Gazet van Antwerpen Stad en Rand

WALES - BELGIË

Radja Nainggolan volgt Rode Duivels nog op de voet

-

Zonder het te beseffen maakte hij zes jaar geleden tegen Wales zijn laatste goal als Rode Duivel. Vandaag volgt Radja Nainggolan (34) zijn voormalige collega’s vanuit de zetel. Goed nieuws: over het WK is ‘Il Ninja’ hoopvol - “Ik zie flitskes van dén Hazard” -, over wat daarna komt iets minder.

Radja Nainggolan is veel, maar niet rancuneus. Ook vier jaar na zijn vervroegd pensioen als internatio­nal (30 interlands en 6 goals tussen 2009 en 2018) blijft hij in de wij-vorm over de Rode Duivels praten. “De meeste wedstrijde­n zie ik ook nog”, vertelt de Antwerp-middenveld­er. “Maar de Nations League… Eigenlijk zijn dat geen matchen om naar te kijken, hé. Pas bij grote toernooien wordt het echt interessan­t. De match tegen Polen heb ik met één oog gezien. Die tegen Nederland volledig.”

De Duivels leken meer zin te hebben in de match tegen Polen. Vooral bij De Bruyne was het verschil in bezieling groot.

“Bwa, ik vind dat Kevin zijn wedstrijd wel altijd speelt. Maar het is niet gemakkelij­k om te blijven reageren wanneer het tegensteek­t. Tegen Holland pakt ge drie stomme goalen, hé. Het was niet per se dat zij meer creëerden, maar eerder wij die de kansen te makkelijk weggaven.”

Waaraan ligt dat?

“Weet ge, er zijn veel gasten die ouder worden. Tegen grotere landen zal het dus steeds moeilijker worden. En er speelden veel jongens mee die weinig ritme hebben. Je kan niet uit het niks weer honderd procent zijn. Ge kunt wel trainen en zo, maar wedstrijde­n spelen: dat is nog iets anders.”

Dan heb je het over Eden Hazard. “Onder anderen, ja. Ik moet zeggen: ik zag wel flitskes van dén Hazard.”

Geloof jij dat we de allerbeste Hazard ooit nog zullen zien?

“Ik denk dat wel, ja. Ge ziet dat hij zijn dribbelkes en het inzicht nog heeft. Eden moet nu gewoon de juiste keuze maken voor zijn carrière en zien dat hij zo veel mogelijk matchen kan spelen, zodat hij topfit is tegen november. Maar eerlijk? Ik geloof echt dat het goed komt tegen het WK.”

En komt het goed óp het WK? Het geloof bij de fans is er de laatste tijd niet groter op geworden.

“De supporters zijn de laatste jaren te hard verwend geweest. We hebben tien jaar in de top tien van de wereld gestaan, zelfs lang op nummer één. Maar kijk naar Italië: dat wint het EK en is er een jaar later niet bij op het WK. Het kan snel gaan. Daar moeten de supporters én de media op voorbereid zijn. Ge ziet nu al dat er veel gasten worden opgeroepen die niet meer bij de echte topploegen spelen. Dat wil zeggen dat de veranderin­g al aan de gang is. Je kan niet iedereen tot zijn 34ste of

Thomas Meunier kan matchen goed gebruiken, maar...

goalen.” me bezeerd bij Dortmund omdat ik geen rust kon krijgen. Het wordt altijd meer en meer. Een limiet is nodig.”

Het stoort Meunier dat de spelers geen stem in het debat hebben. “Misschien moeten we een syndicaat oprichten, zodat we mee aan tafel kunnen zitten. Een boycot is alvast geen oplossing, want we beoefenen onze passie, we zijn bevoorrech­t. Maar het is wel ironisch: als we het goed doen, krijgen we nóg meer matchen op ons bord.”

Thomas Meunier

“Het is ironisch: als we het goed doen, krijgen we nóg meer wedstrijde­n op ons bord.”

Rode Duivel

Amateurist­isch

Dat is dan het ‘goede’ nieuws na

ZATERDAG 11 EN ZONDAG 12 JUNI 2022

Lukaku bleef in België, Mertens en Onana zijn wegens lichte blessures niet inzetbaar. De Ketelaere kreeg een trap maar moet volgens de bondscoach speelklaar geraken. Roberto Martinez kondigde vier à vijf wissels aan in vergelijki­ng met de wedstrijd tegen Polen. Hij maakte er maar eentje concreet bekend: Casteels zal in doel staan, net zoals in november in de (overbodige) Wkkwalific­atiewedstr­ijd in Wales die op 11 eindigde.

Over uitblinker Trossard zei hij het volgende: “Ik zal hem altijd een uitstekend­e speler vinden, of hij nu aan de aftrap komt of niet”. Het lijkt al op een verklaring om de speler van Brighton niet aan de aftrap te brengen. Wie krijgt rust en is het tijd voor een nieuw experiment­je in de verdedigin­g? Januzaj, Mechele, Praet en Foket haalden in de voorbije twee wedstrijde­n geen enkele keer de bank. Betekent dit dat ze nu speelkanse­n krijgen?

(lvdw)

“Je hebt tien jaar met Kompany, Vertonghen, Alderweire­ld en Vermaelen gespeeld. Binnenkort moet daar een heel nieuwe verdedigin­g staan: dat wordt niet evident. Eén goeie aanvaller vinden is makkelijke­r dan een verdedigin­g perfect op elkaar afstemmen.”

Radja Nainggolan Ex-internatio­nal

Op de persconfer­entie van Wales was het gisteren vooral uitkijken naar wat kapitein Gareth Bale over zijn toekomst te zeggen had. Na negen jaar komt er een einde aan zijn verhaal bij Real Madrid. Blijft hij in (de buurt van) Madrid wonen en trekt hij naar Getafe? Trekt hij naar Cardiff in zijn thuisland? Of komt er een reünie met José Mourinho bij AS Roma? De geruchtenm­olen draait overuren. “Natuurlijk heeft het WK invloed op mijn keuze”, aldus Bale. “Ik wil zo veel mogelijk spelen en zo fit mogelijk naar Qatar gaan. Hopelijk kan ik eerst van mijn vakantie genieten en daarna een beslissing nemen over mijn toekomst. Getafe wordt het niet, dat is zeker”, bevestigde hij al lachend.

Net als Eden Hazard heeft Gareth Bale de nationale ploeg nodig om wedstrijdm­inuten te maken en dus wordt hij tegen de Rode Duivels in de basis verwacht. De Welshmen moeten het vanavond wel doen zonder de geblesseer­de Kieffer Moore, de vaste centrumspi­ts.

(jswk)

“Er zijn binnen die ploeg genoeg spelers die het karakter hebben om bij te sturen wanneer nodig.”

Radja Nainggolan

Ex-internatio­nal

 ?? FOTO INGE KINNET ?? ‘Il Ninja’, rechtuit zoals steeds: “Tegen Holland pakten we drie stomme
FOTO INGE KINNET ‘Il Ninja’, rechtuit zoals steeds: “Tegen Holland pakten we drie stomme
 ?? BELGA FOTO ??
BELGA FOTO
 ?? ??
 ?? FOTO ISOPIX ??
FOTO ISOPIX

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium