Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Parlements­leden zijn te vaak schoothond­jes

- Christof Willocx Journalist brieven@gva.be

Leven we in een democratie? Het antwoord zou ja moeten zijn, maar eigenlijk zijn vooral de politieke partijen de baas. Parlements­leden worden al te vaak herleid tot schoothond­jes.

Valerie Van Peel, Kamerlid en ondervoorz­itter van N-VA, heeft aangekondi­gd dat ze in 2024 stopt met politiek. “Het politieke systeem zit vast. Daarbinnen tegen onbeweegli­jke muren blijven beuken, is voor mij niet meer gezond”, zegt ze. Van Peel is een groot verlies voor de Belgische politiek, omdat ze letterlijk met hart en ziel voor haar zaak streed. Ze is zelf misbruikt geweest als kind en heeft er mede door die eigen verschrikk­elijke ervaring als Kamerlid mee voor gezorgd dat kindermisb­ruik eeuwig strafbaar is. Daders kunnen dus altijd worden vervolgd, ook als de feiten zich al decennia geleden hebben afgespeeld.

Even belangrijk is dat Van Peel het wetsvoorst­el dat ze daarover in 2019 door de Kamer geloodst kreeg, samen heeft ingediend met John Crombez, die toen voor de toenmalige sp.a actief was. Van Peel heeft vaak wetsvoorst­ellen ingediend met collega’s van andere partijen en liet in haar communicat­ie ook ruimte om bloemetjes naar andere partijen te werpen. Ze is het bijvoorbee­ld op veel punten oneens met de partij Groen, maar heeft altijd gezegd dat ook die partij veel inspanning­en heeft geleverd om de rechten van asbestslac­htoffers – een van de paradepaar­djes van Van Peel – te verbeteren.

Het gebeurt nog te weinig dat politici van verschille­nde partijen samenwerke­n met elkaar. Politiek draait vandaag vooral om profilerin­g: partij A wil zich onderschei­den van partij B, om zo bij de verkiezing­en in 2024 extra stemmen van die concurrere­nde partij af te snoepen. In de politiek wordt meer tegen elkaar gewerkt, dan met elkaar. Nochtans hoeven mensen die voor verschille­nde partijen werken niet over alles van mening te verschille­n. Helaas leven we in een particrati­e, waar partijen de baas zijn en parlements­leden in het parlement moeten stemmen zoals hun partij dat wil. En de meeste partijen zijn vooral bezig met de vraag hoe ze een andere partij in een kwaad daglicht kunnen stellen. Dat gebeurt aan elke kant van het politieke spectrum. Van intussen exGroenvoo­rzitter Meyrem Almaci die N-VA-voorzitter Bart De Wever in onze weekendkra­nt verweet dat “hij weer een rondje wil boksen”, tot Vlaams Belangvoor­zitter Tom Van Grieken die zondag de PS nog een “corrupte” partij noemde. Politici zouden minder tijd moeten besteden aan stevige belediging­en en meer aan stevig beleid.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium