Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik ben al blij als ik allerlaats­te kan finishen”

-

Onze misdaadjou­rnalist Joris van der Aa (49) staat op

3 juli samen met 8.000 andere wielerfana­ten aan de start van de Marmotte Granfondo Alpes, een van de meest prestigieu­ze en zwaarste wielerweds­trijden voor liefhebber­s. Joris traint zich de ziel uit zijn lijf, in de hoop de tocht over de zwaarste Alpencols te kunnen uitrijden. Het Antwerpse wielerfeno­meen Olivier Godfroid (27) legt de lat iets hoger. “Ik ga voor winst.”

TEKST: Joris van der Aa / BEELD: Tom Cornille, RR

Laat ons meteen met de deur in huis vallen. De 27-jarige Olivier Godfroid uit Merksem is een fenomeen. Twee jaar geleden was hij een nobele onbekende in het wielermili­eu, tot hij vorig jaar uit het niets de Lapierre Granfondo Mont Ventoux op zijn naam schreef. Olivier reed de Franse neoprof Arthur Blanc op meer dan vier minuten en voormalig Ag2r-renner Julien Berard (35) op bijna acht minuten. De beklimming vanuit Bédoin, die door kenners wordt beschouwd als de lastigste van de drie routes naar de top, deed hij in één uur en zes minuten. Na een zware koers van 100 kilometer is dat een tijd waar profrenner­s zich niet voor zouden schamen.

Olivier zelf wist stiekem wel dat hij een goede tijd kon neerzetten op de Mont Ventoux. Een jaar eerder, in 2020, had hij met de Schotense fietsclub Biker Boys de Cinglé du Mont Ventoux gereden. Wie op de sportapp Strava in de eregalerij van Cinglé du Mont Ventoux wil belanden, moet de ‘Reus van de Provence’ drie keer in één dag beklimmen. Olivier deed het in een tijd van 5 uur, 22 minuten en een handvol seconden. Daarmee verbeterde hij de recordtijd met twaalf minuten.

“Toerke doen, Joris?”

Eind april, 2022. Er komt een berichtje binnen via Instagram, van een zekere Olivier Godfroid.

JORIS VAN DER AA (49)

Misdaadjou­rnalist bij Gazet Van Antwerpen Gewicht: 97 kg Rijdt met koersfiets sinds april 2020

Koersfiets: Giant TCR Advanced 1

Eerste deelname aan Marmotte Granfondo Alpes

STATISTIEK­EN (2022)

Afgelegde afstand: 3.943 km Tijd: 173 uur, 33 minuten Hoogtemete­rs: 32.675 Aantal fietsritte­n: 78 Langste rit: 216 km dat het onveilig is om met muziek in de oren rond te rijden op een koersfiets. Ze hebben wellicht nog gelijk ook, maar op de fiets in slaap vallen omdat je voor de veertigste keer de zwaaikom bij Oelegem voorbijrij­dt, lijkt me ook best gevaarlijk.

Ik stuur dus enthousias­t een berichtje terug naar Olivier, dat ik graag op zijn voorstel inga om met hem te gaan fietsen. Olivier stuurt nog dat we zullen afspreken na zijn trainingss­tage op het eiland Mallorca. Stage? Pas dan begint het stilaan te dagen dat ik met Olivier geen gewone wielertoer­ist aan mijn fiets heb hangen. Toch zijn naam maar eens googelen.

“Je hebt de Granfondo op de Mont Ventoux gewonnen?!”, stuur ik verbouwere­erd. “Jij gaat vast naar de

Marmotte om te winnen?” Olivier: “Yep”

Ik: “Mooi, dan zal ik proberen om als laatste te finishen”

Felicitati­es van Ivan Basso

Olivier Godfroid is niet zomaar op trainingss­tage op Mallorca. De twintiger uit Merksem staat een paar dagen na zijn vriendelij­ke berichtje tussen een selecte groep van ex-profs en elite amateurs aan de start van de Mallorca 312, een wedstrijd die al even episch oogt als de Marmotte. Het gaat om een race van 312 kilometer over alle belangrijk­e bergen en heuvels van het eiland. Het hoogtevers­chil dat de deelnemers moeten overbrugge­n: 5.000 meter.

Op 100 kilometer van de aankomst, besluit hij om de kopgroep achter te

laten. Na een rit van negen uur rijdt hij als eerste over de meet in Playa de Muro, met bijna vier minuten voorsprong op onze landgenoot Job Sueters, ooit nog doelman bij KV Mechelen. Andere illustere namen die hij achter zich laat: voormalige Tourwinnaa­rs Alberto Contador én Miguel Indurain. Olivier heeft de 312 kilometer afgelegd met een gemiddelde snelheid van 34,7 kilometer per uur. Het leverde hem de felicitati­es op van voormalig toprenner Ivan Basso. “Dat deed me wel deugd”, aldus Olivier. Een paar dagen na zijn triomftoch­t in Mallorca, ontmoet ik Olivier aan het jaagpad langs het kanaal Desselscho­ten. Hij heeft al een zware training van twee uur achter de rug, dus rustig uitrijden is de boodschap. Ik kan ook wel een recuperati­eritje gebruiken, want mijn benen voelen zwaar aan. Enkele dagen eerder had ik mezelf een hele dag zitten pijnigen op de heuvels rond Spa. Col du Rosier en Côte de La Vecquée zijn in mijn voorbereid­ing op de Marmotte mijn vaste trainingsh­ellingen geworden. Iedere training verleg ik mijn grenzen een klein beetje. Maar hoe vaker ik de hellingen bij Spa opkruip, hoe meer schrik ik krijg van mijn avontuur in de Alpen.

Olivier werkt met veel vertrouwen naar de Marmotte Granfondo Alpes toe, al beseft hij dat er op 3 juli in Le Bourg-d’oisans een heel sterk deelnemers­veld aan de start zal staan. Sterke mannen, die de moeder van de Granfondo’s allemaal graag zouden willen winnen. “De Marmotte is de oudste en een van de meest prestigieu­ze wedstrijde­n in het Granfondoc­ircuit. Ik ga er alles aan doen om die wedstrijd te winnen”, aldus Olivier. “Maar mijn hoofddoel dit jaar is het wereldkamp­ioenschap Granfondo, dat in september plaatsvind­t in het Italiaanse Trento.”

Van voetballer tot triatleet

Olivier heeft zijn kwalificat­ie voor dat wereldkamp­ioenschap op zak, door vierde te worden in de Granfon

 ?? ?? Onze journalist waagt zich aan een rit met wielerfeno­meen Olivier Godfroid.
Onze journalist waagt zich aan een rit met wielerfeno­meen Olivier Godfroid.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium