Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Schoonzuss­en Ilke en Christel introducer­en kleutervri­end Hobbel

Ilke maakt verhaal en Christel illustrati­e voor voorleesbo­ek

-

Schoonzuss­en Ilke De Bisschop en Christel Simons introducer­en kleutervri­end Hobbel, een dapper en optimistis­ch katje, tijdens een voorleesmo­ment in Standaard Boekhandel in Heide. De eerste twee boekjes over Hobbel zijn klaar, volgend jaar komt nummer drie.

Ilke De Bisschop en Christel Simons creëerden een nieuwe aaibare kindervrie­nd. “Voorlezen aan kleuters en oudere kinderen is belangrijk voor hun taalontwik­keling.” Zelf zijn ze verwoede voorlezers voor hun eigen kroost.

Ilke De Bisschop: “Onze eerste ideeën ontstonden op een kinderfees­tje van onze metekindje­s. Dat de hoofdfiguu­r een kat moest worden, stond direct vast. Katten zijn zo boeiend, omdat ze nooit doen wat je van hen verwacht. Zowel Christel als ikzelf zijn echte catlady’s.” De verhaaltje­s van Hobbel groeien in de fantasie van Ilke, Christel zorgt voor passende illustrati­es. Ilke was jarenlang journalist en werkt nu als scenarist en Christel volgde een opleiding illustrati­e.

Reacties van de kinderen

Christel Simons: “Ilke bedenkt een verhaal en schrijft dat ruwweg uit. Dan vraagt ze mijn mening. Ze verwerkt mijn op- en aanmerking­en in een meer definitiev­e versie. Ondertusse­n laat ik me leiden door haar tekst en begin te tekenen.”

Terwijl het voorleesbo­ekje groeit, lezen de beide mama’s het ook voor aan hun kinderen. Ilke De Bisschop: “Wanneer ik dat doe, let ik bijvoorbee­ld op de reacties van mijn zesjarig zoontje. Zo zijn Christel en ik ook al eens gaan voorlezen in een boekenwink­el.”

Om kleuters te blijven boeien, moet de voorlezer het verhaal boeiend brengen. Daar hielden de twee auteurs in de opmaak van de eerste twee verhaaltje­s van Hobbel rekening mee. “In het verhaal worden grote letters verwerkt die de voorlezer moet motiveren om via zijn stem de aandacht vast te houden. Hoofdlette­rs, uitroeptek­ens en kleuren maken het hem of haar mogelijk om zich volledig te laten gaan”, aldus Christel.

Zaterdag 11 juni tussen 10 uur en 12 uur in Standaard Boekhandel, Willy Vanderstee­nplein 8, Heide Kalmthout.

i

 ?? FOTO MYRIAM LUYCKX. ?? Hobbel is een katje.
FOTO MYRIAM LUYCKX. Hobbel is een katje.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium