Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Eden Hazard

Revival heeft alleen maar waarde richting WK als hij ook bij Real Madrid doorstart kan maken

- PIETER-JAN CALCOEN

“Ik heb speelminut­en nodig om beter te worden”, zegt Eden Hazard (31). Van Roberto Martinez krijgt hij die - ook tegen Wales - maar bij Real wordt het complexer. En dat is geen goed nieuws met het oog op de Belgische Wk-droom.

Het is een plezier om hem bezig te zien. Op het veld - tegen Polen leverde Eden Hazard een prima prestatie, met een assist - maar evengoed ernaast. Gisteren bij vertrek vanop Zaventem naar Wales viel andermaal op hoe goed Hazard in zijn vel zit: hij lachte schalks zoals alleen hij dat kan en dolde voortduren­d met de ploegmakke­rs. Het plaatje in de enkel is niet alleen weg, de daaraan gekoppelde miserie blijkbaar ook.

Met dank aan Roberto Martinez: hij gaf Hazard de speelminut­en die hij in Madrid mankeerde. Het is niet louter een zet uit liefde: Martinez wil Hazard zo een basis bieden die hij straks nodig heeft om competitie­f te zijn bij Real. En dat zou ook de Rode Duivels uitstekend uitkomen. Het is immers cruciaal dat Hazard de komende maanden ritme blijft opdoen, om zo op een goed niveau naar Qatar te reizen.

Vraag is: is dat realistisc­h? Per slot van rekening won Real de Champions League en kon Hazard er de afgelopen drie seizoenen zelden tot nooit overtuigen...

“Het wordt een moeilijk verhaal”, zegt Diego Plaza van het televisiep­rogramma El Chiringuit­o de Jugones, een populaire show waarin al meermaals de draak werd gestoken met Hazard. “De afgesprong­en transfer van Kylian Mbappé naar Real mag dan voor perspectie­f gezorgd hebben - anders was het voor Hazard helemaal onmogelijk om een plek te claimen -, dan nog is de concurrent­ie enorm.”

Carlo Ancelotti speelt bij Real een simpele 4-3-3. In een ideale wereld zou Hazard de linkeraanv­aller zijn, met vrijheid om naar binnen te komen. “Maar dat gaat niet gebeuren”, aldus Juan Castro, die voor Marca Real volgt. “Op de linkerkant is Vinicius Junior incontourn­able: hij gaat sowieso niet naar de bank verhuizen. Dus moet Eden naar rechts, maar daar komt hij minder tot zijn recht. En ook daar heeft Ancelotti voldoende alternatie­ven.” Concreet gaat het om Rodrygo (een Braziliaan­s toptalent), Valverde (een basispion in de Champions Leaguefina­le) en Spaans internatio­nal Asensio.

Rafael van der Vaart, die tussen 2008 en 2010 zelf in Santiago Bernabeu voetbalde, zou het wel weten. “Ik ben een enorme fan van Hazard. Mocht ik coach zijn, ik zou hem altijd opstellen. Nochtans was ik niet onder de indruk van zijn wedstrijd tegen Nederland: die was ontgoochel­end, net als de Rode Duivels in hun geheel. Tegen Polen zag ik beterschap. Die assist die hij op De Bruyne gaf... Daar zie je toch dat hij het niet verleerd is. Eden is wel veranderd: die versnellin­g, dat flitsende is weg. Dat is zeker begrijpeli­jk: als je zoveel blessures gehad hebt, dan word je voorzichti­ger. Maar ik ben zeker dat hij bij Real nog van nut kan zijn, desnoods eerder als hangende spits.”

Scepsis

Het is een denkpiste die ook Plaza oppert. “Eventueel kan Ancelotti Hazard louter op papier op rechts zetten. In de praktijk zou hij dan een vrije rol hebben, met de mogelijkhe­id om te zwerven, maar dat zal hij niet cadeau krijgen. De absolute basisverei­ste is dat Hazard zelf die kansen afdwingt: met werkkracht, profession­alisme en goed voetbal.” Castro van Marca is pessimisti­sch:

Rafael van der Vaart “Hazard arriveerde als een wereldvoet­baller en heeft die verwachtin­gen nooit kunnen inlossen. Het geloof binnen Real dat hij nog het niveau van bij Chelsea zal halen, is miniem.”

Die scepsis hoeft niet noodzakeli­jk het einde te betekenen, weet Van der Vaart uit ondervindi­ng. “Ik moest na mijn eerste jaar ook weg, er was veel kritiek. Ik heb toen voor mezelf uitgemaakt dat ik, en niemand anders, die keuze zou maken. Ik heb voor mijn plek gevochten, wilde absoluut slagen bij Real. Ik kan me voorstelle­n dat dat voor Hazard niet anders is: hij moet het ongelijk van de twijfelaar­s bewijzen.”

Het valt ook te hopen voor de Duivels dat dat lukt. De nederlaag tegen Nederland heeft aangetoond dat België zijn vier sterkhoude­rs naast Hazard ook Thibaut Courtois, Kevin De Bruyne en Romelu Lukaku - op hun best nodig heeft om kans te maken op Wk-goud. “Sowieso is België geen favoriet”, beweert Van der Vaart. “Maar stel je voor dat bijvoorbee­ld Eden of De Bruyne niet top is... Dan wordt het zeker niks.”

“Ik ben zeker dat Hazard bij Real nog van nut kan zijn, desnoods eerder als hangende spits.”

Ex-real Madrid en -Oranje

ZATERDAG 11 EN ZONDAG 12 JUNI 2022

Stoke City, St. Pauli, Bolton Wanderers, Fortuna Sittard, DAC Dunajska Streda en dan nu Beerschot. Thibaud Verlinden is op zijn 22ste al aan zijn zesde (!) profclub toe, en toch is de aanvaller vooral bekend als ‘de zoon van’ Dany Verlinden (58), de oud-doelman van Lierse en Club Brugge. Daar wil ‘Verlinden junior’ - die vrijdag op het Kiel een tweejarig contract met optie op een extra jaar tekende nu eindelijk veranderin­g in brengen. “Beerschot kwam op het juiste moment. Ik heb nu een eigen naam en carrière.”

Zijn eerste Belgische club

Oké, in de jeugdreeks­en speelde Verlinden al voor Club Brugge en Standard, maar Beerschot wordt zijn eerste avontuur als profvoetba­ller op Belgische bodem. Nadat hij als tiener naar het Engelse Stoke City was getrokken, was er nochtans regelmatig belangstel­ling voor de pocketaanv­aller (1m74). Maar een concreet voorstel kwam er nooit. Tot nu dus.

De eerste contacten werden zo’n twee weken geleden gelegd, daarna volgde er snel een akkoord. Nochtans lag er ook bij zijn vorige club DAC Dunajska Streda - jawel, de Slowaakse club waar ook Didier Lamkel Zé het voorbije seizoen actief was - een voorstel klaar.

“Ik had ook voor Europees voetbal kunnen kiezen (DAC speelt de voorrondes van de Europa League, red.)”, bevestigt Verlinden. “Maar na de gesprekken met de nieuwe coach (de Oostenrijk­er Andreas Wieland, red.) de voorzitter en Sander Van Praet (technisch manager, red.) had ik het beste gevoel bij Beerschot. Ook de ambitie van de club heeft me overtuigd. Ik wil de club helpen om terug te keren naar 1A, waar ze ook thuishoort.”

Een andere reden waarom Verlinden nu pas voor een Belgische club kiest: als twintiger heeft hij inmiddels beter leren omgaan met het statuut ‘zoon van’. “Dat heeft de voorbije jaren zeker meegespeel­d om voor een buitenland­se club te kiezen. In de jeugd wordt er al heel snel de nadruk op die familienaa­m gelegd. Je komt veel nadrukkeli­jker in beeld. Vandaag ben ik 22 jaar (op 9 juli wordt Verlinden 23, red.) en heb ik daar mee leren omgaan. Nu heb ik een eigen naam en een eigen carrière. Het voorstel van Beerschot kwam op het juiste moment. Iedereen die in België is opgegroeid, weet dat dit een grote club is met fantastisc­he fans.”

Verhuis naar Engeland op zijn 15de

Amper 15 jaar was hij toen hij de deur van de Luikse jeugdacade­mie achter zich dichttrok en naar het Engelse Stoke City

verhuisde. Een opvallende keuze, want Verlinden kon ook rekenen op de belangstel­ling van Chelsea, Liverpool en het Duitse Leipzig.

“Veel jonge gasten zouden allicht een andere keuze gemaakt hebben, maar ik zocht een club waar ik het familiale karakter van Standard terugvond. Stoke gaf mij dat gevoel. Het is de beste beslissing die ik ooit gemaakt heb. Op mijn 16de zat ik al op de bank in de Premier League. Dat zou me bij Chelsea niet gelukt zijn.”

Zeven jaar na zijn vertrek naar Engeland keert Verlinden dus terug naar België, waar hij voor het grote publiek nog een grote onbekende is. Heeft hij dan toch niet het gevoel dat hij te vroeg vertrokken is? “Nee, ik heb geen spijt van die keuze. Niet alleen op voetbalvla­k was die periode in het buitenland een goede ervaring, ook als persoon ben ik gegroeid. Of ik als speler verder zou gestaan hebben als ik bij Standard was gebleven? Geen idee. Op dat moment braken er niet zo veel jonge spelers door. Ach, je wint er niets bij om terug te kijken. Het vizier staat nu op de toekomst.”

Zes verschille­nde clubs

Sommige voetballer­s komen in een hele carrière nog niet aan zes clubs, voor Verlinden wordt Beerschot op zijn 22ste al zijn zesde werkgever. Niet elk avontuur was even succesvol, dat beseft ook Verlinden. “Ik heb het gevoel dat het nu nog allemaal moet beginnen voor mij. Ik ben naar Beerschot gekomen om zo veel mogelijk wedstrijde­n te spelen.”

In 2017 tekende hij bij Stoke City een contract voor vijf seizoenen. Door blessurele­ed werd hij afgeremd, waarop hij tot tweemaal toe werd verhuurd. Eerst aan de Duitse zusterclub Sanktpauli, waar hij geen minuut speelde. Een jaar later aan Bolton Wanderers, waar hij zich wel kon tonen. In vijftien wedstrijde­n was hij goed voor drie doelpunten en drie assists. Stoke City haalde Verlinden na een half jaar al terug, maar een nieuwe blessure was toen de spelbreker.

Via een ommetje bij Fortuna Sittard, waar hij andermaal op het achterplan verzeilde, belandde hij vorige zomer uiteindeli­jk bij het Slowaakse DAC. Een verlossing. “De voorbije maanden speelde ik bijna alle wedstrijde­n. De Slowaakse competitie is misschien minder bekend, maar het niveau is zeker niet te onderschat­ten. Je hebt er drie grote ploegen die erbovenuit steken, waaronder DAC. Bij de andere ploegen zie je vooral gevechtsvo­etbal. Dat heb ik er wel opgepikt en die manier van spelen zal ik ook hier wel kunnen gebruiken. Ik heb gehoord dat de supporters van Beerschot dat wel graag zien.”

Negentien maanden in de lappenmand

Een verklaring voor de moeizame ontwikkeli­ng van Verlinden: de vele blessures. Een paar weken nadat hij als 16-jarige in de Premier League op de bank zat, werd hij geconfront­eerd met een rugblessur­e. Gevolg: negen maanden aan de kant.

Na zijn passage bij Bolton had Verlinden een eerste keer het gevoel dat hij voor de echte start van zijn carrière stond, maar een kruisbandb­lessure maakte een kruis over de volgende tien maanden. De fans van Beerschot hoeven niet te vrezen dat hun club een ‘man van glas’ heeft binnengeha­ald. “Die blessures hebben mijn ontwikkeli­ng afgeremd, maar vandaag heb ik nergens meer last van. Intussen ben ik al anderhalf jaar blessurevr­ij. Ik voel me helemaal fit om aan deze nieuwe uitdaging te beginnen.”

Nog nooit zo dicht bij huis gespeeld: 142 km van Koksijde

Nóg een reden om voor Beerschot te kiezen: sinds zijn 15de heeft Verlinden nog nooit zo dicht bij zijn familie gewoond. Tussen het Kiel en thuisbasis Koksijde ligt exact 142 km. Binnenkort krijgt de aanvaller een appartemen­t in Antwerpen ter beschikkin­g. “Handig. Dan kunnen mijn ouders en familie na een wedstrijd gewoon blijven slapen (lacht). De nabijheid van vrienden en familie was geen doorslagge­vende factor, maar het is wel fijn om ze in de buurt te hebben. Ik kijk ook al uit naar het moment dat iedereen in het stadion zal zitten voor een match. Dat was de voorbije jaren niet altijd mogelijk. Omdat ik nog zo jong was, heb ik in Engeland drie jaren samen met papa gewoond, maar nu kan iedereen erbij zijn.”

KERSTEN STEURBAUT

Na de medische en fysieke testen van donderdag en vrijdag staat vandaag (10.00u) ook de eerste veldtraini­ng voor de spelers van Westerlo op het programma.

En de Kemphanen trokken ook een oude bekende aan: Yoni Buyens (34) wordt voltijds trainer van de beloften.

Buyens debuteerde op jonge leeftijd bij Lierse en droeg nadien ook het shirt van KV Mechelen en Westerlo. “Van mijn periode als speler in het Kuipje ken ik Koen Van Langendonc­k, Eric Reenaers en Wim Van Hove”, zegt hij. “Ondertusse­n is hier veel veranderd. Dit Westerlo is niet meer te vergelijke­n met de club van pakweg vijf jaar geleden. Qua infrastruc­tuur, organisati­e en ambitie zette het stappen. Maar Westerlo zal altijd Westerlo blijven: veel Vlaamse spelers, aangevuld met kwalitatie­f sterke buitenland­ers.” Voor de A-ploeg begint het echte werk vandaag al, de beloften van Buyens hervatten de trainingen pas op 11 juli. “Die jongens klaarstome­n voor de A-kern lijkt me een geweldige uitdaging. Het zat al langer in mijn hoofd hoor.” “Yoni (die een UEFA A-trainersdi­ploma heeft, red.) heeft zijn strepen in het voetbal verdiend”, vulde vicevoorzi­tter Hasan Cetinkaya aan. “Met Ruben Corstjens trokken we ook een jonge coach aan voor onze satellietc­lub Houtvenne (die club komt uit in de derde amateurkla­sse, red.).”

“Ik had ook bij het Slowaakse DAC kunnen blijven en voor Europees voetbal kunnen kiezen, maar ik had het beste gevoel bij Beerschot.”

“Mijn familienaa­m… In de jeugdreeks­en werd daar heel snel de nadruk op gelegd. Het heeft de voorbije jaren zeker meegespeel­d om voor buitenland­se clubs te kiezen.”

Kevin Van Haesendonc­k, de 39-jarige ex-trainer van Berchem en City Pirates, versterkt de technische staf van de A-kern. Eric Reenaers wordt dan weer Director of Football Operations. “Eric wordt een key player in onze sportieve structuur”, zegt Cetinkaya. “Hij moet waken over de sportieve identiteit van Westerlo.”

De promovendu­s maakte ook zijn oefenprogr­amma bekend. Op zaterdag

18 juni speelt Westerlo thuis tegen amateurclu­b City Pirates. Nadien volgen Westerlo - AA Gent (24 juni), Westerlo Maccabi Tel Aviv (2 juli), Westerlo Lommel (8 juli), Westerlo - Vitesse (eveneens op 8 juli) en Westerlo - Beerschot (16 juli). Van zondag 3 tot zondag

10 juli gaat Westerlo op stage naar het Nederlands­e Papendal. (bdh)

Thibaud Verlinden

Vincent Kompany schoof Adrien Trebel (31) aan de kant bij Anderlecht, maar Felice Mazzu ziet mogelijk wel heil in de topverdien­er. De twee kennen elkaar goed via makelaar Mogi Bayat. Als de nieuwe coach dat wenst, mag hij van het bestuur een beroep doen op de Fransman. Trebel keert terug van een uitleenbeu­rt aan Lausanne en meldt zich over een dikke week op de eerste training.

Begint Adrien Trebel deze zomer toch aan een tweede leven bij Anderlecht? Onder Vincent Kompany was de situatie na verloop van tijd duidelijk: de voormalige Rode Duivel vond dat Trebel niet bij zijn speelstijl paste en dus schoof hij de Fransman aan de kant: te weinig verfijnd en te veel blessures in verhouding tot zijn jaarloon van 2,7 miljoen euro. Trebel belandde in de B-kern en werd uiteindeli­jk een half jaar verhuurd aan Lausanne.

Bij Charleroi en Union op eretribune

De komst van Felice Mazzu naar Anderlecht opent nieuwe perspectie­ven. Trebel en Mazzu kennen elkaar al lang via makelaar Mogi Bayat. Mazzu liet Bayat ondertusse­n dan wel vallen als zaakwaarne­mer en de relatie is vertroebel­d, maar toen de Italobelg nog coach was bij Charleroi woonde Mogi meer dan eens samen met Trebel een wedstrijd bij op de eretribune. De speler en de coach spraken elkaar toen geregeld en sindsdien is er wederzijds respect. Vorig jaar, op 1 augustus, waren Trebel en Bayat trouwens ook opgemerkte toeschouwe­rs bij Union - Club Brugge. Mazzu sprak zich voorlopig nog niet uit over de toekomst van Trebel, maar de kuitenbijt­er lijkt beter bij hem te passen dan bij Kompany. Bovendien is de middenveld­er fit. De afgelopen zes maanden was hij aan de slag bij het Zwitserse Lausanne. De club in eerste klasse houden, bleek een mission impossible – ze

uKompany de Fransman verbande, maar de coach was nu eenmaal de sportieve baas. Ook nu krijgt Felice Mazzu de vrijheid om te kiezen of hij een beroep gaat doen op Adrien Trebel.

Het zou de concurrent­ie op het middenveld kunnen verhogen. Het ziet er niet naar uit dat Anderlecht de dure Casper Nielsen zal wegplukken bij Union, terwijl Josh Cullen misschien vertrekt en Kristoffer Olsson veel krediet verspeelde. Dan blijven Ashimeru, Kana en Arnstad over en dus kan de ervaring van Trebel dan een toegevoegd­e waarde zijn. Mazzu kan de deur dus openzetten, maar er is één bemerking: het monstercon­tract van Trebel loopt nog één seizoen, tot 2023. Als er zich straks nog een overnemer meldt, zal Anderlecht dat ongetwijfe­ld overwegen. Maar hoe groot is die kans?

Metalfesti­val viert 25ste verjaardag: “Elke dag zo hard feesten als we kunnen”

Onze man gaat trainen met wielerfeno­meen Olivier Godfroid

 ?? FOTO AFP ??
FOTO AFP
 ?? ??
 ?? FOTO BEERSCHOT MEDIA ??
FOTO BEERSCHOT MEDIA
 ?? ??
 ?? ??
 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium