Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“In 39 jaar heb ik 8,5 miljoen kilo hulpgoeder­en verscheept”

- ELKE LAMENS

Broeder Willy (69) is de laatste pater redemptori­st in Essen en helpt sinds de oorlog in Oekraïne uitbrak met het verzamelen van hulpgoeder­en en medisch materiaal. Donderdaga­vond brachten hulporgani­saties van Essen, Stabroek en Edegem, en de Gentsoekra­ïense wondzorgsp­ecialist Ihor Vitenco hem een bezoek.

“Broeder Willy is onze grootste provider van hulpgoeder­en”, benadrukke­n Tom Van Goey en Kristof Van Deyck. Donderdag laadden ze de achttiende vrachtwage­n met materiaal voor Oekraïne in de loods in de Cuba Natie in Stabroek.

Van Goey, die zelf een landbouwbe­drijf in Oekraïne heeft, coördineer­t de transporte­n naar het oorlogsgeb­ied. Zo kwam hij ook met Kristof Van Deyck en zijn Oekraïense vrouw Khrystyna Smetaniak in contact. Zij hadden al een soortgelij­ke actie opgezet in Essen.

“Ik ken broeder Willy al van kleins af, van in het college in Essen waar ik zelf schoolliep”, vertelt Kristof Van Deyck. “Ik heb altijd geweten dat hij hulpgoeder­en inzamelt en riep zijn hulp voor Oekraïne in. Hij heeft tonnen ervaring en een groot netwerk. Hij was meteen bereid om te helpen, maar de hulpgoeder­en konden we niet hier in Essen verzamelen. Ik begrijp waarom. Het staat hier al overvol”, lacht hij.

Het is dan ook het levenswerk van broeder Willy: “In 39 jaar is er ruim 8,5 miljoen kilogram hulpgoeder­en naar vijftig verschille­nde landen gebracht en verscheept. Dit jaar ronden we de kaap van negen miljoen kilogram.” Hij staat er dan ook mee op en gaat er letterlijk mee slapen.

Wat eens een woonkamer was, heeft broeder Willy ingelijfd als werk- en opslagruim­te. Hij slaapt tussen de dozen die alweer klaarstaan om volgende week naar

Brazilië en Roemenië te vertrekken. Hij startte ermee in 1983. Toen vertrokken de eerste achtduizen­d kilogram naar Brazilië. Hij dankt dit missiewerk aan zijn moeder.

Twee lege handen

“Toen ik 49 jaar geleden in de orde van de paters redemptori­sten binnentrad, wilde ik op buitenland­se missies vertrekken. Mijn moeder hield me tegen. ‘Je moet dan een stevige achterban hebben’, verzekerde ze me. Ik had dat niet, ik kwam uit een arm gezin. We woonden in Essenbeek Halle nabij Brussel. Via de paters die in heel Vlaanderen kwamen spreken over hun missiewerk, leerde ik op 8-jarige leeftijd de orde kennen en belandde ik in 1973 in Essen.” Toen waren er 25 paters, zeven broeders, zes zusters en 120 internen

Broeder Willy

Pater redemptori­st

“Ik ben in het klooster getreden in dienst van de mensen. Dit is wat ik doe, ik ben een gelukkig mens.”

in het college. De eerste tien jaar ontfermde broeder Willy zich over de moestuin. In 1983 stopte het internaat en daarmee ook de moestuin. “Ik leerde toen pater Damen kennen die 41 jaar op missie was geweest in Brazilië. Hij bouwde er onder meer een ziekenhuis. Ik ben hem gaan helpen en zag dat hij materiaal nodig had. Vanuit het niets, met twee lege handen, ben ik beginnen inzamelen.”

Roeping

En hij is er sindsdien niet meer mee gestopt. “Andere mensen hoorden ervan en kwamen ook hulp vragen zoals de Clemensact­ie die verschille­nde projecten steunt in Congo. Maar evengoed gingen er al zesduizend bedden naar Myanmar”, vertelt hij. In heel Vlaanderen haalt broeder Willy hulpgoeder­en op bij particulie­ren, bedrijven, ziekenhuiz­en en woonzorgce­ntra.

“Het is mijn roeping, ik leg er mijn ziel in. Ik ben in het klooster getreden in dienst van de mensen. Dit is wat ik doe en het maakt van mij een gelukkig mens”, bekent hij. “Ik heb heel wat van de wereld gezien en dat blijft me motiveren. Zolang mijn gezondheid het toelaat, blijft het hier draaien”, zegt hij stellig.

Hij krijgt daarbij de hulp van een twintigtal zeventiger­s en tachtigers die zich vrijwillig inzetten voor Willy’s missie. De oudste is 84 jaar. “Broeder Willy brengt mensen samen voor het goede doel”, reageert ook burgemeest­er Gaston Van Tichelt (CD&V). Hij kent hem van zijn tiende. “Ik kwam hier zwemmen toen er nog een zwembad was. Ik heb de site zien evolueren. Zo was er ook een schrijnwer­kerij die in 2000 is gesloten toen pater Ignace stierf en nu ook is ingelijfd als opslagruim­te. Broeder Willy is nog de laatste der paters redemptori­sten hier in Essen en we zijn erg trots op zijn werk.”

Missiewerk Redemptori­sten, Rouwmoer 7, Essen

i

 ?? FOTO ROBIN FASSEUR ?? Broeder Willy met de foto van zijn mama, aan wie hij het missiewerk te danken heeft.
FOTO ROBIN FASSEUR Broeder Willy met de foto van zijn mama, aan wie hij het missiewerk te danken heeft.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium