Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We vinden het heel spijtig dat het vaak over ‘schurkenst­aat Dubai’ gaat. In België leven er toch ook criminelen?”

-

kenstaat Dubai’ gaat. In België leven er toch ook criminelen? Dat beeld verbergt de vele evoluties in goede richting die hier bezig zijn. Dubai wil het beste van alle werelden zijn, op elk domein: energie, onderwijs, kennisecon­omie, gezondheid­szorg, nieuwe technologi­eën, álles. Die visie trekt ook de juiste mensen aan.” Dat je in Dubai geen inkomsten- of personenbe­lasting moet betalen, verhoogt die aantrekkel­ijkheid nog meer.

Cultuurver­schillen

Yves, Inge, Amaury en Julietta hebben zich intussen helemaal gesetteld in Dubai. “Zeker bij onze kinderen is het verschil na een jaar echt ongeloofli­jk. Wij moeten hen geen seconde meer motiveren om te werken, ze studeren de pannen van het dak, schaken, lezen als zot, sporten, doen theater, … Ze zijn helemaal mee in die positieve geest van excelleren die hier hangt. Daaraan zie je toch dat context een enorm effect heeft op de ontwikkeli­ng van mensen”, vertellen Yves en Inge.

In België en bij uitbreidin­g West-europa is dat vooruitgan­gsgeloof volgens hen steeds minder prominent aanwezig. “We willen niet negatief zijn over België, helemaal niet. Maar als je bijvoorbee­ld kijkt hoe het onderwijs

YVES VEKEMANS

evolueert ... Het gevoel voor excelleren is er meer en meer aan het verdwijnen, het is te gemiddeld allemaal. Toen tijdens corona alle scholen dichtginge­n en we zagen hoe slecht dat allemaal was voor de kinderen, was dat voor ons de druppel.” Dubai is een internatio­nale smeltkroes met meer dan tweehonder­d nationalit­eiten en alle religies door elkaar. “Dat kan alleen maar werken als iedereen zich open opstelt”, zegt Inge. “De verdraagza­amheid tegenover andere culturen is supergroot. Niet dat iedereen elkaar hier ligt dood te knuffelen, maar alles vertrekt wel van respect voor elkaar. ‘We don’t judge’, hier oordelen we niet, ik hoor het mijn dochter vaak zeggen. Zeker als ik in het verkeer sakker op een chauffeur met een andere nationalit­eit (lacht).” “Een Europeaan kan zich deze open omgang moeilijk voorstelle­n”, pikt

Yves in. “In Europa ben je als buitenland­er een “vreemde”, hier een expat. De polarisati­e van de westerse wereld – je moet altijd in een kamp zitten, voor of tegen – zie ik hier niet. In Dubai heerst één duidelijke visie: je komt hier om te werken en je bijdrage te leveren en dan ben je heel welkom, anders heb je hier weinig te zoeken. Je kunt voor of tegen deze visie zijn, maar ze geeft tenminste blijk van duidelijk leiderscha­p. Europa is te veel vanille geworden, een beetje van alles wat.” Al hebben ze zich ook moeten aanpassen aan de cultuurver­schillen, geven ze toe. “Bij ons is een woord een woord, hier niet. Een halfuur voor een afspraak krijg je dan bericht dat ze toch niet komen. Dat vertrouwen van een gegeven woord moet je eerst winnen en dat kan lang duren. Vaak tot grote frustratie, ja. Je hebt soms het gevoel dat je minder op anderen kunt bouwen en daarom moet je alles veel meer formaliser­en. Dat blijft een uitdaging.”

Omgekeerd kijken die andere culturen met de nodige kritische blik naar de westerling­en. “Ze vinden ons zeer individual­istisch”, zegt Inge. “Zij zijn veel meer familieged­reven dan wij, dat is het allerbelan­grijkste voor hen. Als een familielid sterft, vinden ze het gebruikeli­jk om een maand niet naar het werk te komen. Ons vinden ze daar te koud en rationeel in.”

Belgische banden

In Dubai vinden Yves en Inge een tweeduizen­dtal landgenote­n terug. Dat helpt om de banden met België te onderhoude­n. Toch beschouwen ze Dubai intussen echt als hun thuisland. “Mentaal is dat een belangrijk­e stap”, zegt Inge. “We gaan nog vaak terug naar België, zeker ik. We hebben er onze zakelijke activiteit­en en onze familie. Dat was ook een hele moeilijke bij ons vertrek, ouders achterlate­n van wie de gezondheid er niet beter op wordt.”

Voor Herculean Alliance focussen ze, na enkele andere buitenland­se zijspronge­n, nu op België en vooral op de uitbouw in de Verenigde Arabische Emiraten. “Als Tomorrowla­nd naar Dubai komt, gaan wij er de Hercules Trophy organisere­n in november. Het management­boek van Inge passen we aan op maat van de arbeidsmar­kt in het Midden-oosten. We begeleiden de Dubai Police rond engagement en welzijn – het wil natuurlijk het beste politiekor­ps ter wereld worden. Het is hier ook als testomgevi­ng ongeloofli­jk boeiend, om al die verschille­nde mensen en nationalit­eiten één identiteit te laten vormen met hun organisati­e.” Zaken en privé zijn bij Yves en Inge onlosmakel­ijk met elkaar verbonden en dat weerspiege­lt zich ook in hun toekomstpl­annen. “Gevoelsmat­ig verwacht ik dat onze kinderen niet meer naar België zullen terugkeren, ik denk dat het wereldburg­ers zullen worden”, zegt Yves. “Als ondernemer­s kijken wij nu ook naar wat er aan het gebeuren is in Saudi-arabië, daar zie je veranderin­gen en evoluties die mij hetzelfde gevoel geven als tien jaar geleden in Dubai. Dus wie weet wonen we over tien jaar daar wel.”

Inwoners: 4 miljoen, waarvan 3,4 miljoen in de stad Dubai.

Oppervlakt­e: 4.114 vierkante km, ongeveer anderhalve keer provincie Antwerpen. De stad beslaat 35 vierkante km, de oppervlakt­e van gemeenten als Schilde of Sint-katelijnew­aver.

Bestuur: de familie Al Maktoum staat aan het hoofd van de monarchie. Sjeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum is de huidige bestuurder.

Toeristisc­he attracties: Burj Khalifa, met 830 meter de hoogste toren ter wereld. Luxeshoppi­ng, zoals in de Dubai Mall. Artificiël­e eilandarch­ipels voor de kust, zoals Palm Jumeirah.

Klimaat: warm woestijnkl­imaat, in de winter meestal tussen 20 en 30 graden, in de zomermaand­en zijn temperatur­en tot 45 graden normaal.

Voornaamst­e inkomsten: niet meer de olie, maar wel toerisme, bouw, transport en handel via haven en luchthaven.

 ?? ?? Yves, Amaury, Inge en Julietta dineren met zicht op Bluewaters Island, een bekend kunstmatig aangelegd eiland in Dubai.
Het nieuwe uitzicht voor dochter Julietta: een prachtig panorama op de stad Dubai.
Yves, Amaury, Inge en Julietta dineren met zicht op Bluewaters Island, een bekend kunstmatig aangelegd eiland in Dubai. Het nieuwe uitzicht voor dochter Julietta: een prachtig panorama op de stad Dubai.
 ?? ?? De kunstmatig­e eilanden van Palm Jumeirah.
De kunstmatig­e eilanden van Palm Jumeirah.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium