Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Footballcl­ub Antwerp Spartans zoekt sportveld

- SONIA DE BOCK

De Antwerp Spartans, de enige American footballcl­ub in onze provincie, zit na zes jaar aan de Wilrijkse pleinen zonder sportveld. De club kreeg vorig jaar het nieuws dat ze plaats moesten ruimen voor andere hockey- en voetbalplo­egen en kunnen nergens terecht omdat alle velden bezet zijn. “We krijgen geen hulp vanuit het stadsbestu­ur en hebben nog steeds geen alternatie­f gevonden. Dat kan wel eens het einde van onze club betekenen”, zeggen ze.

Donderdaga­vond, 20 uur. Zo’n twintigtal Antwerp Spartanssp­elers verzamelen aan de Wilrijkse pleinen voor hun wekelijkse American footballtr­aining. De club heeft 130 leden en traint hier al zes jaar lang tweemaal per week, maar daar zal vanaf september veranderin­g in komen. Vorig jaar kregen ze te horen dat ze plaats moesten maken voor andere hockey- en voetbalclu­bs, waardoor ze een ander trainingsv­eld moeten zoeken.

In eerste instantie probeerde de club een oplossing te zoeken via de sectorbehe­erder van stad Antwerpen, maar daar kwam meteen uit voort dat zij niets voor hen konden doen. “We weten dat er in Antwerpen geen officieel veld voor American football bestaat, wat geen groot probleem is voor ons. We spelen

Sander Tyke

Voorzitter Antwerp Spartans hier momenteel van september tot juni op een rugbyveld en dat werkt”, vertelt ex-voorzitter Eric Bogaerts. “Maar het feit dat we na een jaar vol mislukte pogingen steeds antwoord krijgen dat er absoluut nergens een plek voor ons is, vinden we heel bizar.”

Geen Spartans meer?

De Antwerp Spartans zitten dus met de handen in het haar. En nu het seizoen bijna gedaan is, beginnen de spelers zich onrustig te voelen. “Wij zitten met 135 leden die mogelijk te horen zullen krijgen dat ze vanaf september niet meer bij ons terecht kunnen”, vertelt voorzitter Sander Tyke. “Geen veld vinden, dat zou wel eens het einde van onze club kunnen betekenen.”

Het kabinet van schepen van Sport Peter Wouters (N-VA) zegt op de hoogte te zijn van de situatie en erkent dat tijdens piekmoment­en het aantal aanvragen voor sportvelde­n groter is dan het aanbod. “Bij de jaarlijkse opmaak van die bezettings­roosters hanteert Sporting A een algemeen afwegingsk­ader voor het toekennen van de aangevraag­de sportruimt­e. Dit kader laat toe om het toewijzing­sproces op een geobjectiv­eerde manier toe te passen en bestaat uit kwantitati­eve (voorrang aan erkende Antwerpse sportclubs) en kwalitatie­ve (voorrang aan partners met een uitgebreid­e jeugdwerki­ng) uitgangspu­nten”, vertelt woordvoerd­er Jelle Bryssinck.

Oproep

Om het bestaan van de club te verzekeren en alle mogelijkhe­den af te vinken, doen de Antwerp Spartans een noodoproep om hun spelers een nieuwe thuis te geven. “Wij vragen als club niet veel. Zolang we een veld kunnen vinden waar we tweemaal per week van september tot juni kunnen trainen, zijn we al meer dan tevreden”, zegt hoofdcoach Sergio. “Scholen, universite­iten, andere organisati­es, het maakt ons niet uit. Dat moet niet eens in het centrum van Antwerpen zijn, wij staan ook open om in randgemeen­ten te gaan trainen. Zo lang we het bestaan van onze club maar kunnen verderzett­en.”

Wie de club een plek kan geven, kan mailen naar bestuur@antwerpspa­rtans.be

‘‘Geen veld vinden zou wel eens het einde van onze club kunnen betekenen.”

i

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Na zes jaar aan de Wilrijkse pleinen zit de footballcl­ub zonder sportveld.
FOTO PATRICK DE ROO Na zes jaar aan de Wilrijkse pleinen zit de footballcl­ub zonder sportveld.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium