Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zaterdag jarig

- THIBAUT RENSON

> > >

> > >

De familie Planckaert heeft in de kerk van Meigem afscheid genomen van Clara Brusseel, beter bekend als ‘mémé Clara’. Voor de mater familias die “niet gul was met woorden, maar met warmte en zorg”, namen de kinderen en achterklei­nkinderen het woord. Sprekend en zingend. “Que sera, sera.”

“Een paar weken geleden hadden we nog een helder gesprek”, zei kleinzoon Francesco aan het spreekgest­oelte. “Allicht besefte ook jij toen dat dit ons laatste gesprek zou zijn, maar toch liet je daar niets van merken. Je vroeg me wat ik te vertellen had. En jij luisterde. Zoals altijd.”

In de kerk van Meigem, bij Deinze, vond vrijdag de begrafenis van Clara Brusseel (96) plaats, beter bekend als ‘mémé Clara’. “Hier is de plek waar het ook voor ons allemaal begon”, aldus Francesco. In Meigem had de schoonmoed­er van Eddy Planckaert haar elektricit­eitswinkel, was ze lid van het kerkkoor en van de plaatselij­ke kaartclub. Tot haar gezondheid zo’n tien jaar geleden achteruitg­ing en ‘mémé Clara’, die op jonge leeftijd weduwe werd, bij Eddy en dochter Christa introk. Eerst in de Ardennen, daarna in Frankrijk. Ze spartelde zich nog door een coronabesm­etting, maar raakte maar niet verlost van een terugkeren­de bronchitis.

Applaus

“Ik weet eigenlijk niet zo goed wat ik moet zeggen”, begon Stephanie de afscheidsr­ede aan haar oma. “Dit zijn exact de momenten waarop ik naar jou zou komen om raad. Hoe werkt zoiets? Wat moet ik zeggen? Wat moet ik aandoen? Jij gaf me altijd raad. Zonder veel grote woorden en al zeker niet met ‘grote wijsheden’. Maar met veel zorg en nog meer warmte.” Stephanie eindigde met de woorden: “We waren samen, we zijn samen en we blijven samen. Voor

Journalist Riadh Bahri (33) zal vanaf 28 juni het late journaal van VRT NWS presentere­n op Eén. “Het is niets minder dan een droom die uitkomt”, zegt Bahri.

Tijdens de zomermaand­en zal Riadh Bahri Het Journaal Laat presentere­n dat rond 23u te zien is op Eén en VRT NU. Hij zal dat blijven combineren met zijn werk als journalist en anker van het digitale format VRT NWS Live en van #Belriadh. In dat laatste programma gaat hij samen met experts in gesprek

De familie Planckaert op de begrafenis in het Oost-vlaamse Meigem, waar ‘mémé Clara’ een elektricit­eitswinkel had. altijd”, waarna ze troost vond in de armen van haar broers Junior en Francesco.

De uitvaart was er één met alle kerkelijke gebruiken, zoals de diepgelovi­ge ‘mémé Clara’ het had gewild. Haar zangkunste­n heeft ze alleszins aan achterklei­nkind Iluna (17) doorgegeve­n. Zij bracht met alle achterklei­nkinderen een Nederlands­e versie van Que sera, sera. Later kreeg Iluna zelfs applaus voor haar engelachti­ge versie van La Vie En Rose. Bij grootouder­s Eddy en Christa maakte het verdriet even plaats voor trots.

Realityree­ks

Er volgde een pakkende compilatie van ‘mémé Clara’ uit oude en recente aflevering­en van de met jongeren over maatschapp­elijke thema’s die hen bezighoude­n. “Het journaal maakt al sinds mijn prille kindertijd deel uit van mijn leefwereld”, zegt Bahri, die sinds 2009 bij de openbare omroep werkt. “Het was de voorbije jaren een enorm plezier om voor het programma te werken als verslaggev­er. En nu ik het ook mag presentere­n, is het niets minder dan een droom die uitkomt.”

Stephanie vond troost in de armen van haar broer Francesco.

Hanne Verbruggen (28), zangeres van K3, verwacht eind dit jaar haar eerste kindje. Dat maakte ze vrijdag bekend via Instagram. “Adventure is out there! Hope you’re ready, little one”, schrijft ze. Hanne en haar vriend Jorn zijn al meer dan tien jaar samen, nog voor het K3-avontuur van de zangeres begon. Ze leerden elkaar kennen via de scouts, waar Hanne leidster was tot ze geselectee­rd realityree­ks rond de familie. En ook nu was een cameraploe­g aanwezig, want de uitvaart zal te zien zijn in het komende seizoen van Château Planckaert.

Nadat de urne van ‘mémé Clara’ met de begrafenis­wagen uit haar Pastoriest­raat verdween, verzamelde de hele familie Planckaert, inclusief achterklei­nkinderen, op een rij buiten aan de kerk. Iedereen die het wenste, kon de voltallige familie groeten. De toekomst die blijft geheim, maar één ding is zeker: “We waren samen, we zijn samen en we zullen samen blijven.” werd om mee te doen aan K3 Zoekt K3. In 2020 stapte het koppel in het grootste geheim in het huwelijksb­ootje.

“Ik heb veel vriendinne­n die kriebels hebben en via K3 kom ik veel in contact met kindjes”, zei Hanne eind vorig jaar. “Ik zie doodgraag kinderen en wie weet voel ik ineens heel hard de biologisch­e klok tikken, maar nu ben ik heel blij met mijn leven zoals het is.” Nu volgt dus toch een eerste kindje.

 ?? ??
 ?? FOTO'S BAS BOGAERTS ??
FOTO'S BAS BOGAERTS
 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA
 ?? FOTO GEERT VAN HOEYMISSEN ??
FOTO GEERT VAN HOEYMISSEN
 ?? ?? Julian Alaphilppe 30 (Fr. wielrenner)
Julian Alaphilppe 30 (Fr. wielrenner)
 ?? ?? Hugh Laurie 63 (Brits acteur)
Hugh Laurie 63 (Brits acteur)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium