­en.
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium