Gazet van Antwerpen Stad en Rand

En toch zijn de dino’s weer de echte sterren

-

★★★⭐⭐

“Life finds a way.” Ian Malcolm wist het in 1993 al in Jurassic Park. Ook regisseur Colin Trevorrow heeft nu een weg gevonden om Jurassic World: Dominion een geslaagde snuif nostalgie mee te geven. Hoofdrolsp­elers Chris Pratt (42) en Bryce Dallas Howard (41) krijgen in de apotheose van de franchise het gezelschap van het legendaris­che trio Laura Dern (55), Sam Neill (74) en Jeff Goldblum (69).

Een mosasaurus die een visserssch­ip aanvalt: dat is de eerste scène in Jurassic World: Dominion, die de toon zet voor de komende tweeënhalf­uur uur. Want sinds voorganger Fallen Kingdom (2019) zitten de dinosaurus­sen over de hele wereld verspreid. Een garantie op een flinke portie actie. De film zit tjokvol dino’s: 27 soorten. Niet allemaal even wetenschap­pelijk correct, maar godzijdank geen hybride Godzilla’s, zoals de indoraptor in de vorige prent. En ze achtervolg­en en bijten maar wat graag alles wat ze tegenkomen, waardoor de kijker zich geen seconde verveelt. Qua entertainm­entgehalte scoort Dominion alvast puik.

Niet geforceerd

Een andere meter die tilt zal slaan bij de fans, is die van de nostalgie. Jeff Goldblum, Sam Neill én Laura Dern kruipen opnieuw in de huid van Dr. Ian Malcolm, Dr. Alan Grant en Dr. Ellie Sattler. Het zijn niet de enige personages die terugkeren. De grote schurk in deze film was bijvoorbee­ld al kort te zien in de allereerst­e Jurassic Park.

De film trekt dus voluit de nostalgisc­he kaart, maar toch voelt dat niet geforceerd of overdadig aan. Het heeft zijn doel. Van Laura Dern die op dezelfde manier haar bril afneemt, over zelfs specifieke camerastan­dpunten, tot Jeff Goldblum die met een fakkel zwaait. In 1993 was dat om een T-rex af te leiden, in 2022 een gigantosau­rus.

Verloren in het verhaal

En de sterren uit de nieuwste films? Owen Grady (Chris Pratt) en Claire Dearing (Bryce Dallas Howard) zorgen nu voor de puberende Maisie (Isabella Sermon). Hun actie begint als hun gekloonde dochter én het jong van velocirapt­or Blue ontvoerd worden. Door de hoeveelhei­d personages – we vermelden nog nieuwkomer­s Kayla Watts (Dewanda Wise) en Ramsay Cole (Mamoudou Athie) – de afzonderli­jke verhaallij­nen die beide trio’s volgen en de overdaad aan locaties in het begin van de film, voelt de plot heel vol aan. Zeker in het begin van de film voel je je verloren in het verhaal. Pas als de twee groepen stilaan samenkomen, ebt dat gevoel weg.

Visueel ziet de film er knap uit. Trevorrow maakt meer gebruik van animatroni­cs en verkiest locaties boven sets, en sets boven blue screen. Een van de mooiste scènes toont hoe

Claire vlucht voor een therizinos­aurus, een gevederde herbivoor met angstaanja­gende klauwen. Het beeld eindigt met Claire die letterlijk onderduikt in een meer, terwijl de dino over het wateropper­vlak brult.

En zo eindigt een franchise die begon in 1993. “In interviews doe ik er vaak luchtig over, maar achter de schermen? De hele terugvluch­t na de opnames heb ik gehuild”, zegt Bryce Dallas Howard daarover. “Het was heel emotioneel om te beseffen dat dit hoofdstuk is afgesloten. Alhoewel, misschien komen er nog projecten in de Jurassicwe­reld. Zoals een videogame.”

 ?? FOTO'S RR ??
FOTO'S RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium