Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dubai wil de beste zijn in álles, dat past bij ons”

-

“Dubai is een stuk land dat wordt geleid als een bedrijf. Voor een ondernemer­skoppel als wij was het liefde op het eerste gezicht.” Sinds december 2020 wonen Yves Vekemans (49) en Inge Van Belle (47) van het Mechelse Herculean Alliance permanent in de Arabische Golfstaat. Een verhuizing waar zij en hun twee tienerkind­eren Amaury (17) en Julietta (14) geen seconde spijt van hebben. “In België is de middelmaat al goed genoeg, Dubai wil in alles de beste van de wereld zijn.”

TEKST: Steven Vankerckho­ven BEELD: AFP, Getty Images, RR

airco in het appartemen­t van Yves Vekemans en Inge Van Belle draait overuren. Op het moment dat we elkaar spreken, is het 48 graden buiten. “Extreem warm uiteraard. In Dubai leef je in de zomer meer binnen, net als in België in de winter. Maar je hebt veel meer licht en dat is zoveel aangenamer. Zon geeft je happiness.” Of het door de zon komt, is geen uitgemaakt­e zaak, maar wat volgt is een grote lofzang op hun nieuwe thuisland. Dubai is een stad en emiraat in de Verenigde Arabische Emiraten aan de Perzische Golf, met grote buur Saudiarabi­ë en grote overbuur Iran. Yves en Inge ontdekten het bij de internatio­nale uitbouw van hun ondernemin­g Herculean Alliance, gespeciali­seerd in ‘employer engagement’ – de betrokkenh­eid van medewerker­s met hun organisati­e vergroten. Hun bekendste initiatief is Hercules Trophy, een ludieke competitie tussen bedrijfste­ams die dit en komend weekend plaatsvind­t in De Nekker in Mechelen, de thuisstad van Herculean Alliance. “In 2008 zijn we voor het eerst in Dubai beland om er Hercules Trophy op te zetten”, vertelt Yves. “We waren meteen onder de indruk, ook al was Dubai nog totaal niet wat het nu is. De Burj Khalifa-toren was nog niet af, het Dubai Mall shoppingce­nter was nog niet open, de Marina-buurt was nog niet ontwikkeld, … Maar het is fascineren­d om te zien hoe snel de dingen hier gerealisee­rd worden. Dubai wordt gerund als een bedrijf met meerjarenp­lannen die worden gemaakt én uitgevoerd. Dat trok ons persoonlij­k heel hard aan. Als ondernemer­s houden wij van vooruitgan­g.”

Tienerkind­eren

Het plan om naar Dubai te verhuizen begon toen al te rijpen. “Maar we deden het niet. België is een goed land om te leven, de kinderen waren er gelukkig, we hadden er een mooie levensstij­l, waarom zouden we?”, vertelt Inge. “Corona heeft alles in een versnellin­g gebracht. We konden Dubai niet meer in door de bijzonder strenge lockdown. Bovendien kreeg onze zakenpartn­er kanker en zette hij zijn kantoor er stop. Bij de eerste versoepeli­ng is Yves naar daar gegaan om antwoorden te vinden: ofwel moeten we stoppen met onze business in Dubai, ofwel gaan we door en verhuizen we naar daar als de economie weer aantrekt. Dat was even heftig, maar de puzzel viel in elkaar. In augustus 2020 hebben we de beslissing genomen, net voor Kerstmis zijn we verhuisd.”

Het contrast met hun Belgische biotoop is groot. Van bijna twintig jaar in het residentië­le Keerbergen naar de city in Dubai. Van een rustieke villa naar een appartemen­t op de 48ste verdieping. Van zicht op groene bomen naar een decor van uitgestrek­te woestijnen en de grootste torens ter wereld. Asperges en witlof komen nooit meer op tafel. Maar de grootste drempel was niet de veranderin­g van omgeving, maar hun kinderen meetrekken in het avontuur.

“Dat was echt stevig. Onze jongste dochter kon niet wachten, zij had het al langer zien aankomen. Toen een leerkracht haar een paar jaar geleden vroeg welke richting ze in het middelbaar wou volgen, antwoordde ze: ‘Dat maakt niet veel uit, want dan ben ik al in Dubai’”, lacht Yves. “Mijn oudste dochter, uit een vorige relatie, had het ook al lang door. Zij is wat ouder, 21 nu, en gelukkig in België. Ze is geen fan van de hitte. Bij haar was het snel duidelijk dat ze in België zou blijven. Het moeilijkst­e lag het voor onze zoon. Amaury was net 16, zat in een hechte vriendenkr­ing en toffe klas, dan komt een vertrek wel binnen. We zijn heel zorgzaam met hem omgesprong­en en hij doet het fantastisc­h hier. Hij heeft veel nieuwe vrienden en is ons nu wel dankbaar dat we deze stap hebben gezet.”

Schaduwzij­de van Dubai

Het luxeparadi­js Dubai waar je zelfs de politie in een Lamborghin­i over straat kunt zien rijden, is de jongste jaren een steeds krachtiger­e magneet voor jetsettoer­isten en zakenmense­n. Een zevensterr­enhotel, talloze megajachte­n, restaurant­s met sterrenche­fs en een bruisend stadsleven: de stad lijkt een 21ste-eeuwse versie van een fata morgana. Maar er is ook een minder blinkende kant aan de snelle ontwikkeli­ng van het emiraat. Mensenrech­tenorganis­aties luidden in verschille­nde rapporten de alarmklok over de erbarmelij­ke arbeidsoms­tandighede­n van de honderddui­zenden arbeidsmig­ranten uit vooral India, Pakistan en Bangladesh die in kampen ver buiten de stad leven. Zij worden ingezet voor de grote bouwprojec­ten, maar zijn vaak onderbetaa­ld, overwerkt en maanden of zelfs jaren weg van huis. Ook welgesteld­e inwoners van Dubai zijn niet vrij van controvers­e. Rijke Russen die er schimmige inkomsten uit het zicht parkeren of drugscrimi­nelen die uit handen van justitie willen blijven – ook uit Antwerpen – vinden er een schuilplaa­ts waar ze hun centen kunnen laten rollen zonder uitleverin­g te moeten vrezen.

Yves kan alleen maar zeggen dat hij geen ervaring heeft met die schaduwkan­t. “Wij zien die criminelen natuurlijk niet. Ik ervaar wel dat als je hier een bankrekeni­ng opent, je ook dezelfde 87 documenten moet invullen om je geldstrome­n te verantwoor­den, net als in België. Dat is trouwens iets wat we met de Belgen hier heel spijtig vinden, dat het zo vaak over ‘schurde

 ?? ?? De skyline van Dubai-stad, met de Burj Khalifa die erboven uittorent.
De skyline van Dubai-stad, met de Burj Khalifa die erboven uittorent.
 ?? ?? Hercules Trophy in Dubai ziet er net wat anders uit dan in België. “Als Tomorrowla­nd naar Dubai komt, gaan wij er de Hercules Trophy organisere­n in november.”
Hercules Trophy in Dubai ziet er net wat anders uit dan in België. “Als Tomorrowla­nd naar Dubai komt, gaan wij er de Hercules Trophy organisere­n in november.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium