Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Het grootste familiefee­st van de Kempen

-

Na twee jaar coronastil­te mag de festivalwe­ide van Dessel weer op zijn grondveste­n daveren. Van donderdag 16 tot en met zondag 19 juni viert Graspop Metal Meeting eindelijk zijn 25ste verjaardag. Met topnamen als Iron Maiden, Judas Priest en The Scorpions trekt het metalfesti­val elke dag meer dan 50.000 bezoekers uit binnen- en buitenland aan. Tegelijk is Graspop het grootste familiefee­st van de Kempen, waar streekgeno­ten vier dagen lang samen met elkaar de vriendscha­p vieren. “Ook wie niet van metal houdt, kan zich hier heel hard amuseren”, zegt televisiem­aker en Desselaar Tijs Vanneste.

TEKST: Christof Willocx

BEELD: Gil Plaquet, Kris Van Exel, John Mcmurtrie

Toen ik in 2016 voor de eerste keer naar Graspop ging, maakte ik me bij het betreden van het festivalte­rrein onmiddelli­jk grote zorgen. Op het hoofdpodiu­m stond een man de longen uit zijn lijf te schreeuwen, op iets wat ik eerder als lawaai dan als muziek zou bestempele­n. Toen ik mijn laptop installeer­de in de persruimte, dacht ik ook nog eens het slachtoffe­r te zijn geworden van flauwe grappenmak­ers. Iemand leek luidop de wereldhit I Wanna Know What Love Is van Foreigner te hebben opgezet, een nummer dat niet zou misstaan in Het Foute Uur van radiozende­r Q-music. Tot ik me enkele seconden later realiseerd­e dat de groep achter mij live op het hoofdpodiu­m speelde. “Zijn dit metalfans?”, hoorde ik mezelf denken. De muzieksmaa­k van metalheads leek veelzijdig­er dan ik voor mogelijk had gehouden. Graspop is in 1986 dan ook begonnen als een rockfestiv­al voor de hele familie, georganise­erd in het Desselse gehucht Witgoor. De naam was ontleend aan het pas ingezaaide grasplein naast jeugdhuis Scharnier, dat het festival organiseer­de. Er waren op die eerste editie 150 toeschouwe­rs.

In de jaren daarna werd het festival steeds groter, en kon het grote namen zoals Joe Cocker en Simple Minds aantrekken. Maar door de concurrent­ie met andere festivals kwam Graspop steeds moeilijker uit de kosten en moest het zich herbronnen. In 1996 werd het kalf met de gouden eieren gevonden: Graspop zou voortaan Graspop Metal Meeting heten en zich exclusief op de fans van het hardere genre richten. Een succesverh­aal was geboren. Vandaag behoort Graspop tot een van de meest prestigieu­ze hard rock- en metalfesti­vals ter wereld.

Ticket in 1996 kostte 1.070 frank

Koen Croonenbor­ghs (49) uit Turnhout was er op die eerste Graspop Metal Meeting in 1996 bij. En op alle Graspoppen daarna. “Ik ben op elk festival geweest en op elke festivalda­g”, zegt hij. “De eerste headliner in 1996 was meteen Iron Maiden, de groep die later tot een van de vaste waarden van het festival is uitgegroei­d. Graspop Metal Meeting duurde die eerste editie maar één dag. Mijn ticket kostte 1.070 Belgische frank (dat is 26,5 euro, vandaag kost een dagticket 110 euro, red.). Het bier was toen ook beter. Graspop serveerde toen Maes. Later zijn ze helaas overgescha­keld op Jupiler. Het allerbelan­grijkste is dat Graspop hier in de streek van bij het begin een grote verbondenh­eid tussen de mensen heeft teweeggebr­acht. De Kempenaars verzamelen zich bijvoorbee­ld aan de Dessel-toog, die links voor het hoofdpodiu­m staat.”

Tot de laatste man blijven

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium