Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hoe zit dat nu eigenlijk met al die spelers die gratis vertrekken?

-

Beerschot kon deze week uitpakken met de contractve­rlenging van Sanusi én de transfers van Quirynen en Verlinden. De voorbije weken lag het bestuur ook onder vuur door het grote aantal ‘gratis’ vertrekker­s. Holzhauser, Suzuki, Dom, Bourdin, Réda en Pietermaat beslisten - ondanks een doorlopend contract - de club gratis te verlaten. Voor alle duidelijkh­eid: het is niet zo dat al die spelers een clausule in hun contract lieten opnemen dat ze bij een eventuele degradatie een vrije speler zouden worden. In de CAO voor profvoetba­llers en andere topsporter­s is wel voorzien dat spelers bij een degradatie een bepaald percentage van hun loon (dat onderhande­ld wordt tijdens de contractbe­sprekingen) moeten inleveren. Zodra een speler 20% of meer moet inleveren, heeft hij de mogelijkhe­id zijn contract eenzijdig en zonder vergoeding te verbreken. Aan de andere kant is een club bij een eventuele promotie wettelijk verplicht om een loonsverho­ging door te voeren.

Door te bezuinigen op (te) hoge lonen voor

1B probeert Beerschot zichzelf te beschermen tegen mogelijke financiële risico’s. Wie wil blijven, doet dat aan lagere voorwaarde­n. Het risico dat bepalende spelers op die manier kunnen vertrekken, neemt de club erbij. Tom Pietermaat sprak over een verlies in loon van bijna 40%. Indirect heeft hij ook gelijk. Naast de contractue­el vastgelegd­e

20% krijgen spelers in 1B namelijk geen groepsverz­ekering meer uitbetaald, waardoor het loonverlie­s oploopt. Dat geldt overigens niet alleen voor Pietermaat of voor de spelers van Beerschot, maar is wettelijk vastgelegd voor alle profvoetba­llers in 1B. (sks)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium