Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De resultaten gaan stilaan de goede richting uit”

“Duurtraini­ng in functie van het crossseizo­en”

- MARCEL BERNAERTS

Xander Geysels begint stilaan op het niveau te komen van voor enkele jaren. Een veelwinnaa­r is de nu 21-jarige laatstejaa­rsbelofte van Steeds Vooraan Kontich nooit geweest, maar hij pakte bij de juniores en nieuweling­en zowel op de weg als in het veld regelmatig zijn overwinnin­g mee.

Xander Geysels, die zijn carrière startte als veldrijder, maar al snel die winterse activiteit­en ging combineren met het wegwielren­nen, was meer dan een meeloper in de jeugd. “De cross komt bij mij nog altijd op de eerste plaats, al kon ik zeker bij de nieuweling­en en juniores zowel op de weg als in het veld mijn mannetje ook staan en won ik in beide discipline­s wel wat wedstrijde­n.” Ondertusse­n dateert zijn laatste overwinnin­g al van eind juni 2018 toen Geysels op de weg bij de juniores in Bollebeek-asse het overwinnin­gsgebaar mocht maken. Die droogte zorgt bij de Kontichena­ar toch voor enige frustratie. “Het was de voorbije vier jaar altijd wel iets. Ik kende de nodige pech, had meerdere blessures, was ook een paar keer ziek. Ik kon amper een volledig seizoen doortraine­n. Er waren momenten dat ik noodgedwon­gen de fiets aan de kant moest zetten. Ook de combinatie met mijn studies maakte dat ik niet altijd voluit kon gaan. Maar ik heb nu het gevoel dat het stilaan de goede kant uitgaat. Ik kende een vrij goede winter, heb kunnen trainen zoals ik wilde en voorzien had. Ook wat mijn resultaten betreft, loopt het beter dan verwacht.”

Winnen zat er voor de Kontichena­ar nog niet in. “Maar met een vierde, vijfde en zesde plek verbaas ik mezelf. En als ik iets handiger op bepaalde situaties had ingespeeld, had er mogelijk iets meer ingezeten. Maar ik ben al heel tevreden dat ik opnieuw mee kan strijden voor de zege. Mentaal was dat wel nodig na de voorbije moeilijke seizoenen.”

Ondanks die goede resultaten rekent Geysels zich niet meteen tot de kanshebber­s zondag in het naburige Aartselaar waar hij voor het eerst aan de start verschijnt. “Ik zit volop in de examenperi­ode en ik krijg er een omloop voor de voeten die me niet echt ligt. Maar het is dicht bij huis, ik verspil niet veel tijd en voor de supporters is het altijd leuk zo een wedstrijd dicht bij huis. “

De wedstrijd zondag in Aarstelaar voor U23 en Elite 2 over 118 km, start om 14.30u.

iLoes Sels is volop in voorbereid­ing op het komende crossseizo­en. De 36-jarige Zoerselse hoopt na twee mindere seizoenen opnieuw beter voor de dag te komen. Ze start zondag in Nijlen om de eigen conditie op te krikken en ook om teamgenote Susanne Meistrok in goede positie af te zetten bij een eventuele massaspurt.

“Aan persoonlij­k succes denk ik zondag helemaal niet”, is Loes Sels nuchter. “Natuurlijk wil ik deze wedstrijd uitrijden om beter te worden en mijn basis voor het komende crossseizo­en aan te scherpen. In die optiek reed ik het voorbije weekend ook de wedstrijde­n in Boezinge en Borsbeek. Voor mij zijn dit de ideale duurtraini­ngen. In dit soort wedstrijde­n haal ik wattages en een hartslag die ik op training nooit kan nabootsen. Boezinge was best pittig met de vele hellingen wat mooi meegenomen was om de intensitei­t van een cross na te bootsen, in Nijlen op het vlakke en snelle parcours wordt het kwestie om de snelheid aan te scherpen. “Toch wil Sels zich zondag in Nijlen niet enkel beperken tot het uitrijden van de wedstrijd en kilometers maken. “We hebben met Susanne Meistrok een renster die het in een sprint kan afmaken. Het zal dus ook werken worden om haar zo goed mogelijk bij te staan en in een ideale positie aan de eindspurt te laten beginnen”, vervolgt Sels, die de komende weken met onder anderen het BK en de Baloise Belgium Tour nog de nodige pittige wedstrijde­n voor de boeg heeft.

De tweede manche van de SKM Ladies Cyling Cup start zondag om 14.00u in Nijlen en is 136,6 km (11 x 12,4 km) lang.

i

breghts druk in de weer. De Boelaer Zomerbar moet klaar zijn voor het begin van de zomer. Huybreghts wordt al eens de burgemeest­er van de Te Boelaarbuu­rt genoemd. Ook omdat hij één van de sterkhoude­rs is van De Theatergar­age. Kortom, hij kan zeker uitleggen waarom dit stadsdeel zo enorm is veranderd.

Jaren 40 en 50

“Hier is de voorbije jaren een generatiew­issel gebeurd. Onze buurt is gebouwd in de jaren 40 en 50. De eerste bewoners waren welstellen­d, in en rond het park zochten ze naar rust. Wie hier later kwam wonen, kon nog goedkoop een huis kopen. De prijzen zijn nu echt aan het ontploffen. Want de oudere generatie begint meer en meer weg te vallen. Jonge gezinnen hebben de buurt ontdekt. Maar de vraag naar woningen is veel groter dan het aanbod. En waarom komen ze graag naar hier? School De Vlinderboo­m heeft middenin het park bijvoorbee­ld een ideale ligging. Die jonge ouders hebben dan nood aan een tof café of een wat hippe winkel, zaken die er sinds een paar jaar ook zijn gekomen. Ik vind eigenlijk dat die veranderin­g nog lang heeft geduurd. Negen jaar geleden openden we de Zomerbar. Dat was een succes. Pas een paar jaar later zijn Bar Brul en Café Josee er bijgekomen.”

Ook voor een concert of een voorstelli­ng moeten de buurtbewon­ers niet meer de Ring over, speelt De Theatergar­age mee in dat effect? “Ik denk het wel. Bij een huis dat te koop stond, las ik onlangs de melding: ‘in de buurt van een cultureel centrum’ (lacht). Blijkbaar is het toch een surplus. Vijf jaar geleden zijn we als coöperatie voor de nodige centen rondgegaan. Na twee weken zaten we al aan een onverhoopt bedrag, het draagvlak bleek enorm. De impact blijft, de aanvragen voor een voorstelli­ng blijven toestromen.”

Hoe ziet Koen Huybreghts de toekomst van de Boelaarbuu­rt? Wordt het hier straks misschien

 ?? FOTO GEERT TRESIGNIE ?? Xander Geysels (hier in in de wedstrijd Moerbeke-geraardsbe­rgen) komt na vier moeilijke jaren weer boven water. “Wat mijn resultaten betreft, loopt het beter dan verwacht”, aldus Geysels.
FOTO GEERT TRESIGNIE Xander Geysels (hier in in de wedstrijd Moerbeke-geraardsbe­rgen) komt na vier moeilijke jaren weer boven water. “Wat mijn resultaten betreft, loopt het beter dan verwacht”, aldus Geysels.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium