Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vlaams Belang zoekt nieuwe broeders

- Dirk Hendrikx Journalist brieven@gva.be

Vlaams Belangvoor­zitter Tom Van Grieken timmert dag na dag aan de weg naar machtsdeel­name, voor en achter de schermen. Tegelijk blijft iemand als Filip Dewinter dag na dag zijn onverzoenl­ijke oorlog voeren tegen migratie en islam. Zo gaat het Vlaams Belang over twee sporen naar 2024 toe.

In dat jaar zou het moeten kantelen voor de partij, maar de vraag is in hoeverre de ene stroming binnen de partij de andere in de weg gaat zitten. In een interessan­te analyse die je in jouw krant kunt lezen (zie Dna-bijlage), analyseert collega Pieter Lesaffer hoe Tom Van Grieken de partijwerk­ing vernieuwt met één doel: om in 2024 aan de onderhande­lingstafel ook over andere thema’s dan migratie geloofwaar­dig te kunnen meepraten. Blijkbaar is dat bij vorige gelegenhed­en wat tegengeval­len en had het Vlaams Belang te weinig weerwerk tegen de door studiedien­sten en experts geschraagd­e betogen van de anderen.

Van Grieken zelf beaamde dat deze week in iets subtielere termen in een toespraak voor Doorbraak: “We nemen nieuw politiek personeel aan. We praten met politieke adviseurs in binnen- en buitenland. Leggen contacten.” Dat de vos wel zijn haren verliest, maar niet zijn streken, blijkt uit het vervolg van zijn speech: “In die zin was mijn recente gesprek met de Hongaarse president Viktor Orban verheldere­nd. Een land kan soeverein zijn als het dat wil en politiek afdwingen door assertief te zijn.” Alleen het Vlaams Belang ziet iemand als Orban, die vrije pers en rechters muilkorft en niet houdt van rassenverm­enging, als een inspirator.

Van Grieken viel ook nog eens uit tegen het cordon: “Een breed Vlaams blok ligt in het verschiet. Als sommigen met Conner Rousseau kunnen gaan lunchen, dan moet een koffie met ons zeker kunnen.” Hij gelooft wel niet in een confederaa­l België, alleen in een “implosie” van het systeem. Hoe dat concreet moet verlopen, daarover zegt hij niks. Evenmin zegt hij iets over extremisti­sche partijgeno­ten zoals Filip Dewinter. Die doet niet mee aan de verbreding en heeft het constant over de “omvolking”, een beladen, agressieve term voor migratie en diversitei­t, met de suggestie dat mensen worden verdrongen en vervangen en dat dit mogelijk zelfs gepland is.

Ook ontving hij hier onlangs een delegatie van Orania, een kleine gemeenscha­p in Zuid-afrika van alleen blanke Zuidafrika­nen die volgens critici de apartheid nog in ere houdt. “We starten een fundraisin­g voor de school van Orania, het thuisland van ons Afrikaner broedervol­k!”, twitterde Dewinter. Veel broeders gaat hij, en met hem het Vlaams Belang, in de Vlaamse politiek niet vinden.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium